Döbbenetesen látványos fotómozaik készítése, ingyen

A fotóalbumok és kollázsok készítésén túl van egy nagyon látványos módja annak, hogy családi fotóinkat kicsit feldobjunk: a fotómozaik.
Ezzel a módszerrel tulajdonképpen több száz különböző fotóból rakunk ki egyet. Távolról ezt a “fő képet” látjuk, de ha közelebb megyünk, vagy mondjuk a számítógépen ránagyítunk a fotóra, rögtön kitűnik, hogy számtalan további képből áll össze az egész.
Ilyet készíthetünk manuálisan is, vagyis nekieshetünk Photoshopban és apránként összerakhatjuk a művet, de ha jót akarunk, érdemes a megfelelő célszoftvert bevetni.

 

Fotómozaik készítése, pár kattintással

A Mosamic kifejezetten erre a célra született. Csak kiválasztjuk az alapot adó képfájlt, majd megadjuk, hogy hány mozaikdarabból álljon majd össze a végleges műremek, s azt is mekkorák legyenek a mozaikok. Utóbbiak minél nagyobbak, annál jobb lesz a végeredmény, viszont a képméret és a fájlméret is megnő tőle.


De állítható még a mozaikok áttetszősége (mennyire üssön át az eredeti fotó rajtuk), a részletgazdagság, a képek esetleges ismétlődésének szabályai stb. Szóval mindent teljesen testreszabhatunk.

 

Nincs elég fotónk? Ott a Flickr!

Egy fotómozaik elkészítéséhez viszont több száz, esetleg ezer fotóra is szükségünk lehet. Ennyit nem mindenki tart kéznél a gépen. Ha nincs megfelelő mennyiségű fotónk kéznél, vagy kifejezetten egy adott témakörből szeretnénk töb száz képet használni (például egy oroszlános fotóhoz több száz tobábbi, oroszlánt ábrázolóra van szükségünk), akkor a program pár kattintással begyűjti – kulcsszó alapján – a számunkra érdekes fotókat a Flickr nevű képmegosztóról.

Több gyűjteményt is összeállíthatunk így, különböző kulcsszavakkal, s ki- vagy bekapcsolhatjuk ezeket a fotó renderelésekor.

 

Kell ennél több?

Aligha. Pedig extraként tudunk színes mozaikot is készíteni, mármint olyat, amely nem fotókból, hanem színes négyzetekből áll.
Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy a végeredmény szinte tökéletes minőségű, akkor szinte érthetetlen, miért ingyenes a program. De sebaj, inkább így, mint fordítva. Lehet letölteni Windowsra és OS X-re egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!