Cross-platform GTD app: tennivalók, naptárak, szokások és pomodoro egyben

Úgy látszik, ebben a hónapban elkapott minket kicsit a szervezési láz és valahogy sorra futottunk bele olyan alkalmazásba, amelyek hatékonyságnövelés és időmenedzselés szempontjából egyaránt előnyösek lehet munkához, tanuláshoz egyaránt. A Feladatkezelés és GTD rovatunkban mondjuk eddig is sorakoztak már ilyen programok szép számmal, köztük egyik nagy kedvencünk, a Things, vagy éppen a nemrég tesztelt, cross-platform GTD app, a Todoist. Ma szintén egy több rendszeren használható megoldással szolgálunk, de ezúttal nem csak feladatok és projektek menedzselésére lesz alkalmas a górcső alá kerülő alkalmazás, hanem használhatjuk naptárként, számon tarthatjuk vele szokásainkat, sőt, a munkafolyamatokat is segíti a pomodoro módszerhez igazodó számlálóval, illetve tennivalóink áttekintését is egyszerűbbé teheti az integrált Eisenhower mátrixnak köszönhetően. De még markdown jegyzetek készítésére is tökéletesen alkalmas. És ha ezek után még azt is elmondjuk, hogy a felülete teljesen testreszabható és funkciók tekintetében szinte minden konkurensének odaver, akkor már csak egy kérdés marad: melyik ez a program?

TickTick, a sokoldalú GTD app: mindenkinek jó lesz?

Mivel már a bevezetőben ódákat zengtünk róla, rögtön az elején le kell szögeznünk valamit: mai tesztalanyunk a TickTick, amely ugyan tényleg egy korrektül összerakott GTD app, de mivel belezsúfolt funkciómennyiség miatt kicsit nehezebben átlátható, mint mondjuk a Todoist, így továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy ha valakinek egy minden rendszeren működő, dedikált GTD alkalmazásra van szüksége, akkor a Todoist lesz számára a jobb választás. Aki viszont szereti, ha minden fontos teendőjét eléri egy felületen, és amúgy is hajlamos a pomodoro módszer segítségével rendszerezni a munkafolyamatokat, annak nem szabad tovább keresnie anélkül, hogy ne ismerkedne meg a TickTick programmal. Ebben ugyanis minden benne van, amire csak szüksége lehet.

Tennivalók, naptárak, szokások, pomodoro, Eisenhower mátrix és markdown jegyzetek egyetlen felületen

Szóval e rövid kitérő után lássuk akkor, mit is kapunk pontosan, ha előfizetünk a TickTick alkalmazásra. Először is modern, letisztult felületet, amelyen kényelmesen vezethetjük minden tennivalónkat. Az alkalmazás asztali verziójának ablaka három részre van osztva:

  • Bal oldalon találjuk a szűrőket, listákat, címkéket, amelyekkel egy mozdulat csupán, hogy a mellette lévő területen megjelenjenek a kívánt to-do bejegyzések.
  • Középen az éppen kiválasztott listának, címkének, szűrőnek megfelelő bejegyzések jelennek meg.
  • Ha bármelyik bejegyzésre kattintunk, a jobb oldali területen láthatjuk annak részleteit.

Bár elsőre feleslegesnek tűnhet, hogy a jobb oldali rész miatt háromfelé osztották az ablakot (a hasonló programokban ez , a TickTick esetében ez mégis praktikusnak mondható, merthogy itt a tennivalókhoz komplett, markdown jelölésekkel ellátott jegyzeteket is fűzhetünk, amelyek így azonnal láthatóvá válnak a többi fontos részlettel (időzítés, címkék stb.) együtt. Emellett a TickTick esetében van lehetőség tennivalók helyett jegyzeteket is listába venni, amelyeknél aztán végképp praktikus, hogy azonnal látható a tartalmuk. Ettől még, ha valaki egyszerre több tartalmat szeretne átnézni, duplán kattintva az egyes elemekre külön ablakban is megnyithatja azokat. Emellett a teljes ablak összehúzható keskenyebb (mini) változatra, ami nagyjából a mobil nézetnek felel meg, illetve lehetőség van a bal panel teljes kikapcsolására, ha úgyis inkább gyorsbillentyűkkel navigálunk a szűrők és listák között.

A szűrők esetében van Today (aznap), Tomorrow (holnap), Next 7 Days (a következő hét nap eseményeit mutató), illetve All (minden bejegyzés) lehetőség egyaránt. De bekapcsolható még az Assigned to Me (ránk lőcsölt, pardon, nekünk kiosztott feladatok) és Completed (befejezettek) nézet is. Ebből az is kiderülhet rögvest, hogy a program alkalmas csoportmunkára is, így akár le is oszthatók a feladatok. Mint a programban minden felületi elem, ezek közül is kiválaszthatjuk, hogy melyik látszódjon folyamatosan, melyik ne, vagy melyik jelenjen meg csak akkor, ha épp van benne értelmezhető tartalom.

Listanézeten belül egyébként választhatunk a hagyományos, jelölőnégyzetekkel ellátott lista és a kanban nézet között. Utóbbinak köszönhetően egy adott listán belül tovább tudjuk tagolni a feladatokat, ami sokat segíthet hatékonyságunk fokozásában.

A teendők létrehozásakor lehetőség van a Smart Recognintion funkció használatára, amikor – hasonlóan a Todoist megoldására – a teendő címe után beírhatjuk a napot, időpontot, ismétlődési ciklust, címkét, listát, prioritást stb., amelyeket a program automatikusan felismer és ennek megfelelően alakítja a bejegyzés jellemzőit. Így nem kell kattognunk az időzítések, besorolások miatt. Bár ha jobban tetszik, erre is van mód, s a program minden egyes eleme úgy lett kialakítva, hogy gyors és egyszerű legyen az adatbevitel. Igaz is: akár hangos bevitel is lehetséges, ha a támogatott nyelvek valamelyikén bediktáljuk a programnak a dolgokat.

Mint már említettük, a bejegyzésekhez komplett, markdown alapú jegyzeteket fűzhetünk (megvan minden fontos elem, egyedül a táblázatok és a lábléc maradt ki a megszokottak közül), de ugyanígy csatolhatunk fájlokat is. Természetesen létrehozhatunk al-teendőket is. S ha már a csoportmunka is szóba került: van lehetőség kommentelésre is. Végül pedig az sem gond, ha sablonok alapján hoznánk létre összetettebb bejegyzéseket, merthogy erre is van lehetőség.

Extraként nem csak teendőket, hanem markdown jegyzeteket is létrehozhatunk, amelyek aztán külön listákba is besorolhatók. Szóval akár jegyzet programnak sem utolsó a TickTick.

S ha már a teendőink és jegyzeteink úgyis egyetlen felületen érhetők el, miért is ne bíznánk rá a programra a naptárbejegyzéseinket is? Nos, erre is van lehetőség. Feliratkozhatunk lokális vagy online naptárakra (például Google Calendar) is, amelyek így szépen megjelennek a naptárnézetekben (napi, heti, havi) a program felületén, a teendőkkel együtt. Azt nem állítjuk, hogy felér egy Fantastical vagy BusyCal alkalmazással, de alapvetően jól használható. Egyelőre azonban nem minden naptártípus esetében hajlandó a szerkesztésre, s ilyenkor kvázi read-only módban működik: csak megjeleníti a naptárbejegyzést. Szóval ezen a felületen még van mit dolgozni, ráadásul a színvilág – annak ellenére, hogy változtatható – nem igazán praktikus, sok esetben nehezen olvashatók a naptárnézet elemein a szövegek. Emellett a widgetek sem az igaziak, például nem jeleníthetünk meg egy widgeten normálisan, áttekinthető módon naptárbejegyzéseket és teendőket. Egyelőre úgy tűnik, túl szép lenne, ha egy tökéletes naptár funkciót sikerült volna belepasszírozni a programba. De mivel egész gyorsan fejlődik az app, bízunk benne, hogy előbb vagy utóbb összejön ez is.

Addig viszont lehet vigasztalódni a többi extrával, amelyek között az egyik a Focus üzemmód. Ez tulajdonképpen egy pomodoro-időmérőt jelent, amellyel alapértelmezésben 25 perces etapokra oszthatjuk fel a munkánkat, köztük 5 perces szünetekkel és egy hosszabb szünettel Az időtartamok variálhatók, de amúgy önmagában pomodoro alkalmazásként is megállja a helyét a TickTick. Remekül kidolgozták ezt a funkciót. Ráadásul a Focus funkciót kiegészítették egy-két koncentrációt segítő hangeffekttel is (kávézó, vihar, szél, eső, madárcsicsergés stb.), amelyek szintén növelhetik a hatékonyságunkat.

