Több millió Creative Commons Zero licencű fotó letöltése, egy helyről

Az elmúlt években több olyan weboldalról is írtunk már, amelyekről ingyen tölthetők le szabadon felhasználható fotók. A legjobbakat egy cikkben gyűjtöttük össze anno, arról nem is beszélve, hogy külön rovatunk is van, ahol nem csak fotók, hanem zenék, hangeffektek, ikonok stb. letöltéséhez is adunk támpontokat. Ám az internet kifogyhatatlan tárháza a nagyszerű tartalmaknak, így természetesen mindig akad újabb gyöngyszem. Ilyen a ma bemutatásra kerülő oldal is, amelyen Több millió Creative Commons Zero licencű fotó letöltése lehetséges, teljesen ingyen.

Smithsonian Open Access: több millió Creative Commons Zero licencű fotó letöltése, egy helyről

Bizonyára lesz olyan olvasónk, akinek a Smithsonian intézet neve ismerős már. Ez egy olyan csoportosulás, amely többek között múzeumokat, kutatókat, oktatókat fog össze. Finoman szólva sem ma alakult, viszont igen sokat modernizálódott, s persze az interneten is jelen vannak.

Egyik új kezdeményezésük a Smithsonian Open Access, amelyen több millió olyan fotó található, amelyek a Creative Commons Zero licenc (CC0) alá esnek, ami azt jelenti, hogy szabadon felhasználhatjuk őket akár magán-, akár üzleti célú projektekhez. A kollekcióban megtalálható több múzeum, könyvtár, kutatóközpont és archívum anyaga. Nagy felbontású képek, 2D fotók és 3D modellek.

A gyűjtemény óriási, viszont az oldal nem éppen kapkodós. Ha viszont van türelmünk kivárni, nagyszerű forrásanyagot rejt akár tanulmányokhoz, akár prezentációkhoz. A keresőben talált kép licenc feltételeit viszont érdemes mindig ellenőrizni, hogy biztosan ne fussunk bele korlátozott felhasználású anyagokba (a licenc minden kép alatt megtalálható, a letöltési linkek mellett). Ahogy minden hasonló oldalnál, itt is érdemes nagyon odafigyelni a licencelésre, mert a nem CC0 licenc alá eső képek – például amelyeknél az Usage Conditions Apply felirat található a C00 helyett -felhasználását illetően több megkötés is van. Ezek pontos leírását itt találják. A legtöbb esetben ezeknél a képeknél a letöltési linkek sem jelennek meg a kép alatti letöltés gombra kattintva.

Ne maradjon le erről sem!