OmniFocus: fókuszáljunk tennivalóinkra valóban hatékonyan

Hűséges olvasóink hozzászokhattak, hogy vesszőparipánk az idő- és tennivaló menedzsment, így a témába vágó szoftverek bemutatása is. Ezúttal egy nagyszerű programot mutatunk, amely vezető helyet foglal el ebben a kategóriában.

OmniFocus, az időmenedzsment mestere

Az OmniFocus egy kifejezetten sokoldalú és jól használható tennivaló menedzser és GTD alkalmazás. Persze nem csak a David Allen által könyvben megírt GTD-módszer (Getting Things Done) esetében hasznos, hanem bármikor, ha tennivalóinkat, projektjeinket rendezetten, átlátható módon szeretnénk kezelni.

Valahol fél úton van az összetett projekt-menedzser és az egyszerű to-do alkalmazások között. Készítői mindkettőből kivették a lényeges és hasznos részeket és elhagyták a felesleges, vagy a használatot túlságosan megbonyolító funkciókat. Ennek megfelelően az OmniFocus nem az a program, amit öt perc múlva átlátunk, de fél óra gyakorlás és kísérletezgetés után már magabiztosan tudjuk használni (ebben segíthet a rengeteg tutorial videó is a készítők oldalán).

Márpedig amint élesben kezdjük el használni, azonnal érezni fogjuk a munkánkra gyakorolt jótékony hatását.

Egy ilyen alkalmazástól, amely napi szinten hivatott segíteni feladataink áttekintését, minimális elvárás, hogy mindig rendelkezésünkre álljon. Nos, ha Macet és iOS eszközöket használunk, az OmniFocus esetében ez nem lesz gond. A cég saját – ingyenes – felhőszolgáltatásán keresztül automatikusan szinkronizálhatjuk a Mac és az iPhone/iPad bejegyzéseit. Nem vagyunk kötelesek felhőben tárolni az adatokat, de ha mindkét platformon használni akarjuk a programot, praktikus ennek beállításával kezdeni (a program is ezt ajánlja fel elsőként). Ha ezen túl vagyunk, nekiláthatunk projektjeink felépítésének.

Összetett, mégis átlátható

A programban háromféle projektet hozhatunk létre. A Parallel változatot olyankor érdemes alkalmazni, ha a feladatok nem függenek oly mértékben egymástól, hogy valamelyik befejezése nélkül ne kezdhetnénk másikba. Ezzel szemben a Sequential verzió azoknak a projekteknek előnyös felépítés, ahol a feladatok egymásból következnek. A program ilyenkor figyeli, hogy a szükséges lépéseket befejeztük-e és csak azután enged továbblépni.

A Single Action Project opciót akkor érdemes használnunk, ha egyszerű to-do listát akarunk létrehozni, ami lehet egy sima bevásárlólista is akár.

Projektjeinket mappákba rendezhetjük, így tökéletesen átlátható lesz a rendszer.

A projekteken belül aztán megadhatjuk feladatainkat (szintén csoportosíthatunk tetszőleges szempontok szerint). Egy-egy feladatnak természetesen meghatározhatunk kezdő és befejező időpontot, ismétlődést, státuszt (folyamatban, megszakítva, befejezve stb.), fűzhetünk hozzájuk megjegyzéseket és csatolhatunk hozzájuk dokumentumokat, képeket, egyéb fájlokat. A kiemelt feladatokat megjelölhetjük fontosként is, de más módon is kiemelhetünk bejegyzéseket.

Igaz is, bejegyzések: arra is van lehetőségünk, hogy a kompatibilis alkalmazásokból átvegyünk tennivalókat, így például akár a Mail alkalmazásba érkező leveleket is menthetjük a listánkba.

Az OmniFocus számtalan szűrési és rendszerezési nézetet kínál, így láthatjuk tennivalóinkat naptárban is, ráadásul átveszi eredeti naptárbejegyzéseinket is, így azt is látjuk, ha tennivalóink ütköznek.

Kényelmesen jelölhetjük benne, ha egy feladattal végeztünk, s természetesen azt is mi szabjuk meg, hogy a kész feladatokat mutassa-e még, s ha igen, melyik nézetben.

Elsőre tűnik csak bonyolultnak, ha már átlátjuk, szinte élvezet dolgozni vele. Az pedig szinte mindegy, hogy macOS vagy iOS alatt viszünk fel egy feladatot. Mivel a két változat felhőn keresztül szinkronizál minden adatot, így minden eszközön naprakészek lesznek a bejegyzések.

Az iOS verzió amúgy szinte minden funkciót ugyanúgy tartalmaz, mint az asztali változat, csak az érintőképernyőre optimalizált felépítéssel. Ha pedig már a felületnél tartunk: van éjszakai üzemmód is, ilyenkor a pro alkalmazásoknál megszokott fekete felülettel használhatjuk a programot.

Az iOS változat tartalmazza az Apple Watch verziót is, így ha valakinek almás órája van, azon is nyomon követheti tennivalóit. Emellett kihasználható a 3D Touch funkció és a Split-screen lehetőség is, feltéve persze, hogy erre alkalmas iOS készülékkel rendelkezünk.

Több mint egy to-do alkalmazás

Remélhetőleg sikerült megvilágítanunk, hogy az OmniFocus több, mint egyszerű to-do alkalmazás. Nem egyszerűen a tennivalóink listába gyűjtésére hivatott, hanem arra, hogy teljesen átlássuk feladatainkat és egy helyre gyűjthessük különböző projektjeinket, a hozzájuk tartozó minden adattal.

A program két változatban kapható: macOS-en a Standard verzió 40, a Pro változat 80 euró, míg iOS alatt a Standard verzió 40, a Pro pedig 60 euró. Nem olcsó, viszont ha hatékonyságunk növelése a cél, ahhoz remek eszköz és megérheti a befektetést.

Ne maradjon le erről sem!