Parallels Desktop 17: Windows 10 és Windows 11 futtatás macOS Monterey alatt

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt vettük górcső alá a Parallels Desktop előző változatát, amelynek segítségével Windowst, Linuxot, Androidot és egyéb operációs rendszereket lehet futtatni macOS alatt. Mivel azonban az Apple évente jön ki újabb macOS verziókkal, ráadásul időközben komoly változások mentek végbe a maces kínálatban – az Apple M1 (Apple Silicon) platform megjelenésével -, így várható volt, hogy idén augusztus tájban új kiadás érkezik a Parallels-ből is. Nos, nem csalódtunk, augusztus közepére landolt a Parallels Desktop 17, amellyel immár megoldható a Windows 10 és Windows 11 futtatás macOS Monterey alatt is, ráadásul nem csak Intel, hanem Apple Silicon (Apple M1) chippel ellátott Maceken is. Sok további hasznos újdonság is érkezett, ezek közül foglaljuk most össze a legfontosabbakat, illetve a tesztjeink során tapasztaltakat.

Parallels Desktop 17: Windows 10 és Windows 11 futtatás macOS Monterey alatt

Az első és legfontosabb újítás a Parallels Desktop 17-ben, hogy immár gond nélkül használhatjuk mind Intel, mind Apple M1 chipet használó Mac számítógépeken. Emellett az sem jelenthet gondot, ha az ősszel megjelenő macOS Monterey alatt dolgoznánk vele, sőt, az is megoldott már, hogy megfelelően fusson benne a szintén – várhatóan – ősszel debütáló Microsoft Windows 11 rendszer is. Ehhez már tartalmazza a megfelelő drájvereket, illetve a Windows 11 által elvileg elvárt TPM 2.0 chip virtuális változatát is. Mivel az Apple más megoldást használ, így a TPM 2.0 elvárásnak így tudunk megfelelni a Maceken.

Kipróbáltuk, nálunk remekül működött a Windows 11 előzetes fejlesztői bétája egy gyengébbnek számító Intel processzoros MacBook Airen is. Bár itt nem tapasztaltuk egyelőre a Parallels Desktop fejlesztői által vázolt gyorsulást az előző Parallels verzióhoz képes, de ez nem is csoda, hiszen fejlesztői béta állapotban lévő, optimalizálatlan rendszerről beszélünk, s hogy a dolog még bonyolultabb legyen, a béta vendég rendszert egy szintén béta állapotú gazdára telepítettük, vagyis a macOS Monterey bétája volt a MacBook Air alap rendszere. Szóval dupla bétával, gyengébb gépen is jól teljesített a Parallels Desktop a Windows 11-et illetően.

Ha viszont Windows 10-et telepítünk – s lehetőleg Big Sur alatt, vagy legalább bevárjuk a Monterey végleges verzióját – akkor a cég ígérete szerint 38%-os gyorsulást tapasztalhatunk a Windows és a Linux rendszerek ébredésekor (resume), hatszor gyorsabb lett az OpenGL grafika, 25%-ot gyorsult a 2D grafikai megjelenítés, M1 chip esetében 33%-kal gyorsabban indul és 20%-kal gyorsabb lemezkezelést tesz lehetővé az éppen aktuális Windows 10 Insider Preview, a DirectX 11 pedig 28%-kal teljesít jobban. Intel processzor esetében a legszembetűnőbb gyorsulást a hálózati teljesítmény 60%-os növekedése jelenti, de amúgy nekünk érezhetően gyorsabbnak tűnt az aktuális Windows 10 változat futtatása is, bár méréseket nem végeztünk. Szintén személyes tapasztalat, hogy a 3D-s játékok sokkal szebbek lettek a megújult kijelző drájvernek és a javított DirectX támogatásnak köszönhetően. Ettől még persze ahhoz, hogy élvezetes minőségben játszhassunk a modern 3D-s játékokkal, nem árt egy erősebb Macen beüzemelni a Parallels Desktopot, minimum 16 GB RAM társaságában, hogy a gazda és a vendég rendszer is kapjon belőle eleget (például 8-8-as felosztásban).

Igaz is, ha már a RAM leosztása szóba került, fontos megemlíteni egy fontos újdonságot: az új, Automatic Resource Manager funkciónak köszönhetően immár nem nekünk kell agyalni azon, hogy miként osszuk el a gép erőforrásait az alap és a virtuális rendszer között. A Parallels Desktop 17 beazonosítja a gépünket, s annak lehetőségei alapján képes automatikusan elvégezni a teljes konfigurációt, hogy a lehetőségekhez mérten a legoptimálisabb teljesítményt kapjuk.

A fenti, látható és érezhető újdonságok mellett akadnak kevésbé feltűnő, de szintén hasznos extrák is. Ilyen például a megújult Coherence üzemmód (ezzel lehet keverni a macOS és a vendég rendszer alkalmazásainak ablakait, mintha mindegyik a macOS része lenne, vagyis tényleg párhuzamosan dolgozhatunk a windowsos és a maces programokkal, akár egymás mellé helyezve azok ablakait), amely immár a Windows 10 leállításakor, frissítésekor, vagy épp a belépéskor sem vált teljes képernyős üzemmódra, hanem önálló ablakban követhetjük nyomon ezeket a folyamatokat is.

Természetesen továbbra is lehetőségünk van arra, hogy a vendég rendszert külön ablakban, elszeparáltan futtassuk, vagy kinagyítsuk teljes képernyőre, mintha tényleg egy windowsos vagy linuxos gép előtt ülnénk. A váltás ezen üzemmódok között csak egy kattintás.

