Az iOS Egészség app adatok mentése PDF-be, extra widgetekkel

Hűséges olvasóink már bizonyára megszokták, hogy időről-időre bemutatunk olyan appokat és szolgáltatásokat, amelyek segíthetnek egészségünk megőrzésében. Így a számítógép és az okostelefon nem csak hasznos munkaeszköz, kapcsolattartási kütyü, vagy mobil szórakoztatóközpont lehet, hanem mentális és fizikai egészségünk fenntartását is támogathatja. Az okostelefonok esetében már maguk a rendszerek (Android, iOS) is rendelkeznek saját Egészség alkalmazással, illetve a gyártók is előrukkolnak általában saját applikációkkal erre a célra. Ezúttal maradunk az iOS platformon, mert az Apple saját Egészség appja kifejezetten jól sikerült. Mostanra már egészen áttekinthető és könnyen használható is lett, ám egy valamit még mindig nem sikerült megoldani Cupertinóban: nem lehetséges az iOS Egészség app adatok mentése PDF-be, pláne nem áttekinthető, testreszabható módon. S bár e feladatra már mutattunk korábban egy megoldást, ma egy sokkal jobbal – ráadásul hazai fejlesztéssel – tudunk szolgálni!

Heart Reports iOS: Az iOS Egészség app adatok mentése PDF-be

Szóval az elsődleges célunk ma az, hogy az Egészség appból megfelelő formában tudjuk exportálni az adatokat, akár egy külső programok számára is feldolgozható CSV táblázatban, akár egy földi halandók számára is emészthető PDF dokumentumba. A többség valószínűleg ez utóbbira szavazna, hiszen milyen jó is lenne egy A4-es formátumú, nyomtatható PDF, benne táblázatba rendezve az összes mért egészségügyi adatunkkal, kiegészítve az ezek alapján készült látványos és áttekinthető grafikonokkal, diagramokkal. Talán még a háziorvos is örül, ha egy ilyennel állítunk oda, s így azonnal láthatja az otthon mért adataikat. Nos, úgy tűnik, a megoldás nem kell tovább keresni, ugyanis Viszt Péter elkészítette az ehhez szükséges kis alkalmazást.

Heart Reports ingyen tölthető le az App Store-ból, s letöltése után azonnal nekiláthatunk benne elkészíteni leendő egészségügyi kimutatásunkat. Ehhez első körben engedélyeznünk kell az alkalmazásnak, hogy oda-vissza hozzáférjen az Egészség app adataihoz, majd miután ezt jóváhagytuk, a program ízléses és könnyen átlátható felületén be kell jelölnünk, hogy milyen időintervallumból, mely egészségügyi információkat szeretnénk viszontlátni a PDF-ben: pulzusszám, aktivitás, vérnyomás, vércukorszint, alvás, véroxigén. Ezeket kategóriákat tudjuk exportálni, táblázatos és grafikus formában egyaránt, egy rendkívül jól megkomponált PDF fájlba. Természetesen választhatunk ezek közül egyet, néhányat, vagy mindet, ez rajtunk múlik, ahogy az is, hogy mettől, meddig terjedő időszakról szeretnénk jelentést készíteni.

Finomhangolás részben a riport részletessége is testreszabható, így például választhatunk, hogy grafikus és táblázatos összeállítás egyaránt kell, vagy beérjük az egyikkel, illetve ki- vagy bekapcsolhatunk olyan adatokat a fenti kategóriákon belül, mint a szívfrekvencia variabilitás, a magas és alacsony pulzusszám, pitvarfibrilláció, testhőmérséklet, lépésszám, testsúly, BMI stb. Diabétesz esetében az is beállítható, hogy legyenek-e összehasonlító adatok a NICE ajánlásával. Emellett pedig megjeleníthető a koffein, szénhidrát és nátrium bevitel is a vérnyomás és vércukor jelentéseknél. Természetesen a program csak azokat az adatokat tudja riportolni, amelyek tényleg szerepelnek az Egészség appban, szóval ha mindent látni akarunk egyetlen összeállításban, ahhoz részletesen kell menedzselnünk napi szinten ezeket az információkat.

Ha mindent beállítottunk (vagy alapértelmezésben hagytunk), a Riport generálása gomb megérintésével indíthatjuk el az adatok összeollózását, majd a következő képernyőn a Mentés PDF-ként gombot megérintve oszthatjuk meg a kész riportot PDF formátumban az erre alkalmas alkalmazásokkal, vagy menthetjük felhő szolgáltatásokba (például iCloud Drive-ba a Fájlok appot választva). Ugyancsak van lehetőség az Export gombbal CSV vagy JSON fájlként menteni az adatokat, amelyekkel aztán a megfelelő alkalmazásokban (adatbáziskezelők, táblázatkezelők, orvosi szoftverek stb.) tovább dolgozhatunk.

Sajnos az ingyenes verzióban csak egyetlen PDF mentésére van lehetőség, ami arra tökéletes, hogy leteszteljük, mire képes az app, de ha máskor is használnánk e célra, akkor alkalmazáson belül meg kell vásárolnunk az export funkciót. Ez amúgy alig több mint ezer forint, ami gondolkodás nélkül megéri, ha komolyan gondoljuk a program használatát.

Még egy fontos információ az exportálással kapcsolatban: a Beállítások részben lehetőség van a riportok automatikus mentésének bekapcsolására is (PDF vagy CSV formátumban tudja azokat menteni a program az iCloud Drive-ba). Ugyanitt elrejthető a riportra kerülő logó, kérhető elkülönített grafikon a nyugalmi és aktív pulzusszámról, illetve választható a fekete-fehér mód a PDF generálásához, ha esetleg kontrasztosabb hatást akarunk elérni egy kizárólag fekete árnyalatokkal dolgozó nyomtatóval.

Adatbevitel kényelmesen: vérnyomás, pulzus, vércukor

Bár a Heart Reports pusztán a fentiek alapján is megérné árát, akadnak még benne extra lehetőségek. Az egyik ilyen, hogy azok számára, akiknek nincs a telefonnal összekötött pulzus-, vérnyomás-, vércukorszint mérő készülékük, lehetővé teszi, hogy kényelmesen megadhassák a frissen mért adatokat, amelyek aztán bekerülnek az Apple Egészség appba is. 

Bár ezt maga az Egészség app is lehetővé teszi, a Heart Reports iOS felületén egy csapásra felvihetünk több adatot is. Mondjuk magát a funkciót kissé sikerült elrejteni, a Beállítások menüjében kell keresni Egészségügyi adatok hozzáadása néven.

Szuper extra Widgetek

Végül még egy jópofa extra: a widgetek. A legutóbbi iOS egyik újítása volt, hogy már widgeteket is elhelyezhetünk a Főképernyőn. A Heart Reports is szolgál ilyenekkel. Három különféle méretű Widget közül választhatunk, s ha elhelyeztük őket a képernyőn, utólag kiválaszthatjuk, mely adattípusokat jelenítsék meg.

Választható a pulzusszám, a vérnyomás, a vércukor, a lépésszám, a véroxigén szint, a vízbevitel, az elégetett kalória stb. 

Azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen színnel jelenítse meg a widget az adott grafikont, illetve az is meghatározható, milyen időtartamra vonatkozó adatokat mutasson (például 24 órás vagy 30 napos pulzusszámot jelenítsen-e meg).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Heart Reports egy kifejezetten jól sikerült, igényes és könnyen használható app, amely nem csak egészségügyi adataink PDF-ben tálalását képes megoldani, hanem a Widgeteknek köszönhetően a képernyőn is azonnal elénk tárja a legutóbbi mérési adatokat. A programot bárki, ingyen tesztelheti és használhatja, mindössze akkor kell érte fizetni, hogy folyamatosan szükségünk lenne a PDF-be exportálásra. Ami még manapság fontos (pláne egy egészségügyi adatokkal dolgozó program esetében): a Heart Reports offline üzemmódban végzi minden feladatát, így az adataink nem kerülnek felhőbe vagy idegen szerverre, leszámítva persze, ha mi magunk exportáljuk a PDF-et vagy a CSV fájlt mondjuk az iCloud Drive-ra.

Ne maradjon le erről sem!