Microsoft Office helyett: profi, de olcsó irodai csomag, magyarul is

Ha számítógépes munkáról van szó, a többségnek nem a profi eszköztárak, vagy a programozás ugrik be, hanem az irodai szoftverekkel végzett mindennapos teendők. Legyen szó szövegszerkesztésről, táblázatkezelésről, prezentációk bütyköléséről, az első szoftvercsomag ami eszünkbe jut: a Microsoft Office. A második pedig általában a LibreOffice. Rendben is van ez így, hiszen előbbi viszonylag kedvező havi előfizetéssel megvásárolható, utóbbi pedig teljesen ingyenes. Van azonban még egy alternatíva, amelyik rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik, így érdemes vele megismerkedni. Ha megtetszik, simán beüzemelhetjük a Microsoft Office helyett az irodában.

Microsoft Office helyett: SoftMaker Office 2018, a cross-platform megoldás

A SoftMaker Office 2018 korábbi verziójával már foglalkoztunk oldalunkon, mint ingyenes irodai csomaggal. Van ugyanis a programból otthoni használatra szánt, teljesen ingyenes változat. De a kkv-k számára is előnyös választás lehet a csomag, igaz, nem az ingyenes, hanem a fizetős verziója, amely 70 eurós áron vásárolható meg (5 gépre 238 euró, 10 gépre 476 euró). Egyszeri befektetés, nem kell havi előfizetéssel bajlódnunk, s tartalmaz mindent, amire alapból szükségünk lehet: szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs szoftver, PIM (levelezés, naptár, címjegyzék) alkalmazás. Teljesen Microsoft Office kompatibilis, vagyis megnyitja és menti a docx, xlsx, pptx formátumú dokumentumokat, emellett cross-platform, így ha az irodában van Windows, macOS és Linux is a gépeken, akkor a SoftMaker Office 2018 bármelyikre feltelepíthető (egyelőre a macOS és Linux verziók béta változatban érhetők csak el, de mi teszteltük ezeket is, s teljesen használható állapotban vannak, vagyis belátható időn belül várható belül a végleges kiadásuk). De miért is váltanánk mondjuk erre a program például a LibreOffice helyett, amikor az teljesen ingyen használható cégeknél is?

Gyors és letisztult irodai mindenes

A csomag programjai mentesek mindenféle sallangtól, háttérben futó extra folyamatoktól. Itt valóban csak a célszoftverek kerülnek telepítésre. Ennek köszönhetően nem lassítja a gépet: a TextMaker (szövegszerkesztő), PlainMaker (táblázatkezelő), a Presentations (prezentációs szoftver) és a Thunderbird (levelező program, kiegészített funkcionalitással) egyaránt villámgyorsan indul és működik. Vagyis egy gyengébb gépparkon is gond nélkül munkára fogható.

Az új verzió esetében már itt is megérkezett a szalagos eszköztár, de ha valaki inkább a réges-régi Microsoft Office elrendezést kedvelte és rosszul van a szalagoktól, nem kell elkeserednie, itt ugyanis kiválasztható a hagyományos elrendezésű eszköztár is. Sőt, ha kell, van sötét árnyalatú felület is, ahogy az mostanság egyre több szoftvernél tapasztalható.

A kompatibilitás megerősítéseként mindhárom program alapértelmezésben ment a Microsoft legújabb formátumaiba (docx, xlsx, pptx), de természetesen van lehetőség egyéb formátumba történő mentésre is (doc, xls, ppt, rtf, odt, tmdx, pmdx, prdx, html, txt stb.). Az alap funkciók teljesítésén túl (szövegformázás, táblázatkezelés, stílusok menedzselése, képek beszúrása, több dokumentum párhuzamos szerkesztése stb.) a program akár TextArt címek, változókat használó szövegmezők (pl. körlevelekhez), diagramok, grafikus alakzatok használatát is támogatja. Ráadásul szinte minden ugyanúgy előállítható, mint a Microsoft programjaiban, vagyis a képeknél szinte pontosan ugyanazok a formázási funkciók (keretek, autoshape effektek, szűrők stb.) állíthatók be itt is. A képek, objektumok elrendezése, méretezése pedig gyerekjáték a lapokon. Ennek köszönhetően a hagyományos dokumentumokon (szerződések, levelek stb.) túl akár kisebb kiadványokat (meghívók, poszterek stb.) is összerakhatunk bennük.

Mindhárom alkalmazásban használhatunk magyar helyesírásellenőrzést, bár a szótárt jelen pillanatban külön kell letölteni (ez vonatkozik a maces változatra is), illetve mindegyik használható magyar nyelvű felülettel. Utóbbinál azért még vannak gondok, egy-két menüpont angolul felejtődött a fordítás során, de ezt idővel valószínűleg orvosolják majd a fejlesztők. Fontos funkció a véleményezési lehetőség, melynek köszönhetően csoportmunkára és korrektúrázásra is alkalmas a csomag minden tagja.

A 2018-as verziók legfontosabb újdonságai (amellett, hogy immár natívan támogatják a Microsoft Office formátumokat): PDF exportálási lehetőség, 32 és 64 bites változat Windowson, 4K-s képernyőfelbontás támogatása, verzió menedzsment, szalagos és klasszikus eszköztár közötti választási lehetőség, érintőképernyős eszközök támogatása (van külön “touchscreen üzemmód”), gyors elérés a gyakran használt dokumentumokhoz.

Tuningolt Thunderbird

A csomag része még a Thunderbird levelezőprogram, amely talán az egyetlen alkalmazás az összeállításban, amelyre nem teljesen illik rá a “fürge” jelző. Mondjuk sosem volt az, s ez az évek során mit sem változott, annyit viszont el kell ismerni, hogy az egyik legjobb ingyenes levelező kliens, rengeteg hasznos funkcióval és áttekinthető felülettel.

A Lighting kiegészítőnek köszönhetően ráadásuk kiegészül naptár funkciókkal is, így remek alternatívája lehet az Outlooknak: egyben van a naptár, a feladatkezelő, a címjegyzék és a levelező.

Összegzésül

Mindent egybevetve a SoftMaker Office 2018 kifejezetten jó alternatíva lehet, ha bármely oknál fogva nem szeretnénk előfizetni a Microsoft Office-ra. Azt azért be kell látni, hogy a csomag kevesebb alkalmazást és háttérszolgáltatást tartalmaz, mint egy komplett Office 365 előfizetés, viszont cserébe csak egyszer kell érte fizetni (ebben értelemszerűen nincs benne a következő verziókra szóló automatikus frissítés, ami a felhő alapú megoldásoknál viszont adott). A sebessége csábító, ahogy az is, hogy Windows, macOS és Linux alatt egyaránt beüzemelhető lesz, amint elkészül az utóbbi két rendszerre is a végleges verzió (elég jó ütemben haladnak, mi folyamatosan teszteljük a maces változatot). Jól használható, flottul összerakott irodai csomag. Ha más nem, a próbaverzióval, vagy otthonra az ingyenes változattal érdemes lehet megismerkedni.

Ne maradjon le erről sem!