Kihagyhatatlan, hasznos segédprogramok Windowsra és macOS-re, egy gyűjteményben

Nemrég jelent meg a Parallels Desktop 16-os verziója, amelyről hamarosan olvashatnak nálunk részletes tesztet (ez egy remek megoldás virtuális gépek használatára Macen, anno itt már írtunk az előző verzióról). Most azonban szeretnénk felhívni a figyelmet a cég másik termékére, amely a Parallels Desktop 16 részeként is elérhető, de önállóan is beszerezhető Windowsra és macOS-re egyaránt. Ez pedig nem más, mint Parallels Toolbox, amely egy igen jól sikerült gyűjtemény, s benne gondosan összeválogatott, hasznos segédprogramok Windowsra és macOS-re. Máris elmeséljük, milyen – napi szinten hasznos – extrákkal bővíti ki a két rendszert ez a csomag.

Parallels Toolbox: hasznos segédprogramok Windowsra és macOS-re, egy gyűjteményben

A Parallels Toolbox nem ma kezdte pályafutását, már évek óta elérhető mind Windowsra, mind macOS-re. Ez egy aprólékosan összeválogatott segédprogram-gyűjtemény, amelyben találunk videokonvertálót, videoletöltőt, képméretezőt, merevlemez-takarítót, hangrögzítő, fényképező és videorögzítő (webkamerához), képernyőfotózó, és screencam alkalmazás. De ezzel még nem értünk a lista végére, hiszen akadnak még olyan apró programok is benne, amelyek segítenek a memória felszabadításában, az akkuidő növelésében, a képernyőfelbontás megváltoztatásában, a gép elalvásának megakadályozásában, vagy éppen duplikált fájlok felkutatásában.

Az eddig felsorolt programok mindkét rendszerre elérhetők, s mind a felületük, mind a működésük azonos: letisztult, könnyen használható, s ehhez képes meglepően hatékony kis alkalmazások. Macen viszont kapunk néhány olyan appot is, amelyek a windowsos változatból egyelőre hiányoznak. Ilyen például ébresztő (vagy inkább a megadott időpontban riasztó Alarm, az adott dátum elérkeztéig hátralévő időt mutató Date Countdown, egy stopper, egy visszaszámláló és egy világóra. Szóval a maces változat segít kézben tartani az időt is. Emellett szintén csak a maces csomagban kapott helyet az Uninstall Apps nevű szoftver, amely segít maradéktalanul eltávolítani a megunt maces alkalmazásokat a gépről (ha simán a Lomtárba dobjuk őket, akkor sajnos maradhat szemét utánuk a rendszer rejtett bugyraiban). Végül a Make GIF is csak macOS-en áll rendelkezésre tesztünk készültekor. Ezzel videóinkat tudjuk testreszabható beállításokkal animált GIF formátumba konvertálni.

Mindkét rendszer kapott viszont néhány további nagyon hasznos megoldást. Az egyik a Launch nevű app, amelyre első alkalommal rádobálhatunk bármilyen fájlt, dokumentumot, programot, s ezeket onnantól kezdve egyetlen kattintással, egyszerre indíthatjuk el, ha a Launch ikonra kattintunk a Parallels Toolsbox felületén. Természetesen utólag bármikor átkonfigurálható, ha közben bővítenénk, vagy épp csökkentenénk az elindítandó/megnyitandó fájlok és programok listáját.

A másik hasznos újítás az Energy Saver elnevezést kapta, és ennek megfelelően arra használhatjuk, hogy amikor egy windowsos laptopot vagy egy MacBookot nem töltőre csatlakoztatva használunk, úgy konfigurálja a rendszert, hogy a lehető legkevésbé fogyassza az akku töltését. A program automatikusan képes leállítani a kevésbé fontos háttérszolgáltatásokat macOS-en (például a Spotlight indexelést, az AppStore frissítések ellenőrzését stb.), de Windowson is rögtön átállít mindent energiatakarékosabb üzemre. Nem is kell amúgy elindítanunk, automatikusan felugrik, ha észleli, hogy lecsatlakoztunk a töltőről (feltéve persze, hogy a Parallels Toolbox folyamatosan megy a gépen).

Ugyancsak hasznos darab a Sleep Timer, amely arra hivatott, hogy az általunk megadott idő elteltével lekapcsolja vagy aludni küldje a számítógépet. Így nem kell felkelnünk hozzá, hogy a gép egy letöltés várható befejezése után, vagy mondjuk az elalvást segíti zenék lejátszásakor lekapcsoljon. Hasonlóan praktikus Presentation Mode is, amely átmenetileg eltünteti az Asztalon látható ikonrengeteget, kikapcsolja az értesítések megjelenítését, és nem engedi elaludni a gépet. Így zavartalanul tudunk prezentációkat elindítani és végigmutogatni.

Ugyancsak jól jöhet a Unit converter, amely a mértékegységektől az aktuális valutaárfolyamokon történő deviza átváltásig mindenre képes. Kicsit talán szokatlan, hogy nem egy menüből és listákból kell válogatnunk az átváltandó és a cél egységeket, hanem a billentyűzet segítségével kell beírni mindent, de ha megszokjuk, így még gyorsabb is, mintha gombokat kellene keresgélni az egérrel.

Mindent egybevetve a Parallels Toolbox nagyon izgalmas segédprogram gyűjtemény, amelyben ott várnak minket a hasznos segédprogramok Windowsra és macOS-re egyaránt, bevetésre készen. Mindkét rendszeren jól jöhetnek napi használatra. Legyen szó videokonvertálásról, letöltésről, merevlemez takarításról, ebben a csomagban mindent egy felületről elérünk. A programok többség aprólékosan konfigurálható, de aki nem kíván ezzel foglalkozni, az alapértelmezett beállításokkal is remekül használható mindegyik. A Parallels Toolbox sajnos nem ingyenes, de a 20 USD-s éves díj – ennyi hasznos alkalmazásért cserébe – nem nevezhető elrugaszkodott árnak. Aki pedig a előfizet Macen a Parallels Desktopra, eleve megkaphatja ezt a kiegészítőt is. Aki pedig előtte azért kipróbálná, mennyire válhat be a mindennapok során a csomag, letöltheti a 7 napig ingyen használható próbaverziót a készítők oldaláról, macOS-re és Windowsra egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!