Szintén önálló appként lehet elérni olyan megoldásokat, amelyekkel a szokásainkon javíthatunk: leszokhatunk a dohányzásról, rávehetjük magunkat a napi sétára és tornára, vagy épp megelőzhetjük, hogy a nagy rohanásban elfelejtsük bevenni a reggeli vitaminokat, vagy levinni a kutyát esti sétára a parkban. A Habit részben ezeket vehetjük fel listába és rendelhetünk hozzájuk ikont, idézetet, s persze időzítést is, hogy a program figyelmeztessen minket rájuk. Megjelenésükben – már csak a választott ikon miatt is – jól elkülönülnek a hagyományos teendőktől, így a Today felületen ls a widgeteken is rögtön látjuk, miről van szó. Bár a programban eleve minden elvégzett feladatról kérhetünk kimutatást, a szokásainkat külön felületen is naplózza az app, így később átnézhetjük, mely napokon tartottuk magunkat mondjuk az év eleji fogadalmainkhoz.

Egy cross-platform GTD app esetében már a fenti funkciókészlet is bőven túlmutat a kategóriában megszokottaktól, de akkor még mindig nem beszéltünk például arról, hogy a TickTick mobil appjaiban találni Eisenhower mátrixot is, amely – ha odafigyelünk a prioritások és időpontok meghatározására a teendők bevitelénél – áttekinthető felületen summázza, hogy melyek a fontos és sürgős tennivalók, s melyek azok, amelyek ráérnek, de amúgy fontosak stb.

Testreszabható felület

Funkciók tekintetében tehát – még a gyengébb kivitelű naptár miatt – nincs miért szégyenkeznie a programnak, bőven az élvonalban van cross-platform GTD appok és to-do alkalmazások kategóriájában. De ugyanilyen fontos az is, hogy ezt a temérdek funkciót sikerült a lehetőségekhez mérten minimalista stílusban és áttekinthetően tálalniuk a fejlesztőknek.

Aki pedig szereti tesreszabni a programok megjelenését, szintén örülhet, a TickTick ugyanis rajzos-fotós témákkal és színösszeállításokkal egyaránt skinezhető. Ezek után azt már szinte természetes, hogy van sötét üzemmódja is az éjszakai bagoly típusú felhasználók számára. Mondjuk a honosított változatok (iOS alatt például van magyar nyelvű felület) esetében akadnak olyan elemek, amelyek angolul maradtak, de ilyenből valószínűleg egyre kevesebb lesz majd, ahogy jönnek ki a frissítések.

Összegzésül

Mindent egybevetve a TickTick egy kiválóan sikerült cross-platform GTD app, amelyet bárkinek jó szívvel merünk ajánlani, aki egy több rendszeren működő – és online felületen is elérhető -, sokoldalú programban szeretné menedzselni tennivalóit, naptárbejegyzéseit, szokásait, jegyzeteit, s emellett szereti az olyan hatékonyságnövelő megoldásokat, mint a pomodoro időmérő, vagy a fókuszálást segítő hangok, zörejek. Ebben a programban mindez összegyúrva megvan, és nagyon kényelmesen használható. Ha valaki inkább csak egy hatékony tennivaló-menedzsert keres, sallangok nélkül, annak valószínűleg jobb választás lesz a Todoist.

A TickTick ingyen is használható, de ebben az esetben meg kell szoknunk benne a korlátozásokat (például a naptár funkció és az extra skinek hiányát). Ha mindent használni akarunk, amiről a fentiekben olvasni lehetett, akkor sajnos be kell ruházni a havi előfizetésbe, de jó hír, hogy ez jelenleg jócskán elmarad a konkurensek áraitól (a cikk készültekor 799 forint a havidíj).

Szóval amellett, hogy egy rendkívül sokoldalú GTD app, amely működik minden rendszeren, még viszonylag olcsó is. Ezek után az a minimum, hogy mindenkinek érdemes kipróbálnia, aki épp a megfelelő GTD alkalmazás után kutat a világhálón. Abszolút megérdemli, hogy esélyt adjunk neki, s elég nagy a sansz arra, hogy a végén le is horgonyzunk majd ennél a szolgáltatásnál.

Ne maradjon le erről sem!