Rosszul lett? Így mentheti meg az iPhone akár az életét is!

A minap az Origo cikkezett arról, miként mentette meg egy kislány életét az anyukája úgy, hogy szívmasszázs közben az iPhone Siri funkciójának segítségével hívta a mentőket, amikor az egyéves gyermek légzése hirtelen leállt. Akkor a digitális asszisztens nagy segítséget nyújtott a kétségbeesett anyukának, hiszen nem az elejtett telefonnal kellett törődnie: hangutasítások segítségével hívta a mentőket, míg a gyerek újraélesztésével foglalkozhatott. Nem kívánunk senkinek hasonló helyzetet, de az eset ettől még tanulságos. A hangfelismerő rendszer ezúttal jó szolgálatot tett.
Van azonban az iOS-ben még egy funkció, amelynek hasznát vehetjük vészhelyzetben. Ez pedig nem más, mint az iPhone Egészség (Health) nevű appja, amely immár alapból része a rendszernek. E programocska központilag fog össze minden egészségügyi adatot, kezdve a vérnyomástól a naponta megtett lépéseken át a kalória felhasználásig. Ám emellett van még egy praktikus funkciója.

 

Rosszul van? Az iPhone segíthet!

Sajnos az iPhone egyelőre nem képes se újraélesztésre, se automatikus vészhívásra, viszont az Egészség alkalmazás alsó ikonsorának utolsó tagja – amely az Orvosi azonosító névre hallgat – nagy segítségünkre lehet. Ezt megérintve kitölthetünk egy igen részletes adatlapot magunkról, minden fontos egészségügyi információnkkal: súly, magasság, vércsoport, allergia és gyógyszerérzékenység, orvosi kezelést igénylő állapotok, rendszeresen szedett gyógyszerek, szervdonor információk, vészhelyzetben értesíthető ismerősök, családtagok, orvosok elérhetőségei.
Emellett megadhatjuk a nevünket és – az azonosítás egyszerűsítése végett – egy fotót is mellékelhetünk magunkról.

 

health-app-1

Ennyi információ alapján már biztosabban tudnak rajtunk segíteni, ha az utcán vagy mondjuk egy szórakozóhelyen rosszul leszünk. Persze, kiindulhatunk abból, hogy ilyen esetben a segítségnyújtás helyett inkább meglép valaki a telefonunkkal, de mégis, legyünk optimisták és tételezzük fel embertársainkról, hogy a bajban segítséget hívnak számunkra. A kiérkező orvos pedig megtudhatja így az összes fontos egészségügyi adatunkat, akkor is, ha eszméletlenek vagyunk. Némely információ akár az életünket is megmentheti ilyenkor. Plusz értesíteni tudják saját orvosunkat, vagy családtagjainkat.
De mi van akkor, ha például ujjlenyomattal védjük a telefon adatait az illetéktelenektől?

 

Mindenkinek elérhető adatok

Szerencsére erre is gondoltak az Apple-nél, s bár sikerült a funkciót kissé elrejteni, de ha az Egészség Appban bekapcsoljuk a Megjelenítés zárolásnál opciót, akkor a telefon bekapcsolásakor, annak feloldása nélkül is elérhető az összes megadott adat: a nyitó képernyőn húzzuk el az ujjunkat jobbra, majd a megjelenő kódbeírási felület alatt érintsük meg a Vészhelyzet opciót. Itt vészhívásra is van lehetőség, de az Orvosi azonosító link megérintésével azonnal előhívható minden megadott egészségügyi adatunk.
Érdemes kihasználni és jó tudni azt is, hogy egy iPhone esetében hol érjük el, hiszen nem csak mi lehetünk rosszul, hanem másoknak is tudunk esetleg segíteni egy váratlan rosszullét esetén.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató