A Windows 11 béta verzió telepítése

Miként azt előzetesen ígérték, a Microsoft hétfőn kiadta a Windows 11 első fejlesztői béta verzióját. Az új béta nem csak azért izgalmas, mert gyakorlatilag bárki bepillantást nyerhet vele a Windows 11 fejlődésébe, hanem azért is, mert a cég a megjelenéssel együtt átmenetileg eltörölte a – tegnap általunk is ismertetett – processzorokra és a TPM 2.0 chipre vonatkozó rendszerkövetelményeket (ezt egy friss blogbejegyzésben jelentették be). Vagyis a most kiadott Windows 11 Dev béta esetében már elegendő a rendszer beharangozó oldalán található minimális rendszerkövetelményeknek megfelelni, de a CPU-t és a TPM 2.0 meglétét egyelőre nem figyeli a telepítő. A Microsoft stratégiát váltott és ahelyett, hogy ragaszkodnának a korábban megadott minimumhoz, inkább lehetőséget adnak arra, hogy kiderüljön, milyen minimális konfiguráción fut majd el megfelelően a Windows 11 fejlesztői bétája, s a megjelenés előtt ehhez igazítják majd az elvárásokat. Ez egyébként egyben azt is jelenti, hogy átmenetileg nyugdíjazták a frissítés lehetőségének ellenőrzésére készített PC Health Check alkalmazást is, ez majd a végleges rendszer megjelenése előtt kelhet új éltre (erről is tegnap írtunk részletesen). Azt tehát nem tudni, hogy az ősszel (vagy év végén) megjelenő új rendszer esetében mi lesz az elvárás, de egyelőre jelentősen bővült azoknak a köre, akik hardver szempontból kipróbálhatják az új verziót. Lássuk, miként oldható meg a Windows 11 béta verzió telepítése.

A Windows 11 béta verzió telepítése

A Windows 11 bétájának tesztelésére jelenleg azoknak van lehetősége, akik belépnek a Windows Insider Programba. Ezt alapvetően bárki megteheti, akinek van eredeti Windows 10 licence és rendelkezik Microsoft fiókkal. Ha ezek megvannak, nincs más dolgunk, mint a WIndows 10 felületén keresztül feliratkozni a Windows Insider Programba, és letölteni a frissítéseket. Lássuk lépésenként:

  • Nyissuk meg a Gépházat.
  • Nyissuk meg a Frissítés és biztonság részt.
  • Kattintsunk a Windows Insider Program lehetőségre a bal oldali oldalsávban.
  • A megjelenő felületen kattintsunk Az opcionális diagnosztikai adatok küldésének bekapcsolásához lépjen a Diagnosztikai és visszajelzési beállítások lapra feliratú linkre.
  • A megjelenő lapon jelöljük be az Opcionális diagnosztikai adatok opciót. Ezen diagnosztikai adatok visszaküldésének engedélyezése nélkül nem tudunk belépni a WIndows Insider Programba.
  • Térjünk vissza a Frissítés és biztonság / Windows Insider Program felületre a Gépházban és kattintsunk az immár megjelenő Kezdés gombra.
  • A megjelenő ablakban lépjünk be Microsoft fiókunkba.
  • A belépés után megjelenő ablakban válasszuk ki, hogy a Windows Insider Program mely csatornájára kívánunk feliratkozni. Jelenleg csak a Dev Channelre feliratkozók tölthetik le az aktuális fejlesztői bétát (build száma 22000.51), de később Beta és Release csatornák is megnyílnak. Ezek között stabilitási különbség van, értelemszerűen a Dev változatok gyakrabban frissítődnek, de jóval több hibát rejthetnek, míg a Beta és Release csatornákon megjelenő változatok később érkeznek és ritkábban kapnak frissítéseket, cserébe viszont már stabilabb darabok. Ha tehát most szeretnénk hozzájutni az első Windows 11 Dev bétához, akkor a Dev csatornát válasszuk, majd kattintsunk a Megerősítés gombra, végül az eztán megjelenő felületen az újabb Megerősítés gombra.

Ha ezzel megvagyunk, már csak egy feladatunk van: újraindítani a számítógépet. Amint ez is megtörtént, a Gépház Frissítés és biztonság részében megjelennek majd a Windows 11 kiadások frissítései, s pont úgy, mintha egy-egy Windows 10 javítást töltenénk és telepítenénk, felvarázsolhatjuk a gépünkre a Windows 11 Dev bétáját.

Mielőtt belefognánk

Egy új rendszer felfedezése mindig izgalmas dolog, azonban tudnunk kell, hogy a Windows 11 jelenlegi kiadása – pláne a Dev buildek – nem kellően stabilak ahhoz, hogy napi szinten munkára használt számítógépen használjuk.

Az esetleges hibák mellett a rendszer felülete, működése, lehetőségei még hónapokon keresztül folyamatosan változhatnak. Szóval csak az fogjon bele a tesztelésbe, aki vállalja akár az adatvesztés kockázatát is. Adott esetben tesztelhetjük a rendszert virtuális gépben is, így kisebb a kockázat.

Mit nem tud még?

A Windows 11 első Dev bétájában kipróbálhatjuk az új Start menüt, megismerhetjük a rendszer új grafikai elemeit (amúgy nagyon ízléses irányba indult el a fejlődés), kipróbálhatjuk a megújult Intézőt, a végre átláthatóra gyúrt Gépházat, az új háttereket, témákat, és még seregnyi egyéb látványos és praktikus újítást. Illetve a fejlesztők elkezdhetnek ismerkedni motorház alatti újításokkal is.

Azonban ez még nem a végleges verzió, így számos új funckció hiányzik belőle, többek között a Teams integráció és az androidos appok futtatásának lehetősége is. Ezeket apránként kapjuk majd meg az újabb buildek megjelenésekor. Emellett azt is vegyük figyelembe, hogy a külsős alkalmazások sincsenek még optimalizálva a Windows 11-re, sem a felületeket, sem a működésüket tekintve. Így előfordulhat, hogy nem minden működik úgy, ahogy Windows 10 alatt megszoktuk, illetve programok felülete sem illeszkedik látványban a Windows 11 új grafikus elemeihez.

Ne maradjon le erről sem!