Fotórács, fotókollázs készítése egyszerűen, telepítés nélkül

Annak idején mutattunk néhány nagyszerű fotókollázs készítő webodalt, sőt, egy olyan windowsos programot is, amellyel bármilyen formára gyúrhatjuk fotómontázsunkat, ráadásul teljesen ingyen. Ma ezt a gyűjteményt szeretnénk kiegészíteni egy olyan online szolgáltatással, amellyel gyerekjáték egy-egy látványos fotórács vagy fotókollázs készítése. Így akár több fotót is tálalhatunk egyetlen képen, izgalmas elrendezésben.

DesignCap: egy kiváló online képszerkesztő

A DesignCap egy igen sokoldalú online képszerkesztő szolgáltatás, amelynek segítségével a képeslapoktól, az infografikákon át, a logókig és névjegykártyákig bezárólag gyakorlatilag mindenféle grafikát vagy kiadványt készíthetünk. Ennek ellenére mégsem igényel olyan szintű hozzáértést, mintha a Photoshopot vagy az InDesign-t használnánk. Egyszerűen, gyorsan alkothatunk, a végeredmény pedig igen meggyőző, akár nyomtatásra, akár online felhasználásra szánjuk. Ehhez kapunk mindenféle

Maga a DesignCap tehát nem kifejezetten csak fotókollázsok készítésére van kitalálva (korábban mindent leírtunk róla itt), de kiválóan használható e célra is. Bár az ingyenes verzióban akadnak megkötések, arra, hogy megnézzük, megfelel-e az igényeinknek, nem kell semmit csinálnunk, csak nekilátni a munkának. Ráadásul ha csak alkalmanként és online felhasználásra dolgozunk, még az is lehet, hogy bőven megteszi majd az ingyenes funkciókészlet. Ha komolyabb végeredményre vágyunk, akkor viszonylag olcsón előfizethetünk a szolgáltatásra, akár átmenetileg is.

Fotórács, fotókollázs készítése: manuálisan vagy sablonokkal

Fotókollázsok készítésébe két módon is belevághatunk. Az egyik, hogy manuálisan készítünk el mindent, vagyis mi találjuk ki a fotók elosztását, az átfedések mértékét, a teljes elrendezést. Ez ugyan időigényesebb, de cserébe teljesen egyedi végeredményt kaphatunk. Ráadásul még ehhez sem kell avatott képmágusnak lennünk: kezdő lépésként az online alkalmazás felületén ki kell választanunk a leendő kép méretét és formáját (kérhetünk Instagramhoz vagy Pinteresthez optimalizált vásznat is). Ehhez kattintsunk a Create New gombra, majd válasszuk ki a kívánt méretet. A Custom Size lehetőség esetében pixelben adhatjuk meg, mekkora képet kívánunk készíteni.

Ha az alapból felajánlott sablon méreteknél nem találjuk amit keresünk, írjuk be a lista tetején látható keresőbe (például azt, hogy Instagram Post, de elég az elejét beírni, a rendszer felajánlja szinte azonnal).

Ha megvan a vászon, máris nekikezdhetünk a munkának. A bal oldali eszköztárból az Uploads lehetőséget választva tölthetjük fel a kollázshoz használni kívánt fotóinkat, akár egyszerre mindet. Ezek a tárolóba kerülnek, ahonnan egyszerűen csak rá kell húzni őket a vászonra.

Itt pedig máris rendezhetjük őket: méretezhetők, elmozgathatók, elforgathatók. Találunk néhány remek szűrőt is, amelyekkel izgalmasabbá tehetjük őket, de még fényelési eszközöket is kapunk, hogy a rosszul sikerült expozíciókat utólag javítsuk, vagy egymáshoz tudjuk igazítani a fotók jellemzőit. A jobb felső részen található eszközökkel a képek egymáshoz viszonyított elrendezése is változtatható, illetve a pontosabb pozicionáláshoz is találunk is segítséget. Ha kell, feldobhatjuk még az összhatást feliratokkal (Text), grafikai elemekkel (rengeteg van az Elements) is.

Egy apró trükk: az Elements / Frame Mask gyűjteményben találunk egy halom formázott keretet, amelyeket elhelyezhetünk a készülő montázson, majd rájuk húzhatjuk a saját fotóinkat, amelyek így rögtön körbevág a program a keret formájának megfelelően.

Ha valaki nem szeretne mindent nulláról megoldani, semmi gond. A DesignCap Templates menüjében seregnyi remek sablon található, amelyek között számos olyan felbukkan, amelyekből látványos fotókollázst varázsolhatunk, pár kattintással. Így elég csak a képeket lecserélni, esetleg kitörölni a számunkra felesleges grafikai elemeket, szövegeket. Bár ezek aprólékosan összerakott sablonok, akár teljesen szétzúzhatjuk őket, ha a kedvünk úgy tartja.

Bármelyik megoldást is válasszuk, a DesignCap az egyik legegyszerűbb eszköz arra, hogy látványos fotómontázsokat kreáljunk. Gyakorlatilag minden eszközt megtalálunk benne erre a célra (bár az kétségtelen, hogy ha teljes alkotói szabadágra vágyunk, érdemesebb előfizetni rá, mintsem az ingyenes verzió kötöttségeihez alkalmazkodni).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató