Parallels Desktop 14: Windows futtatás Macen szélsebesen

A Parallels Desktop szerintünk már eddig is a legjobb virtualizációs megoldás volt macOS-re, de a napokban megjelent új verzió túltesz elődjén. A Parallels Dekstop 14 mérések nélkül is egyértelműen érezhető teljesítmény növekedéssel dicsekedhet, emellett pedig kapott néhány praktikus extrát is, amelyek miatt érdemes lesz váltani erre a változatra. Lássuk, mikként lehetséges a Windows futtatás Macen szélsebesen. S nem mellesleg persze egyéb rendszerek (Linux, Android stb.) használata macOS alatt.

Parallels Desktop 14: Windows futtatás Macen szélsebesen

Be kell látni, jó esetben minden új verzióra igaz szokott lenni a gyorsulás, a funkciók számának növekedése és a megújuló felület áttekinthetőbb megjelenése közül legalább az egyik jellemző, hiszen nagyjából ezek miatt érdemes váltani a programok friss kiadásaira. A Parallels Desktop 14 egyszerre hozza mindhármat.

Kezdjük ott, hogy mérések nélkül is abszolút érezni, hogy gyorsabbak lettek virtuális gépeink. Ezt már csak egy baki miatt is megerősíthetjük: eredetileg a korábbi verzió mellé szerettük volna feltenni, de elügyetlenkedtük a dolgot (így jár, aki letöltés és telepítés közben telefonál és párhuzamosan más alkalmazásokban is babrál). Így aztán a 14-es változat két kattintás után szótlanul felülírta az előző verziót. Szóval amikor a régi virtuális gép elindult, ezt már az új, 14-es Parallels Desktop felügyelte, amely automatikusan telepítette is a frissített drájvereket a virtuálisan futó Windows 10-re. Az egész telepítés, elindítás, driver frissítés alig volt 5 perc. Viszont onnantól virtuális gép megtáltosodott, s érezhetően gyorsabban indultak a programok, melyekben sokkal gördülékenyebben ment a munka. Ráadásul itt a Microsoft Office alkalmazásokon felül jóval rendszerigényesebb Adobe szoftverekről is beszélünk, például a Captivate aktuális verziójáról, amely nem éppen az optimalizált működésről híres, most viszont egyértelműen gyorsult a virtuális környezetben.

Mellesleg a különféle CAD és OpenGL-re alapozó alkalmazások is zökkenőmentesebben üzemelnek mostanól, hála a grafikus támogatás fejlesztéseinek. Emellett van AVX512 támogatás, az AFPS rendszerű háttértárakon pedig közel 30%-kkal gyorsabb a suspend funkció.

A Parallels Desktop 14 egyébként a memóriahasználattal és a virtuális merevlemezek méretével is igyekszik takarékosabban bánni, ami egyrészt szintén jó hatással van a teljesítményre, másrészt kevesebbet emészt így fel a vendég rendszer a gazda számítógép erőforrásaiból, beleértve a tárhelyet is. A használat közbeni CPU és RAM kihasználásról egyébként immár egy külön Resource Monitor ablakban is tájékozódhatunk, amely párhuzamosan mutatja a Mac és az éppen futtatott virtuális rendszer CPU és RAM használatát. Szóval a teljesítmény optimalizálása ezúttal nagyon jól sikerült, pusztán ezért is megéri váltani az új verzióra.

Talán kevésbé létfontosságú, de mégsem teljesen érdektelen dolog, hogy a Parallels Desktop 14 már felkészült az ősszel debütáló macOS Mojave új, sötét felületére is, vagyis a Dark Mode használata esetén szépen illeszkedik majd a felülethez.

De akadnak azért még csábító extrák: ilyen például a nyomásérzékeny eszközök támogatása, a webkamerák jobb kihasználása, javult a több monitoros rendszerek támogatása, illetve megérkezett a videomemória automatikus menedzselése.

A Parallels Desktop Pro változat immár 128 GB vRAM és 32 vCPU használatára képes, emellett tartalmaz egy Microsoft Visual Studio plug-int is, amely a fejlesztők számára hasznos VM profilok, tesztkörnyezetek létrehozására használható. A Pro változat éves előfizetéssel érhető el, ami egyben 24/7-es terméktámogatást is tartalmaz.

Aki pedig olyan szerencsés, hogy egy újabb MacBook Pro gépen használja a programot, annak örömír, hogy a Touch Bar támogatás is fejlődött a 14-s verzióban, így mostantól bizonyos windowsos alkalmazásoknál is jobban kihasználhatjuk ezt a funkciót.

