Ingyen használható fotók és grafikák tárházai

Amikor egy céges weboldal, prospektus készül, vagy a blogunk cikkéhez keresünk illusztrációt, bizony nagy bajban van a legtöbb felhasználó. Azzal ugyanis azért a többség tisztában van, hogy manapság már nem úgy megy: az ember rákeres a Google-ban a kiválasztott témakörre és aztán a találatként megjelenő jobbnál-jobb képeket önkényesen felhasználja. Nem bizony. Van ugyanis egy szerzői jognak nevezett “szabályrendszer”, amely erről az oldalról ugyan csak felesleges akadálynak tűnik, de lássuk be, ha valaki abból él, hogy fotókat vagy grafikákat készít, számára fontos lehet, hogy az anyagait ne használja fel bármire boldog boldogtalan ingyen és bérmentve.
Szóval, ha fotókat és grafikákat keresünk webes vagy print felhasználásra, nem a Google a legjobb barátunk. Érdemes inkább valamilyen hivatalos fotómegosztó oldalt felkeresni. Azok azonban többnyire igen busás árért cserébe adják a fotókat, illusztrációkat.

Ingyen használható fotók, minden mennyiségben

Üdvözítő kivétel ez alól a Pixabay.com, amelyen teljesen szabadon felhasználható fotókat találunk, mindenféle megkötés nélkül, vagyis nem csak saját háttérképként használhatjuk a letöltött képet, hanem magazinban vagy weboldalon is bátran illusztrálhatunk vele cikkeket.


Ráadásul, ha csak webes felhasználásra van szükségünk, még regisztrálnunk sem kell, azonnal tölthetjük le a kiválasztott képet. Ingyenes regisztrációra elvileg csak akkor van szükség, ha a legnagyobb, XL formátumra van szükségünk (például nyomdai felhasználásra). Nyitóképünk is innen származik egyébként, egészen pontosan ezen a linken érhető el, ha valakinek megtetszett.

Grafikák, rajzok, szintén ingyen

Hasonlóan jó oldal a Freepik.com, amelyen nem fotókat, hanem vektoros képeket találunk. Itt annyi a különbség, hogy a felhasznált képnél érdemes mindig megnézni az adott licencet. A felhasználás ugyanis itt is szinte minden esetben ingyenes, de a kiadványban (szórólap, weboldal stb.) fel kell tüntetnünk a képnél szereplő copyright információkat. Sőt, pólónyomtatáshoz például nem is használhatók az itteni képek, arra ugyanis legtöbbször külön licenc vonatkozik.


Mindenesetre az általános felhasználásnál (webes grafika, prospektus) nagyon jól jöhet a Freepik.com, s ilyen esetekben nem nagy gond feltüntetni a kért (általában a grafikus neve) infókat sem. Ha utóbbit el szeretnénk hagyni, a Freepik.com még mindig az egyik legolcsóbb előfizetési modellt kínálja, s cserébe a jelképes összegért már megkötések nélkül tölthetünk le bármit (maradva a pólónyomtatás példánál, azért akadnak olyan felhasználási módok, amelyek tiltottak, s természetesen pénzért nem adhatunk tovább semmilyen grafikát, amit letöltöttünk).

Amire még érdemes odafigyelni: mindkét oldal esetében belekeverednek az ingyenes képek közé a Shutterstock nevű képmegosztó oldal „hirdetései”, vagyis olyan képek, amelyeket a Shutterstockról lehet megvásárolni. Ez
viszont megszokható, csak az elején igényel odafigyelést, hogy ne álljunk értetlenül pár kattintás után: miért kér bankkártya adatokat és kimerítő regisztrációt egy ingyenes letöltést ígérő oldal a sebtében kiválasztott fotóért…

Ne maradjon le erről sem!