Ezekre cserélhető a Photoshop és az Illustrator

Bár az Adobe CC alkalmazásait (Photoshop, Illustrator stb) nehéz megkerülni a grafikusi, kiadványszerkesztői, videós és webfejlesztői területeken, néha azért szerencsére napvilágot látnak valódi konkurenciának mondható megoldások is. Ha egy cégnél “csak” a grafikai munkákhoz keresnek megfelelő, az Adobe Photoshoppal és az Adobe Illustratorral szemben is versenyképes, ám olcsóbb megoldást, érdemes a Serif cég háza táján körbenézni, legalábbis ha OS X-en dolgoznak. A cég két díjnyertes alkalmazást is elérhetővé tett az App Store-ból: az Affinity Designer vektoros grafikák készítésére, míg az Affinity Photo fotók retusálására, illetve bitmapes tervezésre hivatott.
Érdekesség, hogy tulajdonképpen ugyanazt a fájlformátumot használják, így gyakorlatilag mindkét programmal szerkeszthetjük képeinket, attól függően, milyen eszköztárra van szükségünk. Emellett mentik és olvassák a natív AI, PSD, PDF, SVG fájlokat, méghozzá meglepően hatékonyan. A tesztek során a legtöbb anyaggal nem voltak gondok, vagyis a rétegek, effektek stb. mind megfelelően jelentek meg a megnyitás után.

Affinity Designer

A Designer döbbenetesen gyors grafikus motorra épül, hatalmas fájlokkal is gördülékenyen dolgozhatunk benne. Bár az alap eszköztár szűkösebb, mint amit az aktuális Adobe Illustrator kínál, panaszra azért nem lehet okunk, hiszen az összes olyan funkció rendelkezésre áll, amire a hatékony munkához szükségünk lehet. Ráadásul vannak olyanok, amelyek még kényelmesebben használhatók, mint a konkurensnél: ilyen például a színátmenetek kezelése. Sőt, a pixeles szerkesztéshez is kapunk még ezt-azt a programban, így adott esetben pixelre pontosan is tudunk dolgozni. Az alap elvárásoknak természetesen hiánytalanul tesz eleget a program: vannak rétegek, rétegeffektek, vektoros ecsetek, testreszabható objektumok stb. S ahogy korábban már említettük, az RGB és LAB színtereken felül akár CMYK-ban is dolgozhatunk.

Gradients_EN

Mobil- vagy webes fejlesztések esetén értékelni fogjuk a szeletelés funkciót, amely hibátlanul működik, így a látványtervekből könnyedén exportálhatunk a programozók számára hasznosítható grafikai elemeket (akár a retina kijelzőkhöz szabott változatokkal együtt is).

Artboards_EN

Igaz is, látványtervek: aki sokat dolgozik mockupokkal, annak jó hír, hogy az Adobe-féle SmartObject megoldáshoz hasonlóan itt is van lehetőség szerkeszthető objektumokat beépíteni a kompozíciókba. Ez számtalan esetben jöhet jól.

Affinity Photo

A cég másik alkalmazása az Affinity Photo, amelynek felülete megszólalásig hasonlít a Photoshopra, a gyorsbillentyűk is javarészt onnan “öröklődtek”. Szinte hihetetlen, de majdnem minden funkciót megtalálunk benne, ami a méltán népszerű Adobe alkalmazásban is rendelkezésünkre áll, beleértve még a környezetfüggő kitöltést is.
Van RAW szerkesztés, CMYK színtér, rétegek és rétegeffektek, rengeteg szűrő, professzionális retusáló eszköztár, maszkolás, adjustment rétegek, Liquify és „társai”, perspektíva korrekció, s persze a Designer-nél már említett szeletelési funkciók, hogy a végeredményt bármilyen célra könnyen exportálhassuk.

LiveFilters_EN

Az Affinity Photo is villámgyors, az effekteket real-time látjuk, a nagyítás és mozgatás folyamatos. A felületet teljesen testreszabhatjuk, így mindent úgy helyezhetünk el, ahogy esetleg a Photoshopban megszoktuk.

Véleményünk szerint e két programmal gond nélkül kiváltható velük akár a Photoshop, akár az Illustrator.
Az áruk is egészen kedvező, egyszeri 50 eurós beruházás mindkettő, azaz 100 euróból megvan minden, ami a grafikák készítéséhez és a fotók retusálásához szükséges. Nincs havidíj vagy egyéb plusz költségek. Aki biztosra akar menni, az affinity.serif.com oldalról letöltheti a próbaverziókat is.
S csak hogy további bíztató információkkal szolgáljunk: a cégnél már készül a kiadványszerkesztő alkalmazás is, vagyis hamarosan talán lesz esély megfelelő alternatívát találni az InDesign helyett is, elérhető áron.

Illusztrációk: Affinity Press site

UPDATE 2016.03.15.: Hamarosan érkezik a két program Windows változata is. Bővebb információk és feliratkozás a béta verzió tesztelésére itt: https://techwok.hu/2016/03/15/affinity-windows-beta-download
Ne maradjon le erről sem!