Swift Publisher 4: kiadványszerkesztés, játszi könnyedséggel

Sokak szerint az arany középút lehet a nyerő az élet minden területén. Igaz ez például a kiadványszerkesztő szoftverekre is? Ha igen, akkor ennek egyik fő “haszonélvezője” szinte biztosan a Swift Publisher 4 lesz.

Arany középút

A BeLight Software (korábban teszteltük két másik alkalmazásukat is) fejlesztői igen precízen lőtték be a macOS-re készült Swift Publisher 4-et az Apple otthoni kiadványszerkesztésre szánt Pages alkalmazása és a szakma – jelenleg – kétségkívül legprofibb szoftvere, az InDesign közé. Előbbihez képest sokkal többet nyújt a program, de felülete, használata épp olyan egyszerű, mint a Pages-é. Többlet funkciói között viszont akadnak olyanok is, amelyeknek köszönhetően akár egy InDesign beruházást is megúszhatunk, ami tekintve a 20 dolláros árat, azért nem kis szó.

Számtalan kiadvány – digitális és print egyaránt – összedobható vele, akár nyomdakészen is (van CMYK támogatás és a szövegek görbévé konvertálása is megoldott). Természetesen nélkülözni kell néhány funkciót, de például otthonra, naptárak, poszterek, meghívók készítésére vagy egy kisebb KKV saját kiadványainak összeállítására kiváló. Lássuk, mit is tud pontosan!

Kiadványszerkesztés kényelmesen

A Swift Publisher 4 felülete rendkívül hasonlít a Pages-re, így aki ott kezdett, könnyedén tud átállni. A Source és Inspector panelek kikapcsolhatók, így nagyobb teret engedhetünk a tervezőfelületnek, de az Inspectort szerintünk érdemes folyamatosan elöl hagyni, lévén azon láthatjuk a kijelölt objektumok összes módosítható jellemzőjét: méret, szín, sorköz, igazítás, karakter jellemzők, forgatási szög, árnyék, átlátszóság, keret stb. Az objektum típusától függően. Igaz is, objektum: természetesen rajzolhatunk a munkalapra különböző alap formákat, vonalakat, bézier-görbéket, szövegdobozt, görbére illesztett szöveget, vagy épp címeket. Ezeket a már említett Source ablakban rendelkezésre álló több ezer körbevágott fotó, clipart és szimbólum egészítheti ki. Vagy importálhatjuk saját grafikáinkat és fotóinkat is (együttműködik a Photos, iPhoto és Aperture alkalmazásokkal egyaránt). Vektoros ábrákat (pl. EPS) is használhatunk.

A képeket átalakíthatjuk a programon belül is, egy halom látványos effekttel, illetve van lehetőség maszkok alkalmazására is.

A szövegek stílusát egyetlen kattintással állíthatjuk, létrehozhatunk saját stíluslapokat, így a hasonló formázásokat nem kell mindig, mindenhol egyesével újra végigvenni. Beszúrhatunk kiadványainkba táblázatokat is, ezek alakítása, színezése is nagyon egyszerű a programban.

Mindent egybevetve gyorsan és egyszerűen állíthatunk vele össze bármilyen kiadványt, képeslapot, roll-upot, meghívókat, étlapokat, több oldalas magazinokat stb. Sőt, Facebook, Twitter és más közösségi oldalaink dizájn elemeinek megtervezéséhez is kapunk benne sablonokat.

Hasonlóra persze képes a Pages is. Ám a fentiek mellett a Swift Publisher 4 tud még szolgálni egy-két trükkel.

Extra funkciók

A Swift Publisherben lehetőségünk rétegek és mesteroldalak használatára, ami nagyban gyorsíthatja a munkánkat. Még segédvonalakat is használhatunk, ezeket ráadásul automatikusan is generálhatja nekünk a program, megadott jellemzőkkel.

Sajnos azonban oldalpárokat nem láthatunk egyszerre a felületen, de exportnál például van Booklet formátum használatára lehetőség, illetve ilyenkor a vágójeleket is elhelyezi a program, ha kérjük. Az oldalpár nézet hiánya kényelmetlen ha például egy magazint tördelünk, de nem áthidalhatatlan akadály.

Cserébe olyan extrákat kapunk, mint az integrált vonalkód- és QR kód generáló, a beépített naptár készítő modul és a körlevelek, boríték címzések, egyedi meghívók készítésére remekül használható Address Field. Utóbbi a macOS saját címjegyzékéből képes beolvasni az adatokat. Természetesen mi határozhatjuk meg, hogy a névjegyeink közül melyekből csemegézzen, amikor létrehozza a névre-címre szabott oldalakat. A változó tartalmú szövegmezőkkel ellátott oldalakat amúgy a Print menüben található Merge Printing opcióval tudjuk kinyomtatni, vagy éppen PDF-be menteni.

A program támogatja a készítő másik alkalmazásának, az Art Text 2-nek a plug-inként történő használatát is, így látványos feliratokat kreálhatunk közvetlenül a Swift Publisherben. Kár, hogy az Art Text újabb változata nem képes plug-in üzemmódban helytállni, de szerencsére így is bármikor beilleszthetjük a vele készült feliratokat például PDF-be exportálva, vagy akár vágólapon keresztül is (az Art Text 3-ról itt írtunk részletesen).

S ha már az exportálás kifejezés szóba került: a Swift Publisherben készült anyagokat PNG, TIFF, JPEG, EPS vagy PDF formátumban lehet közzétenni, mint azt korábban említettük, akár bookletként, vágójelekkel ellátva, nyomdai minőségben is.

Mindent egybevetve a Swift Publisher 4 bőven megéri az árát, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk print vagy digitális kiadványokat kreálni. Nagyon könnyen lehet benne haladni a munkával, s bár akadnak hiányosságai mondjuk az InDesign-hoz képest, számtalan eset van, amikor bőségesen elegendő a tudástára, töredék árért. Van belőle próbaverzió is, amelyet innen lehet letölteni.

Ha gyakran dolgozunk a programhoz mellékelt 2000 clipartból, érdemes elgondolkodni, hogy plusz 10 dollárért esetleg megvegyük a 40 ezres kiegészítő gyűjteményt. De használhatunk akár ingyenes gyűjteményt is, például azokat, amelyeket bemutattunk mi is korábban, itt vagy itt.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató