3+1 ingyenes irodai csomag a haldokló OpenOffice helyett

Ha diákok vagy tanárok vagyunk, aligha találunk jobb irodai csomagot, mint a Microsoft Office. Ahogy nemrég a Microsofttól megtudtuk, a megoldás működik az idei tanévben is, így tanár és diák egyaránt ingyen juthat hozzá a legújabb Office-hoz.

Kevésbé fényes a szintén népszerű, ám eleve teljesen ingyenes OpenOffice jövője, amelynek készítői egyszerűen képtelenek kigazdálkodni a fejlesztésekhez – amibe a hibajavítások is beletartoznak, nem csak esetleges új funkciók beépítése – szükséges emberi és anyagi hátteret. Így aztán úgy tűnik, lassanként búcsút inthetünk majd az OpenOffice-nak.

Szerencsére, ha az oktatáshoz kötődünk, akkor ott a Microsoft Office, teljesen ingyen. Ez plusz egynek jó is lesz. De léteznek ingyenes alternatívák, ha se tanárok, se diákok nem vagyunk?

Nem kell kétségbe esni, máris mutatunk három ingyenes megoldást.

LibreOffice

Az OpenOffice leszármazottja a LibreOffice, amely támogatottságát illetően szerencsésebb helyzetben van, így most éppen nem haldoklik. Ha eddig OpenOffice-t használtunk ez lehet a leginkább fájdalommentes alternatíva, hiszen felületében, funkcióiban, alkalmazásaiban gyakorlatilag pont olyan, mint a nagy öreg. Teljesen ingyenes, így a váltás gyakorlatilag annyiból áll, hogy letöltjük innen és telepítjük. Használható Windowson, Macen, Linuxon egyaránt, teljesen magyar felülettel és magyar helyesírás-ellenőrzővel.

Tartalmaz minden alkalmazást, ami egy irodai csomagtól elvárt: szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs szoftver, rajzprogram, képletszerkesztő, adatbázis-kezelő. Ráadásul kompatibilis a Microsoft Office formátumokkal, szóval nem lesznek gondjaink a docx és xlsx fájlok beolvasásával és mentésével sem. Cégek is ingyen használhatják. Kell ennél több?

Free Office

Korábban részletes tesztet közöltünk a SoftMaker-féle Free Office-ról, amely ugyancsak ingyen tölthető le és telepíthető, igaz, csak magánszemélyeknek. Házi használatra viszont nagyon jó választás, már csak azért is, mert a felépítése rendkívül hasonlít a korábbi, még a szalagos eszköztár előtti évek Microsoft Office szoftvereihez. Szóval akinek anno az jött be és semmi pénzért nem képes megbarátkozni a Microsoft szalagos eszköztáraival, annak lehet, hogy ez jobban fekszik majd. Ráadásul ingyen.

A Free Office is tud magyarul, van magyar helyesírás-ellenőrzés is, s bár csak szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs szoftver található a csomagban, a többségnek ez bőven elegendő.

Egyébként kis cégek esetében sem rossz választás, igaz, nem ingyen, de nagyon olcsón megvásárolható belőle a Pro változat.

Apple iWork

Az Apple iWork gyűjtőnéven futó csomagja szintén egy szövegszerkesztőt (Pages), táblázatkezelőt (Numbers) és prezentációs alkalmazást (Keynote) tartalmaz. Minden új Apple készülékhez (Mac gépek és iOS eszközök) alapból jár, ingyen. Ha nincs telepítve, letölthető a Mac App Store-ból vagy az iTunes App Store-ból. Teljesen más felfogású alkalmazások, mint az előző két csomag szoftverei, de azt kell mondjuk, rendkívül hatékonyan lehet velük dolgozni.

A Keynote egyébként a személyes kedvencünk, mert csodás prezentációkat lehet vele készíteni, teljes kényelemben, a Pages pedig már-már kiadványszerkesztő, szóval a sima szöveges dokumentumok mellett könnyedén összeüthetünk benne egy prospektust, de akár egy e-bookot is (epub és PDF formátumba is képes exportálni). Egyedül a Number az, amit tovább tarthat megszokni egy Excelen nevelkedett felhasználónak, de nem lehetetlen. Van előnye és hátránya is, mindenki döntse el maga, hogy mennyire jön be számára.

Érdekesség, hogy (a Microsoft Office 365-höz hasonlóan) a Pages, Numbers és Keynote is elérhető felhőből az iCloud.com oldalon keresztül belépve. Így anyagainkat, ha felhőbe mentettük azokat, bárhol, bármilyen gépen elérhetjük és szerkeszthetjük, akár Windowson is.

Ne maradjon le erről sem!