Újévi fogadalmak betartása appok segítségével

Immár a 2022 van, s a múlt év végét bizonyára sokan zárták különféle fogadalmak listázásával: leszokom erről, rendszeresen megteszem ezt, odafigyelek arra stb. Persze könnyebb az év végén megfogadni mindezt, mint az új év indulása után betartani. Ámde szerencsére ebben is s segítségünkre lehet az okostelefon: sokkal egyszerűbb lesz az újévi fogadalmak betartása appok segítségével. Mutatunk is néhányat, amelyekkel iPhone-on és androidos készülékeken egyaránt megoldható, hogy nyomon kövessük az elhatározásainkat, s még véletlenül se feledkezzünk meg azokról. S mivel a fogyókúra is minden új év sláger témája, arra is mutatunk két praktikus alkalmazást, amelyek segíthetnek.

Újévi fogadalmak betartása appok segítségével

Kezdjük a fogadalmak betartásával. Legyen szó arról, hogy épp le akarunk szokni a dohányzásról, esetleg idén minden nap sétálnánk napi egy órát, vagy épp levinnénk a kutyát sétálni adott időpontokban, ezek az appok biztosan tudnak ebben segíteni.

Mivel a szokások nyilvántartása meglehetősen emlékeztet a hagyományos tennivaló appok és GTD alkalmazások listáihoz, így itt van nekünk kapásból a TickTick nevű cross-platform alkalmazás, amely ezt az egészet egyetlen felületen menedzseli számunkra. A TickTickben megvannak az olyan hagyományos GTD funkciót, mint a to-do listák, s ezeket további hatékonyságnövelő funkciók is kiegészítik, mint a beépített Eisenhower-mártix vagy a pomodoro időmérő. Ám ezen felül van egy külön szekciója, amelyben a szokásainkat követhetjük nyomon. A listában színekkel és ikonokkal is egyértelműsíthetjük, hogy melyik bejegyzés mire vonatkozik, s a program még önálló widgetettel is szolgál szokásaink kiemeléséhez a telefon Főképernyőjén. Természetesen megadhatjuk az is, milyen időközönként aktuális az adott teendő, esemény. A TickTickről egyébként írtunk részletes tesztet is, amely itt olvasható el.

Szintén remek app – bár sajnos csak iOS-re és macOS-re – a Streaks is, amely egy nagyon letisztult, hangulatos felületen igyekszik megkönnyíteni, hogy folyamatosan tartsuk magunkat az elhatározásainkhoz. Ez az app tényleg segíthet még a dohányzásról, ivásról leszokóknak is, ha másba nem, hát abban, hogy az elhivatottságukat növelje a leszokásra. Korábbi változatáról itt írtunk, nagyjából most is ugyanazokat a funkciókat nyújtja, csak iOS mellett immár Macen is.

Aki pedig mindezt kissé játékosabb formában szeretné megoldani, annak kiváló választás lesz a Habitica, amelyben pontokat és – virtuális – jutalmakat kaphatunk minden olyan alkalommal, amikor tartjuk magunkat az elhatározásainkhoz. Ráadásul a pixelart stílusú grafika is fokozza a játékos életérzést, szóval nagyon helyes darab. S további pozitívuma, hogy iOS-en és Androidon egyaránt használhatjuk.

Ha fogyni, súlyt tartani, vagy épp hízni szeretnénk

Miként a bevezetőben is említettük, a fogyókúra slágertéma ilyen tájt, így ha valaki ehhez szeretne digitális segítséget, neki is ajánlunk két remek appot e célra.

Bár ezek a programok elsősorban a táplálkozási szokásaink megreformálásában tudnak segíteni, de nyomon követhetünk velük más egészségügyi szempontokat is. Mivel a fogyókúra sem feltétlenül sem csak a délceg és karcsú alakról szól, hanem sokaknál az egészségük múlik rajta, így a programokkal nem csak azok figyelhetik a bevitt kalória, zsír, cukor stb. mennyiséget, akik épp fogyni szeretnének, hanem azok is, akiknek épphogy hízni kellene egy kicsit az ideális testsúly eléréséhez, vagy csak tartani szeretnék a korábban elért eredményeket.

Az egyik ilyen app a MyFittnessPal, amelyről anno itt írtunk részletes tesztet, amiből kiderül, miként segítheti diétáinkat ez a program. A másik, szerintünk valamilyen kezesebb alkalmazás a Yazio (erről itt volt részletes tesztünk), amely a kalóriaszámlást szintén hatalmas – és egyénileg is bővíthető – élelmiszer adatbázissal segíti. Emellett pedig remek recepteket, sőt, számos, különféle cél segítő kihívást is tartalmaz. S persze mindezt összeköthetjük akár közösségi tevékenységgel is, hogy ne egyedül kelljen végigszenvednünk mondjuk diétát.

Ne maradjon le erről sem!