Továbbra is lesz ingyen Microsoft Office a diákoknak?

Közeledik az iskolakezdés, a boltok polcain már sorakoznak az írószerek, táskák, az elektronikai üzletekben elkezdik akciózni a notebookokat. Ahogy az ilyenkor már csak lenni szokott. Ám hiába az akciós notebook, ha nincs hozzá megfelelő szoftver.

Az egyik “alap” szoftvercsomag immár évtizedek óta a Microsoft Office, amely viszonylag ritkán szokott hiányozni a számítógépekről. Így vagy úgy, de szinte mindenki beszerzi, hiszen szövegszerkesztés, táblázatkezelés és prezentáció terén szinte megkerülhetetlen (persze vannak ingyenes alternatívák, csak azok nem részei a tananyagoknak, így használatukat legfeljebb önszorgalomból tudják elsajátítani a nebulók).

Szerencsére idehaza ebből a szempontból jól alakult a helyzet eddig, hiszen a Microsoft évek óta ingyen teszi elérhetővé irodai csomagját a diákok és tanárok számára.

De, idén is így lesz?

 

Microsoft Office 365: továbbra is ingyen?

A biztonság kedvéért mi rákérdeztünk a Microsoftnál, hogy a diákok a most kezdődő tanévben is díjmentesen tölthetik-e le a népszerű irodai csomagot. Íme a kapott válasz:

“Továbbra is érvényes a Microsoft támogatása: tehát minden közoktatásban, felsőoktatásban tanuló és közoktatásban dolgozó ingyenesen töltheti le a Microsoft Office 365 csomagot 5 számítógépre, laptopra és további 5 mobil eszközre jogtisztán, a Tisztaszoftver program keretén belül.

A Microsoft által felajánlott Office csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz. Ennek egyik fontos alappillére, hogy az Európai Unióban élenjáróként, 2018-ra megépüljön az egész országot lefedő, nagy sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra, amely hozzájárul az ország versenyképességének növekedéséhez, az emberek digitális írástudásának fejlődéséhez.

A Tisztaszoftver program mostani kibővítése hatékonyan szolgálja majd a digitális kompetenciák fejlesztését is. Utóbbi azért is fontos, mert az infokommunikációs eszközök, szolgáltatások ismerete és a használatukhoz szükséges kompetenciák birtoklása egyre több munkahely betöltésének alapfeltétele. A csomagban található programok lehetővé teszik a dokumentumok csoportos szerkesztését is, megkönnyítve a csapatmunkát és az ehhez szükséges kompetenciák elsajátítását. A legújabb verzió, az Office 2016 pedig számos újítást hozott.”

Miként a fenti válaszból is kiderül, a programcsomag a diákok és tanárok számára tehát továbbra is ingyen telepíthető. A Microsoft Office 365 ProPlus változatát 5 gépen használhatjuk, ráadásul Windowson vagy macOS alatt egyaránt. Emellett elérhető a tabletes és mobil verziók minden funkciója is. Így egy nagyon sokoldalú, cross-platform megoldáshoz juthatunk.

A csomag részei a Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access, Publisher és Skype alkalmazások és persze a OneDrive felhő tárhely. Ezekkel a diákok és tanárok gyakorlatilag minden dokumentumot elérhetnek számítógépen, mobilon, táblagépen egyaránt, a szerkesztett anyagok könnyedén szinkronizálhatók a különböző platformok között.

Lássuk be, nagy segítség ez a tanulásban és az oktatásban egyaránt.

 

Hol szerezhetjük be?

A Microsoft Office 365 tanár-diák változatát az Educatio oldalán szerezhetjük be. Itt kell regisztrálnunk személyes adataink megadásával. Nem egy adóbevallás, pár adat (név, oktatási azonosító, SZIG szám stb.) megadása szükséges mindössze. Maga a regisztráció pillanatok műve, a további teendőkről pedig e-mailt kapunk. Ha pedig már a belépési adataink is megérkeztek, beléphetünk az online felületre, ahonnan telepíthetjük az Offlice aktuális verzióját. A telepítéseket az online rendszer tartja nyilván, így itt könnyedén tudjuk menedzselni, hogy milyen eszközökön használjuk az irodai csomagot.

A Microsoft egyébként igen aktív az oktatás területén, ha valakinek további információkra lenne szüksége, erre a linkre kattintva mindent megtudhat. Rengeteg, tanároknak szóló ötlet, ajánlás is összegyűlt ezen az oldalon. Érdemes olvasgatni.

Még egy gondolat a végére: ha már használni kezdjük az új Microsoft Office-t, érdemes ellátogatni a Techwok Kiadványok oldalra, ahonnan ingyen letölthető a windowsos verzió alkalmazásaihoz egy-egy referencia kártya, nyomtatható, PDF formátumban.

Ne maradjon le erről sem!