Parallels Desktop 15: Windows 10 programok futtatása macOS Catalina alatt (is)

Dacára annak, hogy ma már macOS-re is léteznek alkalmazások minden feladatra, sőt, ezek olykor jobban kidolgozottak, kényelmesebben használhatók mint windowsos alternatíváik, még mindig akadhat olyan szituáció, amikor egy Mac előtt ülve is szükségünk lenne valamilyen windowsos megoldásra. Bár a Boot Camp segítségével könnyedén telepíthetünk Windowst is a Macekre másodlagos rendszerként, ilyenkor sajnos választanunk kell, hogy éppen melyik rendszerre van szükség, s egy időben csak azt használhatjuk, amelyikkel elindítottuk a számítógépet. Ha viszont páthuzamosan szeretnénk használni a két rendszert és azok alkalmazásait, jobban járunk az ún. virtuális gépek használatával. Ezek egyik jeles képviselője Macen a Parallels Desktop, amelynek korábbi kiadásairól írtunk már részletesen, de nemrég megjelent a legújabb verzió is, rengeteg hasznos újítással. A Parallels Desktop 15 kiváló virtualizációs szoftver, amellyel megoldható a Windows 10 programok futtatása macOS Catalina, vagy akár korábbi macOS verziók alatt egyaránt. Ráadásul nem csak Windows 10, hanem szinte bármilyen operációs rendszer életre kelthető a segítségével a macOS alatt.

Parallels Desktop 15: Windows 10 programok futtatása macOS Catalina alatt (is)

Az új verziók esetében általában úgy szoktuk kezdeni, hogy: megújult külső, letisztultabb felület. Hát, ilyen itt most nincs. A Parallels Desktop 15 felülete szinte mit sem változott. A felület alatt viszont seregnyi hasznos változtatás történt. De mielőtt belevágnánk, foglaljuk össze röviden, miről is van szó pontosan.

A Parallels Desktop segítségével különféle operációs rendszereket integrálhatunk a macOS alá. Természetesen nem csak Windowst és windowsos alkalmazásokat futtathatunk vele, hanem szinte bármilyen alternatív rendszert és annak programjait. Különféle Linux disztribúciókat, vagy éppen a Chrome OS-t is. Ezeket a gép újraindítása nélkül, tulajdonképpen a macOS alatt használhatjuk, ha a kell, teljesen elkülönítve az adott rendszer felületét (ablakban, vagy teljes képernyőn futtatva azt), vagy a Coherence Mode üzemmódban akár teljesen a macOS alkalmazások közé vegyítve a többit is. Így például úgy használhatjuk a windowsos Microsoft Office alkalmazásokat, mintha natív macOS szoftverek lennének. Működik a fogd és dobd módszer, a rendszerek és alkalmazások látják egymás fájlrendszerét, a hálózati és felhő tárhelyeket stb. Tökéletes a kényelem!

A Parallels Desktopban már eddig is kifejezetten gördülékenyen lehetett használni a telepített rendszereket. Ha nem is érték el egy natívan telepített OS teljesítményét, de a hétköznapi irodai alkalmazások még egy régebbi gép esetében is gond nélkül futottak. Persze minél több memóriát és processzormagot tudunk átadni a virtuális gépnek, annál jobb (az alap verziónál 8GB vRAM és 4 vCPU használható, a Parallels Desktop Pro viszont akár 128 GB vRAM és 32 vCPU kezelésére is képes). Irodai és otthoni használatra már egy 4 magos Intel processzorral és 8 GB RAM-mal ellátott Mac is bőven megteszi, akár felezhetjük is a magok és a memória felosztását a macOS és az éppen virtuális futtatott rendszer között. Ha túl sok felesleges erőforrásunk van, a Parallels-t azt sem hozza zavarba, ha egyszerre megy mondjuk egy Windows és egy Linux rendszer is a macOS alatt.

