Egy tökéletes, ingyenes Office alternatíva, magyarul

A Microsoft Office évtizedek óta a legnépszerűbb irodai csomag, különösen cégek számára. De a diákok számára is csábító lehet, hogy egy regisztrációért cserébe (diákigazolvány birtokában) ingyen használhatják az amúgy fizetős irodai csomagot.
Ennek ellenére meglehetősen sokan gondolkoznak valamilyen ingyenes alternatívában, különösképpen azok, akik nem tudnak megbarátkozni a pár verzióval ezelőtt bevezetett “szalagos eszköztárral”. Meglepő, de sokaknak okoz gondot ez. A felhasználók a jelek szerint kevésbé rugalmasak, ha a megszokott dolgokról kell áttérni, mint azt a Microsoftnál gondolják (remek példa volt erre a Windows 8 kvázi bukása is).
De mielőtt bárki megszólna minket, ez a cikk nem a Microsoft fejlesztési irányvonalának ekézésére született, mi ugyanis kedveljük az aktuális Office-t. Ellenben az a dolgunk, hogy azoknak, akik nincsenek így ezzel, mutassunk alternatívákat.
Nos, ezúttal egy olyan irodai csomagot ajánlunk, amely majdhogynem full extrás, gyorsabb és átláthatóbb, mint a LibreOffice/OpenOffice páros, ráadásul nagyon hasonlít a régi Microsoft Office-ok felépítésére.

 

Ingyenes Office, magyarul

A SoftMaker FreeOffice honlapja ugyan angolul köszönt minket, s nem is lehet átállítani magyar nyelvre, azonban ha letöltjük az ingyenes irodai csomagot (egy rövid regisztráció szükséges, mert a megadott címre küldik el az aktivációs kódot), a telepítéstől kezdve magyarul kommunikál velünk a programcsomag.

 

Sőt, a Hunspell helyesírás-ellenőrző rendszernek köszönhetően még magyar nyelvű szótárat is letölthetünk hozzá utólag, így a helyesírás automatikus ellenőrzése is megoldható magyarul.

Minden, ami igazán kell

A SoftMaker kereskedelmi forgalomban is árulja saját irodai csomagját, így az ingyenes verzióban értelemszerűen vannak korlátozások, ám ezek többsége az otthoni felhasználók számára – nekik szól elsősorban a free edition – nem jelent gondot.

 

Az ingyenes csomag része egy sokoldalú szövegszerkesztő (TextMaker), egy táblázatkezelő (PlanMaker) és egy prezentációs (Presentations) alkalmazás.
Mindegyik teljesen kompatibilis a Microsoft Office formátumaival, vagyis akár a docx, xlsx, pptx formátumokat is gond nélkül megnyithatjuk és szerkeszthetjük velük. Korlátozás a mentésnél van, mert ott csak a 2003-as Office formátumok (doc, xls, ppt) választhatók ingyen. Ez persze nem gond, sőt, kompatibilitási szempontból még praktikus is. Persze ilyenkor elveszíthetjük az “x”-es változatok extra lehetőségeit.

 

Kárpótlásul viszont bármelyik alkalmazásból exportálhatunk például PDF-be, így az anyagok megosztása nagyon egyszerű. Sőt, a szövegszerkesztővel akár epub (e-book) is kreálható, borítóval, meta-adatokkal, tartalomjegyzékkel.

 

A programok felépítése megszólalásig hasonlít a szalagos eszköztár előtti Microsoft Office-okra, ami sokak számára pozitívum lehet. Funkciók tekintetében sincs miért szégyenkeznie a programnak, még olyan apróságokra is figyeltek a készítők, hogy a DirecX grafikus lehetőségeit kihasználja a prezentációs alkalmazás az effekteknél. Elég látványos végeredményt produkál a vetítések során.

 

Minden program gyors, jól használható. Azt kell mondjuk, a SoftMaker fejlesztői remek munkát végeztek.
Ha eddig nem találtunk igazán kedvünkre való irodai csomagot, érdemes próbára tenni.

 

Kisebb cégek esetében pedig az is meggondolandó, hogy ha az ingyenes változat “bejön”, esetleg megvásárolják a Standard vagy Professional változatot, amelyben egyébként megtalálható még a Thuderbird kicsit átalakított változata is, hogy az Outlook hiányát is orvosolják.
A FreeOffice letölthető Windowsra, Linuxra és Androidra egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!