Sokkal megbízhatóbban menedzseli a Parallels Desktop 17 USB eszközöket is, ráadásul mostantól a valódi eszköznevet látjuk amikor csatlakoztatunk valamit a vendég rendszerhez. Ilyen és hasonló újítások teszik még jobbá az új Parallels Desktopot. Most pedig ejtsünk szót egy igen fontos lehetőségről: a Windows 10 és Windows 11 futtatásáról Apple M1 chip esetében.

Windows 11 futtatás macOS Monterey alatt: Apple M1 chippel ellátott Macen is

Mint már említettük, az új virtuális gépek gond nélkül használhatók Intel és ARM alapú Mac számítógépeken egyaránt. Előbbieknél a megszokott dolgokra van csak szükség, s ahogy eddig, még a Windows 10 rendszer letöltését is elintézi számunkra a Parallels Desktop 17, csak az aktivációs kódról kell gondoskodnunk (de amúgy a Windows 10/11-en kívül futtatható vele Windows 7, 8, vagy akár XP is, csak azok telepítő-készletének letöltésért már nekünk kell megoldanunk).

Viszont ha ARM alapú Mac előtt ülünk – a cikk készültekor ezek az Apple M1 chippel ellátott MacBook Air, MacBook Pro, Mac Mini, iMac gépek -, akkor jó tudni, hogy Windowsból is ARM alapú változatra lesz szükségünk. Ilyenből e cikk készültének pillanatában csak Insider Preview verziók érhetők el, vagyis jelen pillanatban Apple M1-es gépeken csak ezeket tudjuk telepíteni és használni.

Ha van már egy, korábbi Paralleles Desktop verzióban létrehozott Windows rendszerünk egy Intel alapú Macen és gépet cserélünk Apple M1 – vagy majd újabb Apple Silicon chip – alapú változatra, akkor a korábbi VM rendszert nem tudjuk használni az új gépen. Arra viszont természetesen van lehetőség, hogy a korábbi verzióval létrehozott virtuális gépek virtuális merevlemezeit csatlakoztassuk egy újonnan kreált VM összeállításhoz és hozzáférjünk annak tárolt adataihoz.

A Linuxokról és már rendszerekről sem kell lemondani

Természetesen ezúttal sem csak Windows változatok futtatására használhatjuk a Parallels Desktopot. Közvetlenül a program felületéről, egyetlen kattintással tudjuk telepíteni az Ubuntu, Debian, Kali, Fedora, Mint stb. Linuxot bármelyikét, s értelemszerűen arra is van lehetőség, hogy ISO és egyéb lemezképekből telepítsünk más rendszereket is. Itt is igaz, amit a windowsos ARM platformok esetében írtunk: Apple M1 alatt ARM64-es verziók szükségesek a Linuxokból is, a Parallels is ezeket tölti le ilyenkor. Ugyanígy telepíthetünk Androidot is, de annak sincs semmi akadálya, hogy a macOS 12 Monterey rendszer futtassuk vendég rendszerként, ami jól jöhet fejlesztőknek, tesztelőknek egyaránt.

Összegzésül: amiért eddig is szerettük

A Parallels Desktop hosszú évek óta a legjobb virtualizációs megoldás macOS-re (nagyszerű adminisztrációs eszközökkel a cégek számára), s ezt a 17-es verzió megjelenése után is elmondhatjuk róla. Az új változat gyorsabb lett, egyszerűbben konfigurálható, és segítségével az ősszel zökkenőmentes lesz a Windows 10 és Windows 11 futtatás macOS Monterey alatt, akár Intel, akár Apple Silicon chip bújik meg a gépünkben.

Minden eddig jól bevált funkció megmaradt. Így továbbra is lehetséges az alkalmazás- ás mappa megosztás a rendszerek között, hogy kényelmesen dolgozhassunk egyszerre kettő, vagy ha a gépünk bírja erőforrással, akár több virtuális géppel és a gazdarendszerrel. A program képes automatikusan takarítani a virtuális gépek által feleslegesen elfoglalt területet, van Utazó üzemmód (Travel Mode), hogy menet közben a VM-ben futó rendszer ne zabálja le a MacBook akkuját, titkosíthatjuk a virtuális gépek tartalmát, menedzselhetünk snapshotokat, készíthetünk biztonsági másolatot a rendszereinkről stb. Mindent megkapunk egyetlen pakkban, amire szükségünk van, ha vendég rendszert szeretnénk futtatni Macen.

Sőt, ha nem csak megvásároljuk az új verziót, hanem előfizetünk a Pro csomagra, akkor további jóságokkal is gazdagodhatunk. Ezek közül az egyik a Parallels Toolbox, amely Windowson és macOS-en is működik, s gyakorlatilag egy több segédprogramból álló gyűjteményt jelent. Akad között videoletöltő, videokonvertáló, memória- és háttértár takarító, képernyővideózó, mértékegység- és valutakonvertáló, program eltávolító stb. Akit részleteiben érdekel, itt elolvashatja róla korábbi tesztünket. Az új verzióba bekerült egy QR kód olvasó, egy vonalkód és QR kód készítő, egy szövegfelismerő és egy szövegkódolás-konvertáló alkalmazás is, illetve immár minden darabja fut Apple M1 alatt is, s persze grafikailag is illeszkednek a macOS Big Sur és Monterey által képviselt stílushoz. Emellett az előfizetői csomag része még a Parallels Access is, amellyel bárhonnan, akár okostelefonról is elérhetjük virtuális gépeinket.

Mindent egybevetve mi továbbra is csak ajánlani tudjuk a Parallels Desktopot azoknak, akik szeretnék a Windows és Linux rendszereket és azok alkalmazásait újraindítás nélkül, kényelmesen, megfelelő teljesítménnyel szeretnék futtatni Macen, párhuzamosan a megszokott maces szoftverekkel.

Ne maradjon le erről sem!