Ingyenes kiadványszerkesztő program, több rendszerre

Noha az Adobe InDesignt kiadványszerkesztés területén eddig nem sikerült überelnie más alkalmazásnak, azt az apróságot azért nem felejthetjük el, hogy az InDesign nem ingyenes szoftver, hanem az Adobe CC csomag részeként, előfizetési díjért lehet a miénk. Ma azonban egy olyan szoftvert mutatunk, amely otthoni vagy üzleti felhasználásra egyaránt tökéletes választás lehet: egy ingyenes kiadványszerkesztő program több rendszerre, meglehetősen profi lehetőségekkel.

Scribus: Ingyenes kiadványszerkesztő program több rendszerre

A Scribus egy kifejezetten jól sikerült és jelenleg is fejlődő kiadványszerkesztő program. Cross-platform megoldás, vagyis használható Windowson, macOS alatt és Linuxon egyaránt. Korábban amúgy foglalkoztunk már vele, amikor egy tipp erejéig bemutattuk, miként lehet vele PDF űrlapokat készíteni, azonban ez a program ennél azért többre hivatott. Segítségével létrehozhatunk újságokat, magazinokat, nyomtatott hírleveleket, plakátokat, névjegyeket, képeslapokat, könyveket, szórólapokat, hirdetéseket, egyszóval mindent, amit a többi népszerű kiadványszerkesztővel. A végeredmény ráadásul teljesen nyomdaképes (van CMYK támogatás), vágójelekkel, kifutókkal, passzerjelekkel stb. együtt küldhetjük a kész anyagot a nyomdába print PDF-ként vagy PostScript fájlként. De ha épp digitális végeredmény a cél, az sem gond, exportálhatunk egyszerű PDF fájlt is, akár a fentebb már említett interaktív űrlapokkal kiegészítve.

Egyetlen kitétel van még: az EPS, PDF stb. formátumok kezeléséhez nem elég a Scribust telepíteni, fel kell tennünk a rendszerre a szintén cross-platform, Ghostscript kiegészítőt is. Ha ez megvan, onnantól a Scribus már vérbeli kiadványszerkesztőként viselkedik.

Kissé csúf, de rendkívül ügyes

Akik gyakran olvasnak minket, azok tudják: vesszőparipánk, hogy egy szoftver ne csak a funkciók terén jeleskedjen, hanem a felülete is úgy nézzen ki, hogy ne kapja el az embert a hányinger: könnyen kiigazodjon rajta elsőre is. Tudjuk, valamennyi betanulás mindig szükséges, de ez is gyorsabban megy egy átgondolt, letisztult felületen. Nos, a Scribus esetében nyugodtan alkalmazható az egykori csokoládé reklám szlogenje: “ronda, de finom”.

Ez a program a végtelenségig tele van nyomva funkciókkal, gyakorlatilag mindent megtalálunk benne, amit a professzionális kiadványszerkesztőkben, csak éppen egy kissé csúf és meglehetősen kusza felület mögé rejtve. Akit viszont ez nem zavar és hajlandó időt szánni a funkciók felfedezésre, majd begyakorolni a használatukat, annak a Scribus tökéletes eszközzé válhat akár nyomdai munkák, akár digitális kiadványok készítéséhez. Szövegeket, képeket, objektumokat a legapróbb részletekig formázhatunk, tűpontos beállításokkal helyezhetünk el mindent a lapokon, oldalpárokon, használhatunk kifutókat, van Színkerék eszköz, rétegkezelő, létrehozhatók szabadkézi alakzatok, beszúrhatók táblázatok, még vonalkód generáló funkció is került a programba. Természetesen importálhatunk bitmap és vektoros grafikákat egyaránt, s a modern kor gyermekeként akár SVG fájlként is exportálja a kész anyagokat.

Mielőtt elfeledkeznénk róla: a Scribus ékes magyarsággal kommunikál magyarul, a teljes menürendszer, az összes opció honosított (ez alól csak a telepítőkészlet kivétel). Van elővizsgálati funkció is, vagyis a program képes átnézni a teljes dokumentumot, hogy az esetleges tördelési hibákat (szövegek túlcsordulása a kereteken, üresen maradt képkeretek stb.) felfedje mielőtt nyomdába küldenénk a késznek vélt, de valójában hibáktól hemzsegő kiadványt.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Scribus egy kifejezetten sokoldalú kiadványszerkesztő program, amelyik tördelési funkciók tekintetében felveszi a versenyt a nagyokkal is, de kényelem és használati élmény tekintetében azért bőven elmarad még az InDesign-tól és társaitól (illetve digitális kiadványok készítése szempontjából is lenne még mit behozni). Ennek ellenére, bár a felülete már kevésbé átgondolt, ha megszoktuk, gyorsan haladhatunk vele a munkánk során. Az mindenesetre jó érv a tanulási kedv fokozásához, hogy sokat spórolhatunk vele, lévén ingyenes program.

Ne maradjon le erről sem!