Windows és más rendszerek Macen, virtuálisan

A windowsos PC-ről Macre váltani kívánók egyik visszatartó érve szokott lenni, hogy nem használhatják kedvenc windowsos alkalmazásaikat az új rendszeren. Ennek kapcsán már több alkalommal elmondtuk, hogy OS X-re gyakorlatilag ugyanolyan minőségi szoftverválaszték van, mint Windowsra. Sőt, a maces fejlesztők valamilyen oknál fogva – nekünk legalábbis ez a tapasztalatunk – jobban odafigyelnek a felhasználói felületek és funkciók összecsiszolására, így sokszor nagyobb élmény egy OS X-es appot használni, mint hasonló rendeltetésű windowsos megfelelőjét. Ráadásul még ha szoftverek számában esetleg a Windows is vezet, a felhozatal egy része teljesen használhatatlan. Pont mintha nem is lennének.
Ráadásul a legfontosabb alkalmazásokból ma már szinte kivétel nélkül találunk OS X-es változatot: van hivatalos Microsoft Office csomag, az Adobe minden alkalmazása cross-platform, s az elmúlt időszakban natív OS X-es számlázóprogramok is napvilágot láttak már, így tulajdonképpen irodai megoldásokban sem szűkölködik az almás rendszer. Nem beszélve arról, hogy egy halom alkalmazás immár online, tetszőleges böngészőben használható, vagyis teljesen mindegy, milyen rendszer előtt ülünk.
Játékok tekintetében is sokat bővült az Apple-oldal kínálata, de az vitathatatlan, hogy a Windows ma még mindig százszor inkább jáék platform, mint az OS X. Nem feltétlenül minőségben, inkább kínálatban. Más kérdés, hogy sokan már csak a mobilon vagy tableten játszanak, az asztali gépet és a notebookot pedig munkára tartják.
Ha e bőre szabott bevezető után valaki még mindig úgy gondolja, hogy van olyan windowsos szoftvere, amire OS X-en is szüksége lenne, de nincs belőle maces változat, annak szolgálunk egy nagyszerű, olcsó megoldással, hogy ne kelljen egy külön PC-t is üzemeltetni egy-két program okán. Korábban mutattunk már hasonlót, ezúttal annak egyik figyelemreméltó konkurensére hívnánk fel a figyelmet.

VMware Fusion 8

Mondhatjuk, hogy a VMware az “ősidőktől” jelen van a virtualizáció területén. Temérdek megoldással rukkoltak már elő ebben a témakörben, így mi sem természetesebb, hogy megoldották népszerű virtuális gépük Maces portolását is, évekkel ezelőtt.

A cikk írásakor a VMware Fusion épp a nyolcadik verziónál jár, s nyugodtan ki merjük jelenteni, van annyira kiforrott, hogy bátran rábízza magát az ember, ha Windowsra vágyik a Mac előtt ülve. Nincs szükség a gép újraindítására és az Apple Boot Camp megoldásával egy teljes, natív Windows bootolására. A VMware-nek köszönhetően egyszerre használhatjuk az OS X-es és windowsos alkalmazásokat.

A program természetesen megbirkózik a legújabb rendszerekkel, vagyis az El Capitan alatt futtathatunk Windows 10-et, gond nélkül. A telepítés rém egyszerű: létre kell hoznunk egy új virtuális gépet (átadva némi erőforrást a fizikai géptől a virtuálisnak, vagyis azért megfelelő mennyiségű RAM-ra és erősebb processzorra van szükség, hogy ez a dolog flottul működjön), majd telepítenünk egy Windowst az eredeti DVD-ről, esetleg letöltött lemezkép-fájlból (ISO, DMG stb.).

Sőt, ha valaki megorrolt volna a konkurens Parallelsre, vele megnyugtatásul közöljük, hogy a Fusion 8 problémamentesen képes importálni a Parallels meglévő virtuális gépeit. Szépen lecseréli a drivereket is, szóval egy már “belakott” Windowst kb. 30 perc alatt munkára készen átvesz a konkurens virtualizációból. Ha ez számít valakinek.

Amint megvan a telepítés, onnantól a virtuális gép elindításával egy teljes Windowshoz jutunk, melyet már úgy használhatunk, mintha eleve a gépre telepítettük volna. Közben pedig váltogathatunk az OS X és a Windows alkalmazásai között. Utóbbi fokozható, mivel nem csak a Windowson belül futhatnak teljes képernyőn vagy ablakban a programok, hanem a Unity-üzemmódban gyakorlatilag teljesen az OS X-es programok közé keveredhetnek. A tökéletes integráció végett pedig oda-vissza eléri egymás állományait a két rendszer, s természetesen a hálózatokhoz, internethez, felhőkhöz is hozzáfér a Windows (ha akarjuk).

Elsősorban munkára, de játszhatunk is

A Fusion 8 természetesen lehetőséget ad arra is, hogy ne egy, hanem több virtuális gépet üzemeltessünk, s nem kell ragaszkodnunk a Windows valamely verziójához, hiszen tetszőleges rendszert feltehetünk rá, beleértve a Linuxot is.

Bár a program támogatja a 3D gyorsítást, így a DirectX 10-et és az OpenGL 3.3-at, mégsem ajánlanánk kifejezetten játékra. Persze egyszerűbb 3D-s játékok mennek rajta, így azok miatt nem lesz szükség natív Windowsra, de ha valaki megszállott, úgysem fog kijönni a virtualizációval. Nem erre találták ki. Ha viszont olyan 3D-s alkalmazást futtatnánk, amely valamilyen véletlen miatt csak Windowsra elérhető, akkor jó megoldást lehet a Fusion 8. S természetesen minden irodai program gond nélkül megy vele, olyan sebességgel, mintha egy rendes PC előtt ülnénk. Más kérdés, hogy mondjuk az Office-ból feleslegesnek tűnik ragaszkodni a windowsos változathoz, ha egyszer az Office 365 előfizetéssel letölthetjük a legújabb, maces verziót is.
Van USB 3 támogatás, így ilyen eszközeinket is gond nélkül csatlakoztathatjuk virtuális Windowsunkhoz. Természetesen a videók, zenék lejátszása is problémamentes.

Sőt, arra is figyeltek a készítők, hogy a “költözés” fájdalommentes legyen, így minden eszközt megkapunk, hogy egy valódi PC tartalmát átültessük leendő virtuális gépünkbe.
Mindent egybevetve a VMware Fusion 8 kiváló és kedvező árú választás bárkinek, aki egyszerűbb windowsos alkalmazásokat is futtatna a Macen, vagy például fejlesztőknek, akik cross-platform fejlesztéseiket szeretnénk tesztelni.
Utóbbiak persze erőművet is üzemeltethetnek virtuálisan e célra, hiszen a VMware Fusion 8 64 GB RAM-ot és 16 vCPU-t támogat, szóval ha van miből, adhatunk neki erőforrást tisztességesen. Bár ez esetben érdemes a Fusion 8 Pro változatán is elgondolkodni, mert ott rengeteg olyan extra funkciót kapunk, ami fejlesztéseknél jól jöhet.

Ne maradjon le erről sem!