Egy rendszer mind fölött: Windows és Linux az OS X alatt

Bár OS X alatt szinte minden feladatra találunk jó minőségű és olcsó (vagy éppen ingyenes) megoldást, azért akadnak olyan esetek, amikor jól jönne egy Windows is a Macen.
Ha nem kifejezetten windowsos játékok miatt van szükségünk a redmondi rendszerre, hanem például valamilyen irodai vagy mondjuk könyvelő szoftver miatt kellene néha, egy virtuális gép lehet a legkényelmesebb megoldás, hiszen ezzel nincs szükség a rendszerek közötti váltásra, közvetlenül OS X alól indíthatjuk el a windowsos szoftvereket, illetve magát a Windowst is.
Virtuális megoldások közül az egyik legjobb a Parallels Desktop 10, amelynek segítségével a legutóbbi OS X-ek alatt (Yosemite és El Capitan) futtathatjuk virtuális környezetben a többi népszerű operációs rendszer akár legújabb verzióját: Windows 8.1, Windows 10 Preview, Android, ChromeOS, vagy akár maga az OS X is munkára fogható másodlagos rendszerként.

parallels2

A többség számára persze a Parallels elsősorban arra nyújt megoldást, hogy mondjuk a maces váltás után a korábban megszokott, esetleg – azért ez ma már elég ritka – OS X alatti alternatívával nem rendelkező windowsos alkalmazásait tudja futtatni, méghozzá pontosan úgy, mintha egy natívan telepített Windows előtt ülne. A Parallels ehhez biztosít igen profi környezetet: akár 3D-s játékokat, 3D szoftvereket is munkára foghatunk a virtuális gépben, mivel támogatja a DirectX 11-et is. A Mac erőforrásait (RAM, processzor magok, merevlemez stb.) kedvünk szerint oszthatjuk fel az “anyarendszer” és a virutális OS között, attól függően, hogy éppen melyiket nyúzzuk erősebben. Ha kívánjuk, a windowsos programok együtt jelennek meg az OS X-es alkalmazásokkal, de ha inkább úgy szimpatikus, magunk elé tehetjük az eredeti Windows rendszer elületét is, “mozaikostul, Asztalostul”.

Parallels Desktop 10

A Parallels Desktop 10-es verziója az elődökhöz képest 50%-os sebességnövekedést ígér, amit sajnos képtelenség lemérni, mert kicsit sok mindentől függ, de tapasztalatunk szerint valóban jelentős a változás, így mostanra már elmondható, hogy a Parallelsben futó Windows szinte megszólalásig olyan sebességre képes, mintha natívan futna az adott gépen. A játékos kedvűek ezt persze joggal kérdőjelezhetik meg, hiszen hiába a DX támogatás, azért még így is akadnak játékok, amelyek nem megfelelően vagy egyáltalán nem futnak ezzel a megoldással. Ám akik csak valemilyen windowsos irodai szoftvercsomaghoz vagy segédprogramhoz ragaszkodnak, a Parallels segítségével problémamentesen tudják használni azokat OS X alatt.

parallels4

parallels6

A Parallels Desktop 10 remekül integrálja a Windows funkciókat és alkalmazásokat az OS X-be, így például az Internet Explorerben egy jobb egérkattintással azonnal hívást indíthatunk iPhone-on és lehetőségünk van iMessage és SMS üzeneteket is megosztani a Windowsból.
Kényelmesen elérhetjük iPhoto és iCloud fotóinkat és a Share On funkciónak köszönhetően a Windows alkalmazásokból is megoszthatunk tartalmakat az OS X ezen funkciójával.
Van egy halom apró kényelmi újítás is, ilyen például, hogy a lemezképeket egyszerűen a Parallels ikonjára húzva csatolhatjuk a Windowshoz.
A 10-es verzió támogatja a Windows 10 rendszer használatát is, így akár a legújabb Windowst is gond nélkül futtathatjuk virtuális környezetben, közvetlenül OS X alatt.

Ne maradjon le erről sem!