PDF űrlapok készítése egyszerűen, ingyen

A PDF formátum legfőbb erénye, hogy az így mentett dokumentumok szakasztott úgy néznek ki a képernyőn, miként nyomtatásban is festenének. A PDF dokumentumok azonban ennél sokkal többre is képesek. Az Adobe Acrobat Pro használatával például készíthetünk portfóliókat, vagy éppen multimédiás (videókat, hangokat, 3D objektumokat tartalmazó) PDF-eket is. Sőt, ha kell, még kitölthető PDF űrlapok is összedobhatók vele. S bár az Acrobat Pro kétség kívül a legjobb eszköz a PDF formátum szerkesztésére, azért szerencsére akadnak ingyenes eszközök is e célra. Mutatunk is két olyan, ingyenes alkalmazást, amelyekkel nagyon egyszerűen oldható meg a PDF űrlapok készítése, ráadásul Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt használhatók.

 

LibreOffice: PDF űrlapok készítése játszi könnyedséggel

Ingyenes irodai szoftverként már valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a LibreOffice csomagot, amelyben Microsoft Office kompatibilis szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs alkalmazások várják, hogy munkára fogjuk őket. Talán azt sem kell ecsetelnünk, hogy a LibreOffice-ban készült dokumentumok azonnal exportálhatók PDF-be, így kényelmesen megoszthatók e-mailben, vagy akár a cég weboldalán is. Azt viszont kevesebben tudják, hogy ha egy kitölthető, egyszerű PDF űrlapra van szükségük, nem is kell másik szoftver után nyúlni, erre a célra is jó választás a LibreOffice.

Csak nyissunk egy új szöveges dokumentumot (vagy nyissuk meg az átalakítani kívántat), majd a View / Toolbars menüpontban jelöljük be a Form Controls opciót. A megjelenő extra eszköztárból előcsalható űrlap elemekből azonnal elkezdhetjük összeállítani PDF űrlapunkat. Szövegmezők, választók, jelölő négyzetek stb. állnak a rendelkezésünkre. Ha végeztünk, a File / Export As PDF… menüpotban elkészíthetjük a végleges PDF dokumentumot. Arra figyeljünk, hogy az exportálás kezdetekor megnyíló PDF Options ablakban be legyen jelölve a Create PDF Form opció.

 

Scribus: tördeljünk digitális űrlapokat

Kedvenc ingyenes tördelőszoftverünk a Scribus, amely ugyan elsősorban print kiadványok (magazinok, prospektusok stb.) készítésére hivatott, de arra is tökéletes, hogy ezek digitális megfelelőit készítsük el PDF-ben, illetve arra is, hogy ha kell, összedobjunk benne PDF űrlapokat.

Elindítása után egyszerűen nekiláthatunk a feladatnak, hiszen a PDF Tools eszköztár alapértelmezésben megtalálható a program felületén. Itt is ugyanúgy elhelyezhetünk szövegmezőket, jelölőket, majd a munka végeztével a File / Export menüpontban tudjuk PDF-ként menteni a dokumentumot.

 

Összegzésül

A Scribus egy kiadványszerkesztő, ennek megfelelően sokkal több lehetőségünk van a PDF űrlap elrendezésének kialakításakor. A végeredmény látványosabb, profibb lehet, mintha a LibreOffice-ban dolgoznánk, feltéve persze, hogy szükségünk van mondjuk képekre, illusztrációkra is az űrlapban. Ha ilyeneket nem használunk, akkor viszont teljesen mindegy, melyik programot választjuk a feladatra kettő közül, bármelyik tökéletesen megfelel a célnak.

Ne maradjon le erről sem!