Ha valaki most vált Windowsos vagy Linuxos PC-ről Macre, vagy már régóta Macen dolgozik, de most szüksége lenne egy olyan windowsos szoftver futtatására, amelynek nincs maces változata, akkor egy virtuális gép és benne a Windows használata tökéletes megoldás lehet.

Bár az Apple Boot Camp segítségével telepíthetünk Macre – a macOS mellé -egy Windowst, de a két rendszer így felváltva futhat csak, vagyis hol a windowsos, hol a maces alkalmazásainkat leszünk kénytelenek nélkülözni.

Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást évek óta a Parallels Desktop, amelynek most megjelent 12-es verzióját teszteltük.

 

Parallels Desktop 12

A Parallels Desktop 12 régóta – egész pontosan 10 éve – az egyik legjobb virtualizációs megoldás Macre. Segítségével úgy futtathatjuk a Windowst (Linuxot, Androidot stb.) a macOS alatt, mintha csak egy másik alkalmazást használnánk. A Windows ilyenkor futhat teljes képernyőn vagy ablakban, az alkalmazásai pedig vagy a hagyományos Windows felületen érhetők el, vagy úgynevezett Coherence üzemmódban keverednek a megszokott maces szoftverekkel. Így a szokásos macOS felületen dolgozhatunk, azzal a különbséggel, hogy elérjük a Windows Start menüjét és azzal elindíthatunk bármilyen programot, anélkül, hogy a Windows Asztalára tévednénk. Így tehát újraindítás nélkül, egyszerre dolgozhatunk mindkét rendszer alkalmazásaival.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

A mappákat és fájlokat ilyenkor oda-vissza elérhetjük mindkét OS-ben, a Parallels több beállítási módot is enged, így mi határozhatjuk meg teljesen, hogy melyik rendszer mit lásson a másikból.

S hogy mindezt milyen sebességgel? Nos, a Parallels 12 önmagához képest is érezhetően javult, ami a fejlesztők szerint 25%-kal gyorsabb fájlrendszer elérést, 60%-kal gyorsabb suspend időt és 10%-kal visszafogottabb energiafogyasztást jelent. A konkurencia közül a legismertebb talán a VMware Fusion 8, amelyet mi is teszteltünk. A két megoldás között jelenleg zongorázni lehet a sebességkülönbséget, a Parallels Desktop 12 javára.

 

Mi rakjuk össze!

Mármint a virtuális gépet. Olyanra, amilyenre szükségünk van. Meghatározhatjuk a RAM mennyiségét, a processzormagok számát, a merevlemez méretét stb. Természetesen figyelembe kell vennünk a valódi gép lehetőségeit, így ha a Macben 4 GB RAM van, nem tudunk ennyit áldozni a Windowsnak, be kell érnünk mondjuk a felével. Viszont a Parallels 12 olyan ügyesen játszik az erőforrásokkal, hogy egy gyengébb Mac esetén sem nagyon lesz okunk panaszra.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

Erősebb gépnél pedig teljesen zökkenőmentesen dolgozhatunk mindkét rendszerben, közel úgy fut a Windows, mintha natív PC előtt ülnénk. Van 3D (DirectX 10) támogatás is, így adott esetben akár windowsos játékokat is futtathatunk. Vannak a dolognak határai, de végszükség esetén megteszi. A 3D-s Windows alkalmazások használatához is jól jöhet ez a lehetőség.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

Egyébként új rendszer telepítésekor a Parallels eleve igyekszik megfelelő virtuális konfigurációt ajánlani minden rendszerhez. A telepítés rém egyszerű: közvetlenül a programban letölthetünk több Linux változatot, de ha van termékkulcsunk, akár a Windows 10 telepítőjét is letölti nekünk a program.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

Ha már van Boot Camp partíciónk a Macen, az oda telepített rendszert is integrálhatjuk, de telepíthetünk persze DVD-ről vagy éppen ISO fájlból is. Ha pedig más hasonló virtuális gépes szoftvert használtunk korábban, abból is importálhatjuk a kész rendszert.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

Mi a VMware Fusion 8 virtuális gépeivel próbáltuk ki, simán működtek Parallelsben is. Sőt! Jobban…

Utólag is módosíthatjuk egy virtuális gép jellemzőit. Erre két lehetőségünk is van: csinálhatjuk manuálisan, minden egyes opciót mi magunk beállítva, vagy rábízhatjuk ezt a programra is, amelyben választható, hogy játékra vagy munkára használnánk inkább a Windowst és alkalmazásait.