Ami eddig is megvolt

Természetesen ami eddig megvolt a Parallels Desktopban, arról most sem kell lemondanunk. Vagyis a virtuális rendszereket használhatjuk teljes képernyős módban, ablakban, illetve van Coherence üzemmód is, amikor a virtuális környezetben futó alkalmazások – például a windowsos programok – szinte beépülnek a macOS többi alkalmazása közé, s olyan, mintha egyetlen rendszerben dolgoznánk a maces és windowsos szoftverekkel.

A gazda- és vendég rendszerek között amúgy is szoros kapcsolat alakítható ki, megoszthatják egymással mappáikat, alkalmazásaikat stb. Tökéletes kényelemben használhatjuk mindkettőt (vagy akár többet is) párhuzamosan, olyannyira, hogy például a Safariba egy Office dokumentumra kattintva akár a windowsos Office alkalmazásokkal is megnyithatjuk azokat. Ha valaki nem tud lemondani egy-két windowosos alkalmazásáról, vagy teszteléshez, fejlesztéshez van szüksége azonnal elérhető Windowsra, annak a Parallels jobb megoldás lehet annál,mintha Boot Campben telepít egy Windows példányt, hiszen a virtuális gépet bármikor elindíthatjuk, anélkül, hogy ezért elhagynánk a macOS-t. Természetesen nem csak Windows, hanem Linux, Android, DOS stb. rendszerek egyaránt futtathatók a Parallels segítségével. Emellett a csomag részeként kapunk Remote Access alkalmazást is, hogy távolról is elérhessük virtuális gépeinket.

Miként az minden verziónál lenni szokott, most is vannak egy kattintással telepíthető rendszerek, amelyek letöltését, telepítését, konfigurálását zokszó nélkül elvégzi a program helyettünk: Windows 10 Development Environment, Microsoft Edge and IE Test Environment, Ubuntu Linux, Fedora Linux, CentOS Linux, Debian GNU/Linux, Mint Linux, Android, illetve az aktuális macOS verzió a recovery partícióról. Mert hát értelemszerűen akár macOS a macOS-ben helyzetet is teremthetünk, aminek persze leginkább alkalmazásfejlesztéskor van értelme, készülő programok tesztelésekor.

Parallels Toolbox Windowsra és macOS-re

Ahogy eddig, a Pro előfizetéssel vagy külön megvásárolva hozzájuthatunk a legújabb Parallels Toolbox for Mac csomaghoz, illetve a Parallels Desktop 14 részeként a Parallels Toolbox for Windows is a miénk lehet. A két csomag most már olyan, mint két tojás, szinte teljesen ugyanazokat a segédprogramokat tartalmazzák: van képernyő-videózó, képernyőkép készítő, Youtube, Vimeo és Facebook videók letöltésére szolgáló program, GIF készítő, videokonvertáló, képméretező, hangrögzítő sőt, egy egészen hatékony lemeztakarító is mindkét rendszerhez.

Újdonság a prezentációs üzemmód, de maradtak a megszokott plusz funkciók is, például a ne zavarjanak üzemmód bekapcsolása, a képernyőfelbontás váltó, a mikrofon-némító és a webkamera letiltására, illetve azzal fotózásra, videózásra használható app. De van program, amellyel hangfájlokat tölthetünk le, van amelyikkel duplikált fájlokat kereshetünk a rendszerben, s van még memória felszabadító is. Nem elég? Sebaj, van még időzítő, visszaszámláló, stopper is.

Szóval egy elég korrekt kis gyűjtemény ez, amelynek darabjait Windowson a csomag részeként megkapjuk, míg ha Macen is használni szeretnénk, akkor az 20 dollárba vagy egy Parallels Desktop Pro előfizetésbe kerül (viszont ingyenes próbaverzió is van belőle, ha kipróbálnánk).

Összegzésül

Mindent egybevetve mi nagyon elégedettek voltunk a tesztek során a Parallels Desktop 14-es verziójával. Döbbenetes, mennyire érezhető a teljesítmény javulása. Sokkal gyorsabb a virtuális gép elindulása és benne a Windows 10 működése.

Van belőle ingyenes próbaverzió, így nem kell zsákbamacskát vennünk. Ha végül úgy döntünk, hogy megvesszük, akkor a teljes változat ára 80 USD, ha pedig volt korábbi verziónk, akkor az upgrade 50 USD. Ha valóban szükségünk van arra, hogy virtuálisan futtassunk különféle rendszereket macOS alatt, akkor a Parallels Deskop 14 ár/érték arányban jelenleg a legjobb választás.

Ne maradjon le erről sem!