A legjobb e-mail app iPhone-ra, iPadre és macOS-re

Nem tudjuk, ki, hogy van ezzel, de nekünk meglehetősen vegyes érzelmeink vannak az iOS és a macOS saját Mail levelezőjével kapcsolatban. Ha csak egy dolgot kellene kiemelni, akkor a csatolmányok kezelésével például az őrületbe kerget minket a program, hiszen a képeket automatikusan beágyazza a levelekbe, és a beérkező csatolmányokkal is elég faramuci módon bánik. Bár az évek során mindig fejlesztik kicsit, azért még bőven lenne mit alakítani rajta, hogy igazán kezes levelezőprogrammá váljon. Szerencsére van több alternatíva is, iOS-re és macOS-re egyaránt. Mi most megmutatjuk azt, amelyik hosszas tesztelések és jó ideje tartó éles használat során a leginkább bevált számunkra, vagyis szerintünk a legjobb e-mail app iPhone-ra, iPadre és macOS-re. Ráadásul készítői nem érik be a jelenlegi tudásával, hanem folyamatosan bővítik a lehetőségeit.

 

Spark: a legjobb e-mail app iOS-re és Macre

A Readdle alkalmazásai közül már több is szerepelt nálunk: a PDF Expert, a Documents, a Printer Pro, vagy éppen a Scanner Pro, mind remek szoftverek, amelyek ráadásul remekül összedolgoznak iOS alatt. A kínálat egyik darabjával azonban részletesen eddig még nem foglalkoztunk (csak néha megemlítettük). Ez a Spark, amely macOS-re és iOS-re egyaránt elérhető, s szerintünk mindkét rendszeren érdemes is lecserélni rá az alap levelezőt. Nagy kockázat nincs a dologban, hiszen ingyenes szoftverről beszélünk.

A Spark egyik különlegessége a Smart Inbox. Ennek köszönhetően beérkező leveleink szépen, rendezve jeleníthetők is, vagyis külön csoportban láthatjuk a híreket, az értesítőket, és a személyes leveleket, hasonlóan a Gmail webes felületéhez, csak itt egy listában szerepelnek a csoportok. Ezen felül lehetőségünk van az egyes levelek kitűzésére is, így ezek egészen addig a lista tetején maradnak, amíg másként nem döntünk a sorsukról. Ha ez nekünk zavaró, de nem akarunk elfeledkezni a levelek megválaszolásáról, akkor jól jöhet a Snooze funkció, amellyel időzíthetjük, mikor “érkezzen meg újból” a levél a postaládánkba. Így akár napokkal később is feldobhatja nekünk az adott levelet a program, hogy akkor foglalkozzunk vele. Ez így nagyon hatékony megoldás azoknak, akik hajlamosak minden levelet a beérkező üzenetek mappában tartani, majd megfeledkezni azokról. A Smart Inbox számukra nagyobb rendezettséget és figyelmeztetési lehetőséget is kínál.

Természetesen itt is van hagyományos Inbox és archívum, így utóbbiba is átrakhatjuk leveleinket, egyetlen mozdulattal. A mozdulatok kapcsán megjegyzendő, hogy a Pin, Snooze, archiválás és törlés funkciót egyaránt elérhető ujjgesztusokkal. Ráadásul nem csak egy, de akár több levélen is alkalmazhatjuk azokat, teljes kényelemben.

Viszonylag új, alig pár hetes funkció az időzített levélküldés, illetve egy olyan értesítő kérésének lehetősége, amikor a program arra is figyelmeztet minket, ha egy elküldött levélre a megadott időn belül nem kaptunk választ. Így ilyen esetekben sem fogunk megfeledkezni semmiről.

Míg a macOS verzió viszonylag kötött felülettel rendelkezik (sokkal kevésbé testreszabható, mint mondjuk az Airmail), addig az iOS változatot egészen jól alakíthatjuk. Vannak színsémák, választhatunk, hogy a Widgetek (vagy inkább azok gyorsgombjai) hol helyezkedjenek el a felületen, beállíthatjuk, milyen funkciókat rendelnénk az ujjmozdulatokhoz stb.

A program emellett remek keresési funkciót kapott, gyorsan és hatékonyan kereshetünk a levelek, vagy akár a csatolmányok tartalmára is. Nagyon hasonlóan szűrhetünk, mint a Gmail webes felületének utasításai esetén.

Szintén nagyon hasznos funkció, hogy iOS alatt közvetlenül csatolhatunk fájlokat a Dropbox, Google Drive, Box és OneDrive szolgáltatásokból. Természetesen ezen felül az iCloud, vagy az iOS Fotók appja is szolgálhat forrásként a csatoláshoz. Az új változat már összedolgozik az iOS 11 új fájlkezelőjével is, így az abból elérhető alkalmazások tartalmához is hozzáférhetünk. A macOS változat emellett összedolgozik több remek maces alkalmazással (Things, OmniFocus, Bear stb.), így leveleink tartalmát ezekbe is átdobhatjuk. S ha már dobás: természetesen az iOS 11 fogd és dobd módszerét is alkalmazhatjuk benne.

További sajátosság a gyors válasz lehetősége. Itt több előre definiált (átszerkeszthető) üzenet közül választhatunk, amelyek jópofa kis ikonok kíséretében küldhetők el egyetlen mozdulattal, ha nem akarunk bővebb szöveggel válaszolni egy levélre.

A fentieken túl természetesen itt is adott minden, amit megszoktunk más levelezőkben: aláírások használata (ezek között is könnyedén válthatunk egy levél írásakor), több postafiók (Gmail, iCloud, Yahoo, Outlook, Exchange stb.) kezelése stb. Sőt, akad még egy kis meglepetés is a programban: van beépített naptár. Ez ugyan nem helyettesít egy komplett naptár alkalmazást, de arra elegendő, hogy átfussuk aznapi teendőinket.

Mindent egybevetve a Spark egy kifejezetten sokoldalú, ráadásul gyorsan fejlődő alkalmazás. Folyamatosan bővítik új funkciókkal. Felülete letisztult, gyors. Az egyetlen kényes gondolat, amivel kénytelenek vagyunk megbarátkozni, hogy az extra funkciók (időzítés stb.) sajnos leveleink bizonyos adatai a készítők szerverein keresztül jönnek-mennek, természetesen erős titkosítás mellett, anélkül, hogy ahhoz a Readdle fejlesztői hozzáférnének (nem a Spark az egyetlen, ilyen elven működő levelező, a konkurens alkalmazások többségénél is számolnunk kell ezzel). Ha viszont ez nem zavar minket és megbízunk a fejlesztőkben (miért ne tennénk?), akkor a Spark tökéletes társunk lehet a napi levelezésben. Nekünk például abszolút bevált napi szinten.

Ne maradjon le erről sem!