TOP oldalak: ingyenes képek letöltése, szabad felhasználásra

Nemrég bemutattuk az egyik legjobb jogtiszta tartalmakat kínáló oldalt, amelyen a jogdíjmentes fotóktól és zenéktől kezdve, a prezentációs sablonokon át, egészen a foktokig mindent megtalál az, aki kreatív tevékenységéhez keres hozzávalókat. Az Envato Elements egy csodálatos gyűjtemény (mai nyitóképünk például onnan származik), de kétség kívül nem olcsó a havidíja. Márpedig egy kezdő blog, egy új weboldal nem feltétlenül termel ki azonnal annyi bevételt, hogy abból meg lehessen finanszírozni egy ilyen forrást. Mit tehet akkor az, akinek jogdíjmentes fényképekre van szüksége illusztrációként, nyitóképként, de nem szeretne ezért havonta fizetni, vagy vagyonokat otthagyni. Előre szólunk, a fotók engedély nélküli felhasználása hosszú távon nem kifizetődő, korábbi Copytrack interjúnkból ennek oka könnyen megérthető. Szerencsére azért akadnak olyan források, ahonnan szabadon felhasználható fotókat és ábrákat lehet letölteni. Lássuk, hogyan oldható meg az ingyenes képek letöltése jogtisztán, de ingyen.

Ingyenes fotók beszerzése

Két részre osztjuk friss gyűjteményünket, merthogy nem csak fotókat, hanem akár vektoros ábrákat, grafikákat is könnyedén be lehet szerezni az internetről. Elsőként felsoroljuk azokat az oldalakat, amelyekről jogtiszta fotók tölthetők le, szabad felhasználásra. Mindegyiknél megadjuk a közvetlen linket a lincenc feltételeket felvázoló aloldalakhoz is. Ezeket feltétlenül érdemes elolvasni, mielőtt használni kezdünk egy fotót, mert akadnak olyan képek, amelyeket csak bizonyos esetekben lehet felhasználni (például a Pixabay Editorial kategóriába eső fotói), vagy például néhány esetben kötelező lehet feltüntetni a forrást.

Végül felhívjuk a figyelmet egy olyan oldalra is, mely többek között a fentieket – de rajtuk kívül még további forrásokat is – egyesíti egyetlen keresőfelületen. Így nem kell egyenként áttúrni a gyűjteményeket, hogy megtaláljuk a keresett fotót. Ez a Librestock, amely Creative Commons CC0 licence alapján válogat.

Ingyenes képek letöltése

Vektoros ábrákból is rengeteg található az interneten, amelyek remekül mutathatnak egy weboldalon éppúgy, mint mondjuk egy nyomtatott kiadványban. Ezekre is nagyjából azonos feltételek vonatkoznak az esetek többségében, mint a jogdíjmentes fotókra. Kivételek persze akadnak. Ilyen például a Freepik, amely hatalmas gyűjtemény, de ha ingyen szeretnénk használni a képeiket, akkor kötelező feltüntetni azok forrását is. Ráadásul a Freepiken rengeteg prémium kategóriás kép található, amelyeket viszont már csak előfizetésért cserébe tölthetünk le (viszont az előfizetőknek nem kell feltüntetni a forrást sem).

Lássuk most azokat az oldalakat, amelyek csak ingyenes ábrákkal foglalkoznak, s így egyértelműbb a licencelésük is:

Hasonlóan a fotókhoz, itt is akadnak gyűjtőoldalak, amelyek egyetlen keresési felületet biztosítanak több forráshoz. Vektoros ábrák terén ilyen a Vektors, amelyen kényelmesen tallózhatunk seregnyi egyéb gyűjteményt.

Ne maradjon le erről sem!