CSV fájlok megnyitása egyszerűen, online

Miközben az XLS, XLSX fájlokról, vagyis az Excel táblázatainak saját formátumáról már a legtöbben hallottak, addig a szintén adatok táblázatos elrendezésére szolgáló CSV formátumtól még ma is sokaknak elkerekedik a szeme, s kétségbeesve nyúlnak a telefon után, ha ilyet látnak. Pedig a CSV fájlok megnyitása nem bonyolult feladat, ráadásul a legtöbb irodai szoftvercsomag (Microsoft Office, LibreOffice, SoftMaker Office stb.) táblázatkezelő alkalmazása röhögve képes megnyitni a CSV formátumot is. Kétségbeesni tehát nincs okunk, ha egy ilyen fájl landol nálunk (ahogy a 7z kiterjesztéstől sem kell rosszul lennünk), alább mutatjuk a megoldást azoknak is, akik nem tartanak irodai szoftvereket a gépükön.

 

CSV fájlok megnyitása pillanatok alatt

Bár kicsit nehéz elképzelni, hogy valaki még csak egy LibreOffice csomagot sem tesz fel a számítógépére, de ha épp olyan gép elé kerülünk, ahol semmiféle táblázatkezelő nincs kéznél, nem kell kétségbe esnünk egy CSV fájl sürgős megnyitásakor. Először is, ott egy remek online irodai csomag: a Google Docs. Ha van internetünk, akkor a Google Docs táblázatkezelőjének használatához nincs szükség semmi másra, csak egy böngészőre (és egy Gmail fiókra, amivel belépünk). Indítsuk el a Google Dokumentumok táblázatkezelőjét, nyissunk egy új táblázatot, majd a Fájl / Importálás menüpontot választva töltsük fel és nyissuk meg a kérdéses CSV állományt. Innentől kezdve könnyedén tudjuk szerkeszteni azt, vagy ha kell, konvertálhatjuk PDF dokumentummá, esetleg Excel táblázattá is.

További hasznos cikkek

Annyit kell csak tudnunk, hogy a CSV fájlon belül az adatokat milyen írásjellel (jellemzően , vagy 😉 választották el egymástól. Ezt az importálás során megkérdezi tőlünk a Google Táblázatok. Ha nem tudjuk tippeljünk. Legrosszabb esetben a beolvasott adatok nem a megfelelő cellákba kerülnek, ilyenkor pedig csak nyitunk egy új táblázatot, újra importálunk, s adott esetben a másik elválasztót választjuk. Van egyébként Automatikus felismerés is. Ez hol működik, hol nem. CSV felépítésre válogatja…

Szintén nagyon jól és még a fentieknél is egyszerűbben használható eszköz a limonte.github.io oldalon található CSV megjelenítő. Itt csak feltöltjük a kérdéses fájlt, az oldal pedig szó nélkül elénk tárja annak tartalmát. Sok lehetőségünk ezután nincs vele, de legalább rendezetten látjuk, mit rejtett.

A CSV fájlokat a bátrabbak egyébként akár egy Notepad-ben is megnyithatják, bár ez értelemszerűen kevésbé lesz átlátható, mintha rendes táblázatkezelőt használnának erre a célra. Viszont arra jó, hogy gyorsan belepillantsunk a tartalmába.

Ne maradjon le erről sem!