 

Parallels Toolbox

Valamilyen furcsa indíttatásból a cég a Parallels mellé csomagolt egy segédprogramokat tartalmazó gyűjteményt is. Megróni mondjuk nem tudjuk őket ezért, mert a Parallels Toolbox kifejezetten praktikus összeállítás, ráadásul így benne van a Parallels Desktop 12 árában.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

A csomagban seregnyi apró alkalmazást találunk: képernyő fotózó, képernyő videózó, Youtube vagy Facebook videók letöltésére szolgáló app, konvertáló, időmenedzser, hangrögzítő stb. De egy kattintással némíthatjuk el vele a hangszórót, a mikrofont, az üzeneteket, vagy rejthetjük el a Desktopon lévő ikonokat. Amolyan maces svájci bicska.

 

További apró, de hasznos újdonságok

Az új verzió számtalan “sminken” átesett, így sok új grafikai elem vár ránk, kifejezetten ízlésesek. Ez viszont csak a felszín. Természetesen már optimalizálták a következő macOS Sierra változathoz, így kihasználja majd annak több új tulajdonságát, például a háttértár optimalizációt. Ettől még persze valószínűleg jön ki hozzá frissítés majd a végleges Sierra megjelenésekor is, de a béta változattal szépen is megy.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

Emellett a windowsos jelszavakat is őrizhetjük immár a macOS Keychain kulcskarikájában, az EXE fájlok ikonjai rendesen megjelennek a Finderben, támogatott a Retina felbontás, és sokkal gyorsabban indíthatók a windowsos alkalmazások, de ehhez nem kell állandóan háttérben futtatni azokat.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

A Parallels egyébként automatikusan szünetelteti a Windowst, ha épp egyáltalán nem használjuk, így nem kell kilépni belőle, de mégsem emészt fel annyi erőforrást a háttérben, mintha csak hagynánk korlátlanul ténykedni.

 

Vásárlás, kipróbálás

A Parallels Desktop 12 több változatban érhető el, van oktatási verzió, üzleti változat, otthoni vagy Pro kiadás. Ezek leginkább hozzáadott értékben térnek el, de a Parallels Desktop 12, a Parallels Toolbox és az 1 éves, 500 GB-os biztonsági mentésre szolgáló (Acronis) felhő tárhely a legolcsóbb csomagnak is része. A Pro változat emellett tartalmaz például Visual Studio plug-int, extra hálózati eszközöket és teljes terméktámogatást, a Business verzión pedig azoknak a cégeknek érdemes elgondolkodniuk, ahol több gépen is szükség lenne a virtuális rendszerek használatára (fejlesztéseknél egyébként igen praktikus megoldás).

Az új kiadásból letölthető egy 14 napos ingyenes próbaverzió, így vásárlás előtt kipróbálhatjuk, hogy valóban kiváltja-e a windowsos gépünket. Ha pedig valaki nem szeretné online megvenni, itthon az iCentre üzletekbe besétálva akár dobozos változatban is megvásárolhatja egy pillanat alatt.

Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen | Techwok.hu

Mi igyekeztünk nagyon megnyúzni, de nem igazán találtunk problémát. Teszi a dolgát és olyan közel hozza a macOS-hez a windowsos alkalmazásokat, amennyire csak lehet. Ha nem tudunk beszerezni néhány, számunkra nélkülözhetetlen windowsos szoftverből macOS verziót, vagy hasonló tudású alternatívát, akkor bizony érdemes elgondolkodni a Parallels Desktop 12 üzembe állításán.