Parallels Desktop 12: villámgyors Windows a Macen

Ha valaki most vált Windowsos vagy Linuxos PC-ről Macre, vagy már régóta Macen dolgozik, de most szüksége lenne egy olyan windowsos szoftver futtatására, amelynek nincs maces változata, akkor egy virtuális gép és benne a Windows használata tökéletes megoldás lehet.

Bár az Apple Boot Camp segítségével telepíthetünk Macre – a macOS mellé -egy Windowst, de a két rendszer így felváltva futhat csak, vagyis hol a windowsos, hol a maces alkalmazásainkat leszünk kénytelenek nélkülözni.

Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást évek óta a Parallels Desktop, amelynek most megjelent 12-es verzióját teszteltük.

Parallels Desktop 12

A Parallels Desktop 12 régóta – egész pontosan 10 éve – az egyik legjobb virtualizációs megoldás Macre. Segítségével úgy futtathatjuk a Windowst (Linuxot, Androidot stb.) a macOS alatt, mintha csak egy másik alkalmazást használnánk. A Windows ilyenkor futhat teljes képernyőn vagy ablakban, az alkalmazásai pedig vagy a hagyományos Windows felületen érhetők el, vagy úgynevezett Coherence üzemmódban keverednek a megszokott maces szoftverekkel. Így a szokásos macOS felületen dolgozhatunk, azzal a különbséggel, hogy elérjük a Windows Start menüjét és azzal elindíthatunk bármilyen programot, anélkül, hogy a Windows Asztalára tévednénk. Így tehát újraindítás nélkül, egyszerre dolgozhatunk mindkét rendszer alkalmazásaival.

A mappákat és fájlokat ilyenkor oda-vissza elérhetjük mindkét OS-ben, a Parallels több beállítási módot is enged, így mi határozhatjuk meg teljesen, hogy melyik rendszer mit lásson a másikból.

S hogy mindezt milyen sebességgel? Nos, a Parallels 12 önmagához képest is érezhetően javult, ami a fejlesztők szerint 25%-kal gyorsabb fájlrendszer elérést, 60%-kal gyorsabb suspend időt és 10%-kal visszafogottabb energiafogyasztást jelent. A konkurencia közül a legismertebb talán a VMware Fusion 8, amelyet mi is teszteltünk. A két megoldás között jelenleg zongorázni lehet a sebességkülönbséget, a Parallels Desktop 12 javára.

Mi rakjuk össze!

Mármint a virtuális gépet. Olyanra, amilyenre szükségünk van. Meghatározhatjuk a RAM mennyiségét, a processzormagok számát, a merevlemez méretét stb. Természetesen figyelembe kell vennünk a valódi gép lehetőségeit, így ha a Macben 4 GB RAM van, nem tudunk ennyit áldozni a Windowsnak, be kell érnünk mondjuk a felével. Viszont a Parallels 12 olyan ügyesen játszik az erőforrásokkal, hogy egy gyengébb Mac esetén sem nagyon lesz okunk panaszra.

Erősebb gépnél pedig teljesen zökkenőmentesen dolgozhatunk mindkét rendszerben, közel úgy fut a Windows, mintha natív PC előtt ülnénk. Van 3D (DirectX 10) támogatás is, így adott esetben akár windowsos játékokat is futtathatunk. Vannak a dolognak határai, de végszükség esetén megteszi. A 3D-s Windows alkalmazások használatához is jól jöhet ez a lehetőség.

Egyébként új rendszer telepítésekor a Parallels eleve igyekszik megfelelő virtuális konfigurációt ajánlani minden rendszerhez. A telepítés rém egyszerű: közvetlenül a programban letölthetünk több Linux változatot, de ha van termékkulcsunk, akár a Windows 10 telepítőjét is letölti nekünk a program.

Ha már van Boot Camp partíciónk a Macen, az oda telepített rendszert is integrálhatjuk, de telepíthetünk persze DVD-ről vagy éppen ISO fájlból is. Ha pedig más hasonló virtuális gépes szoftvert használtunk korábban, abból is importálhatjuk a kész rendszert.

