Cigarettáról leszokás okostelefonnal: így lesz az iPhone személyi tréner

Nem is olyan régen volt nálunk egy nagyobb összeállítás olyan iOS appokból, amelyek megkönnyíthetik az egészséges életvitelt, segíthetnek az edzésben, az egészségügyi adatok tárolásában, menedzselésében. Ma egy nagyon hasonló megoldással szolgálunk, ám ezúttal még több életvitellel kapcsolatos feladatra fogjuk majd be a telefont, hogy megmutassuk, miként lesz egy iPhone személyi tréner, legyen szó napi edzésekről, meditációról, vagy éppen takarításról. Sőt, akár a cigarettáról leszokás okostelefonnal történő megtámogatása sem lehetetlen az alábbi app segítségével.

 

Cigarettáról leszokás okostelefonnal és más hasznos dolgok

A Crunchy Bagel műhelyéből (tőlük származik a Workout és a HeatFace is) kikerült Streaks nevű alkalmazás sajnos nem ingyenes, de az 1790 forintos ár rögtön elenyészőnek tűnik, ha az ember jobban belegondol, mennyi mindent nyerhet ezzel az alkalmazással.

Kezdjük ott, hogy hajlamosak vagyunk ugye fontos dolgokról elfeledkezni. Van, aki a fogmosást hanyagolja olykor, van aki nem tud már visszaemlékezni, mikor olvasott utoljára egy könyvet, van aki a mozgásra veszi rá magát nehezen, s akad talán még olyan is, aki elfelejti levinni a kutyát sétálni. Porszívózás megvolt tegnap? Na ugye! Megannyi napi teendő mehet ki még a fejünkből, amelyekre a Streaks figyelmeztethet minket. Mindezt egy letisztult, ízléses felületen. S hogy ne csak egy újabb to-do alkalmazásról legyen szó, a készítők megspékelték kicsit a program tudását: összedolgozik az iOS Health (Egészség) appjával, így az onnan kiolvasott értékek (például lépésszámláló stb.) alapján akár automatikusan is képes befejezettnek nyilvánítani egy tennivalót (mondjuk ha elhatároztuk, hogy naponta minimum 5000 lépés vagy 5 km-t sétálunk). A teljesített tennivalóinkról pedig részletes kimutatást vezet a program, amelyet aztán grafikonon, naptárban és egyéb formákban egyaránt vissza tudunk nézni. Az értesítéseket egyébéként automatizálhatjuk is benne, de megadhatunk fix időpontokat is, ez teljesen rajtunk áll.

Van azonban még egy csavar a dologban: nem csak arra figyelmeztet minket, mit csináljunk, hanem abban is segíthet, ha valamilyen rossz szokásunktól éppen szabadulni szeretnénk. Ilyenek például a cigarettázás, a kávézás (ööö, az rossz?), az orrtúrás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen ételek fogyasztása stb. Kitalálhatunk bármit, ezek most csak az előre definiált bejegyzések voltak, amelyeket egy érintéssel felvehetünk a 12 menedzselt tennivaló közé (egyszerre ennyit kezel). Ha az előre definiált sablonokból választunk, amelyek alapból angol nyelvűek, bármikor átírhatjuk a megnevezésüket. Tennivalót egyébként háromfélét lehet felvenni: egyszerűt (amely adott tevékenységet jelképez), a Heath App adataira támaszkodót (így az akár automatikusan is befejeződik, ha közben a Health app kap információt mondjuk a pulzusmérés tényéről vagy a futásról), illetve az úgynevezett negatív tevékenységet (ide tartozik a cigarettára vagy alkoholra való nemet mondás, de belevehetjük akár azt is, hogy “ne szólj be a szomszédnak”). A vitamin vagy gyógyszer bevétel, a vérnyomásmérés, a napi meditáció, a heti takarítás, az olvasás, a különféle rutinmunkák éppúgy felvehetők, mint az, hogy menjünk a gyerekért az óvodába, vagy vásároljunk be vacsorához, netán utaljuk el az adót. Mert az élet számtalan területén kell megfelelni, s lássuk be, ez olykor nem is olyan egyszerű. A Streaks viszont segít benne, hogy a fontosabb visszatérő dolgokat végre hatékonyan rendszerezzük és ha lehet, ne felejtsük el azokat.

 

Teljesen testreszabható a felülete

Már a fentiek alapján is szerethető az app, de a készítők itt még mindig nem fejezték be és olyan testreszabási lehetőségeket pakoltak a programba, amilyenre viszonylag ritkán van példa.

A különféle tevékenységekhez irgalmatlan mennyiségű ikon közül választhatunk, hogy még jobban ki tudjuk emelni az adott feladatokat. Minden ikon stílusos, ízléses. S ha már ikon: az alkalmazás ikonja éppúgy lecserélhető, mint ahogy a felület színvilága is. Egyszerűen a legapróbb részletekig átvariálható az egész program.

 

Így lesz az iPhone személyi tréner

A Streaks, bár együttműködik az iOS saját Health alkalmazásával, adatokat írni nem tud bele, csak kiolvasni azt amire épp szüksége van (megtett lépések, pulzusmérés, edzés, lépcsőzés stb.). Így mondjuk egy edzés tényéről nem tudunk feljegyzést készíteni vele a Health appba, csak a program saját – amúgy jól átlátható – kimutatásai közé kerül be az elvégzett feladatok ténye. Viszont a Streaks ilyen szempontból jól használható más appokkal együtt például a korábban bemutatott, a Health app-ba adatokat mentő alkalmazások bármelyike jól jöhet mellé, de ha megfelelő okosórát használunk, amelyik jegyzetel a Health-be, az szintén teljesebbé teszi az összképet és rögtön kihasználhatóvá az automatikus tennivaló jóváhagyást.

Természetesen ezek nélkül, pusztán a Streaks jegyzeteire és grafikonjaira támaszkodva is abszolút átfogó képet kaphatunk arról, hogy milyen hatékonysággal végezzük el a napi teendőinket, vagy éppen mennyire sikerült lemondani a cigiről, az alkoholról stb. Az így begyűjtött adatokat a Streaks képes menteni az iCloudba vagy akár más felhőszolgáltatásba is, így ha kell, később (mondjuk egy telefoncsere alkalmával) visszaállíthatók onnan a korábbi adatok. Emellett akár CSV fájlt is generáltathatunk vele adatainkból (az összesből, vagy csak adott típusokból), így másokkal is könnyen megoszthatjuk azokat. Mindent egybevetve ez egy nagyon hasznos és praktikus kis iOS app, amely abszolút segíthet az egészségesebb életvitel elérésében, feltéve persze, hogy nem csak poénból pakoljuk tele tennivalókkal, hanem valóban tartjuk magunkat a magunk által felállított elvárásokhoz és folyamatosan menedzseljük is azokat az alkalmazásban.

Ne maradjon le erről sem!