A Parallels Desktop 15 tovább fokozza a felhasználói élményt. Optimalizálták az általános működést is, így az irodai alkalmazások sebessége is tovább gyorsult (hivatalosan 80%-kal), de ami ennél is izgalmasabb: az OpenGL helyett az Apple Metal funkcióját használja, így a 3D-s alkalmazások (immár DirectX 11 támogatással) is érezhetően gyorsabban (a fejlesztők szerint 15%-kal), megbízhatóbban futnak. Vagyis használhatunk 3D-s szoftvereket (például Autodesk 3ds Max 2020), vagy éppen 3D-s játékokat is a virtuális Windowsban. Utóbbiakhoz azért nem árt, ha maga az Mac is egy erősebb kiadás, de ha ez megvan, akkor meglepően jól játszhatunk virtuális rendszerünkben. Mindez működik már macOS Mojave alatt is, de a készítők a macOS Catalina alatt további teljesítménynövekedést ígérnek. Az alábbi videón például az Age of Empires: Definitive Edition látható Parallelsben.

Bár cikkünk készültekor még meg sem jelent a macOS Catalina, a Parallels Desktop 15 már fel van készítve az új rendszerre. Igaz, hivatalosan majd a Catalina megjelenésekor kiadott frissítéssel fogja megkapni a végleges támogatást. Mindenesetre ha valaki ma megveszi, a macOS Catalina frissítése után is gond nélkül tudja majd használni. 

Ha pedig már Catalina: a Parallels Desktop 15 kihasználja az új Apple rendszer izgalmas újdonságait, így például kapunk SidecarApple Pencil és Sign in with Apple támogatást is. Így teljesen kihasználhatjuk a csatlakoztatott iPadet a Windows alkalmazásokkal is.

De további rendszer integrációk is történtek: immár menthetjük windowsos jelszavainkat a Keychain kulcskarikánkba, közvetlenül macOS alól küldhetünk csatolmányt a Windows alapértelmezett levelezőjében, szinte mindenhol működik a fogd és dobd módszer (akár egy frissen készített képernyőképet is azonnal átdobhatunk a Windowsba a macOS-es előnézetből) stb.

Emellett a 15-ös verzió már hivatalosan is támogatja a legújabb Windows 10 frissítéseket, illetve újdonság, hogy a Linux disztribúciók nagy részénél akkor is működik majd felbontásváltás, ha nem telepítjük a Parallels Tools drivereket.

Mostantón még kényelmesebb az USB, USB-C, Thunderbolt, FireWire eszközök csatlakoztatása a Windowshoz. De párosíthatunk Bluetooth eszközöket is, beleértve akár az XBox One kontrollereket, digitális tollakat, nyomtatókat stb., amelyek így macOS és Windows alatt is használhatók.

Virtuális gépek használata, teljes kényelemben

Természetesen a fenti újdonságok mellett a Parallels Desktop 15 is biztosít mindent, ami az előző változatban megvolt. Így van Touch Bartámogatás, egy kattintással tölthetünk le és telepíthetünk népszerű Linux disztribúciókat (Ubuntu, Debia, Linux Mint stb.), Chrome OS-t, de akár Windows 10-et is. Utóbbihoz értelemszerűen azért kell továbbra is egy aktiválókulcs, de legalább a telepítőkészlet beszerzésével nem kell bajlódnunk. Ha kell, akár macOS-t is telepíthetünk virtuálisan. Ennek egyébként a Catalina megjelenésével még lehet egy plusz előnye: ha van olyan 32 bites macOS alkalmazásunk, amely Catalina alatt nem fut (az új macOS már csak 64 bites appokat futtat), akkor így üzemben tarthatjuk azt is, amíg meg nem jelenik belőle a 64 bites változat. 

A Boot Camp partícióra telepített Windows használatának lehetősége is megmaradt, így ugyanazt a Widowst használhatjuk újra bootolás után natívan, vagy közvetlenül macOS alatt elindítva egyaránt.

Virtuális gépeink teljesítményét egy kattintással optimalizálhatjuk a kívánt felhasználási módhoz (iroda, játék stb.). Nem mellesleg van utazó üzemmód is, ha energiatakarékosabb működésre lenne szükség utazáskor.

Ne maradjon le erről sem!