Mi a VMware Fusion 8 virtuális gépeivel próbáltuk ki, simán működtek Parallelsben is. Sőt! Jobban…

Utólag is módosíthatjuk egy virtuális gép jellemzőit. Erre két lehetőségünk is van: csinálhatjuk manuálisan, minden egyes opciót mi magunk beállítva, vagy rábízhatjuk ezt a programra is, amelyben választható, hogy játékra vagy munkára használnánk inkább a Windowst és alkalmazásait.

Parallels Toolbox

Valamilyen furcsa indíttatásból a cég a Parallels mellé csomagolt egy segédprogramokat tartalmazó gyűjteményt is. Megróni mondjuk nem tudjuk őket ezért, mert a Parallels Toolbox kifejezetten praktikus összeállítás, ráadásul így benne van a Parallels Desktop 12 árában.

A csomagban seregnyi apró alkalmazást találunk: képernyő fotózó, képernyő videózó, Youtube vagy Facebook videók letöltésére szolgáló app, konvertáló, időmenedzser, hangrögzítő stb. De egy kattintással némíthatjuk el vele a hangszórót, a mikrofont, az üzeneteket, vagy rejthetjük el a Desktopon lévő ikonokat. Amolyan maces svájci bicska.

További apró, de hasznos újdonságok

Az új verzió számtalan “sminken” átesett, így sok új grafikai elem vár ránk, kifejezetten ízlésesek. Ez viszont csak a felszín. Természetesen már optimalizálták a következő macOS Sierra változathoz, így kihasználja majd annak több új tulajdonságát, például a háttértár optimalizációt. Ettől még persze valószínűleg jön ki hozzá frissítés majd a végleges Sierra megjelenésekor is, de a béta változattal szépen is megy.

Emellett a windowsos jelszavakat is őrizhetjük immár a macOS Keychain kulcskarikájában, az EXE fájlok ikonjai rendesen megjelennek a Finderben, támogatott a Retina felbontás, és sokkal gyorsabban indíthatók a windowsos alkalmazások, de ehhez nem kell állandóan háttérben futtatni azokat.

A Parallels egyébként automatikusan szünetelteti a Windowst, ha épp egyáltalán nem használjuk, így nem kell kilépni belőle, de mégsem emészt fel annyi erőforrást a háttérben, mintha csak hagynánk korlátlanul ténykedni.

Vásárlás, kipróbálás

A Parallels Desktop 12 több változatban érhető el, van oktatási verzió, üzleti változat, otthoni vagy Pro kiadás. Ezek leginkább hozzáadott értékben térnek el, de a Parallels Desktop 12, a Parallels Toolbox és az 1 éves, 500 GB-os biztonsági mentésre szolgáló (Acronis) felhő tárhely a legolcsóbb csomagnak is része. A Pro változat emellett tartalmaz például Visual Studio plug-int, extra hálózati eszközöket és teljes terméktámogatást, a Business verzión pedig azoknak a cégeknek érdemes elgondolkodniuk, ahol több gépen is szükség lenne a virtuális rendszerek használatára (fejlesztéseknél egyébként igen praktikus megoldás).

Az új kiadásból letölthető egy 14 napos ingyenes próbaverzió, így vásárlás előtt kipróbálhatjuk, hogy valóban kiváltja-e a windowsos gépünket. Ha pedig valaki nem szeretné online megvenni, itthon az iCentre üzletekbe besétálva akár dobozos változatban is megvásárolhatja egy pillanat alatt.

Mi igyekeztünk nagyon megnyúzni, de nem igazán találtunk problémát. Teszi a dolgát és olyan közel hozza a macOS-hez a windowsos alkalmazásokat, amennyire csak lehet. Ha nem tudunk beszerezni néhány, számunkra nélkülözhetetlen windowsos szoftverből macOS verziót, vagy hasonló tudású alternatívát, akkor bizony érdemes elgondolkodni a Parallels Desktop 12 üzembe állításán.

Ne maradjon le erről sem!