Formázott fotókollázs készítése Windowson, ingyen

Fotóink látványos tálalásához számtalan offline és online alkalmazás áll rendelkezésre. Az általánosságba vett képszerkesztő szoftvereken túl rengeteg olyan is elérhető, amelyek kifejezetten montázsok, fotómozaikok készítésére használhatók. A fotómozaik – amikor egy képet több száz továbbiból állítunk össze – a maga módján döbbenetes látványt nyújt, különösen, ha módunkban áll kellően nagy méretben kinyomtatni és poszterként a falra tenni. Nagyon látványos és az elkészítése sem túl bonyolult, mutattunk hozzá korábban egy ingyenes alkalmazást. Ma viszont egy másik, szintén látványos fotótálalási módszert mutatunk. Egy formázott fotókollázs készítése Windowson szinte gyerekjáték, csak a megfelelő alkalmazást kell megtalálni hozzá. De azt sem kell sokáig keresni, hiszen itt van a következő bekezdésben.

ShapeX: formázott fotókollázs készítése Windowson

Windowsra e témakörben egyértelműen a ShapeX a nyerő, amely teljesen ingyen tölthető le a készítők oldaláról, ráadásul még csak telepíteni sem kell. Elegendő kicsomagolni a letöltött ZIP fájlt egy tetszőleges mappába és onnan elindítani a program.

A ShapeX felülete kicsit megakasztott bennünket amikor ítélkezésre került a sor: egyszerre letisztult és zagyva, átlátható és kaotikus. Elsőre mindenképpen a negatív jelzőkkel illettük, de a helyzet az, hogy pár percnyi használat után – miután az ember kipuhatolta, hogy a felirat nélküli, illusztrált opciók közül melyik, mire való – már nagyon szerethető a program. S onnantól kezdve arra is ráébredünk, hogy a fotókollázs készítők egyik legjobbjával van dolgunk. Hihetetlen mértékben testreszabható benne a készülő képmontázs.

Elsőként természetesen meg kell adnunk a programnak, hogy milyen fotókból dolgozhat. Ehhez érdemes egy mappába összeválogatni mindent, majd egy lépésben importálni az összeset, de ha úgy kényelmesebb, több lépésben is lehet importálni, különféle könyvtárakból. Ha ezzel megvagyunk, a következő lépésben kiválaszthatjuk, milyen formába rendezze el nekünk a program a fotóhalmot. Ehhez kapunk rengeteg, kategóriákba rendezett sziluettet (de ha kell, betölthetünk saját maszkot is a formázáshoz). Ekkor a program rögtön mutatja is az elrendezést, mi pedig nekikezdhetünk a finomhangolásnak. Cserélhető a háttér (fekete, fehér, vagy különféle színátmenetek választhatók a vászon jobb alsó sarkában) és beállíthatjuk a képek egymáshoz viszonyított rendezésének módját, de az is állítható, hogy a program a sziluett szélein hagyja-e túllógni az elforgatott fotók sarkait, vagy pontosan vágja azokat a formának megfelelően.

A jobb szélen aztán állítható a képek elrendezésének sűrűsége, mérete, a forgatás módja, a képkeret vastagsága és az árnyékok ereje. Sőt, még a képek széleit is módosíthatjuk: a sima négyszögeken kívül lehetnek puzzle darabok, vagy tépett szélű fotók is egymásra halmozva.

Ha elkészültünk, exportálhatjuk a képünket több méretben (akár nyomtatásra alkalmas, akár képernyőre szánt változatban), sőt, áttetsző háttérrel is.

Összegzésül: minden, ami fotókollázshoz kell

Elmélkedtünk ezen kicsit, de az a helyzet, hogy nem nagyon jut eszünkbe semmi, ami hiányzik ebből a programból. Legalábbis ahhoz, hogy látványos, formába öntött fotókollázsokat készítsünk, ennél több aligha kell. A felületén lehetne még kicsit csiszolni, hogy elsőre is egyértelmű legyen, melyik opció milyen hatással van a képre, de kis kísérletezés után ez is kiderül, szóval hosszú távon ez a program nagyon jó eszköz a kollázskészítéshez.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató