Az Apple Egészség app adatainak exportálása egyszerűen

Az Apple iOS rendszerének részeként kapunk egy remek kis appot Egészség (Health) néven, amelyben a rendszer központilag képes eltárolni a különféle egészségügyi adatokat, sőt, az Apple HealthKit segítségével az alkalmazások fejlesztői is hozzáférhetnek az Egészség app adataihoz. Az Egészség app így képes együttműködni a különféle egészségügyi- és edző alkalmazásokkal, például a temérdek lépésszámláló vagy pulzusmérő programmal (anno még a cigarettázásról leszoktató appot is mutattunk), illetve olyan eszközökkel, amelyek valamilyen módon csatlakoztathatók a telefonhoz (javarészt Bluetooth-on, wifin keresztül). Akadnak ilyen vérnyomásmérők, mérlegek stb. S akkor még nem is beszéltünk a különféle okosórák által begyűjtött mozgási adatokról (a legutóbbi Apple Watch például már EKG-t is készít nekünk). Az Apple Egészség így központilag begyűjthet rólunk egy seregnyi adatot (kalóriabevitel, koffeinbevitel, vérnyomás, vércukorszint, súly, magasság, alvási adatok, meditációra fordított idő, testmozgás, futás, bringázás stb.) amelyeket aztán jobb-rosszabb tálalásban vissza is nézhetünk, napi, heti, havi, éves felbontásban. Ha szorgosan rögzítjük ezeket a különféle külső eszközökkel és alkalmazásokkal, nagyon összetett, akár az orvosunk számára is hasznos összeállítást kapunk (ami mellesleg akár az életünket is megmentheti, ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk). A kérdés csak az, hogy miként tudjuk ezeket megosztani, például a dokival, vagy akár családtagokkal. Az Egészség app adatainak exportálása ugyanis korántsem egyszerű. Az amúgy jól összerakott kis alkalmazásnál közel sem sikerült komfortosra az Export funkció.

 

Az Apple Egészség app adatainak exportálása, egyszerűen

Maga a program is kapott export lehetőséget, amelyet az app felületének jobb felső sarkában látható profilképünket megérintve, majd a megjelenő lap alján az Egészségi adatok exportálása gombot választva aktiválhatunk. A végeredményt egy export.zip nevű fájl lesz, amelyben az összes eltárolt adatunkat megtaláljuk két xml formátumú állományban. Ezekkel viszont az egyszerű földi halandó nem igazán tud mit kezdeni, hacsak nem konvertálja valamilyen úton-módon CVS táblázattá, amelyet már több módon is megnyithat (bár sok öröme nem lesz benne). Van azonban egy ennél sokkal célravezetőbb és praktikusabb megoldás.

Töltsük le az App Store-ból az ingyenes QS Access alkalmazást. Ez kifejezetten arra szolgál, hogy az általunk kiválasztott adatokból átlátható Excel táblázatot kreáljon. Az elindítása után megjelenő Select Measurements felületen jelölgessük be, hogy mely adatokra van szükségünk (sajnos csak angolul találjuk meg az opciókat), válasszuk ki, hogy óránkénti vagy naponkénti adatokra van-e szükségünk, majd ha végeztünk, bökjünk a Create Table gombra. A program azonnal munkához lát, de előbb még engedélyeznünk kell egy felugró panelen, hogy hozzáférhessen a kért adatokhoz az Egészség appból (ez így normális, végül is ne olvasgassa ki bármelyik alkalmazás az egészségügyi adatainkat). Ha táblázatot szeretnénk, akkor engedélyt kell adnunk a hozzáférésre.

Az engedélyünk birtokában a program szorgosan elkészíti az átlátható, bárki által feldolgozható táblázatot, amelyet aztán exportálhatunk CSV formátumba. Ezt ugyebár a legtöbb táblázatkezelő megnyitja, de ha valaki nem boldogul vele, korábbi cikkünkben talál megoldásokat.

Ezzel a megoldással elsőre is áttekinthető, ráadásul csak a számunkra éppen fontos adatokat tartalmazó táblázatot kapunk. Ezt már gond nélkül megoszthatjuk bárkivel, akivel éppen át szeretnénk beszélni a kérdéses témakört. Sokkal egyszerűbb, mint az Egészség app saját export funkciójával kínlódni.

Ne maradjon le erről sem!