Ne essünk kétségbe: 7z fájlok kicsomagolása és létrehozása

A felhasználók többségét meglehetősen könnyen zavarba lehet hozni azzal, hogy egy számukra ismeretlen fájlformátummal találkoznak. Persze nincs nagy baj, ha a docx kiterjesztés nem mond semmit számunkra, hiszen ha van normális szövegszerkesztő a gépünkön (Microsoft Word, TextMaker, Pages stb.), akkor egy dupla kattintás után úgyis megnyitja a docx fájlt a program. A baj inkább akkor van, ha olyan fájlformátummal szembesülünk, amelynek a kiterjesztése sem ismerős, és a gépünk sem tud vele mit kezdeni. Régebben ilyen volt a tömörített fájlok között a RAR, manapság pedig ide sorolhatjuk a szintén tömörített archívumot tartalmazó 7z kiterjesztésű fájlokat. Pedig a 7z fájlok kicsomagolása, sőt, létrehozásuk sem ördöngösség, ráadásul sokkal hatékonyabb tömörítésről van szó, mint a széles körben elterjedt ZIP formátum esetében. Lássuk hát, mi a teendő, ha egy 7z fájl érkezik mellékletben, vagy ebben a formátumban sikerült letölteni valamit az internetről. Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az itt bemutatásra kerülő alkalmazások többségével nem csak kicsomagolni tudjuk a 7z fájlokat, hanem létre is hozhatunk ilyeneket.

7z fájlok kicsomagolása és létrehozása Windowson

A 7z kiterjesztés az ún. 7-zip fájlokat takarja. A 7-zip egy meglehetősen hatékony fájltömörítési módszer, melynek köszönhetően sok esetben jóval kisebb, ráadásul AES-256 titkosítással is kiegészíthető, darabolható stb. archívumokat hozhatunk így létre. Ennek köszönhetően sokan használják, bár kétségtelen, hogy a ZIP és a RAR még mindig megelőzi népszerűség tekintetében.

Akár létrehozni, akár kicsomagolni szeretnénk, Windowson a legjobb megoldás a 7-Zip alkalmazás telepítése. Ez teljesen ingyenes, ráadásul nagyon sokat tudó tömörítő szoftver, amely ráadásul nem korlátozódik a 7z fájlokra, hanem gyakorlatilag mindent kicsomagol, ami ma létezik (ZIP, ARJ, RAR, LZH, CAB stb.).

Emellett 87 nyelven elérhető, köztük magyarul is, így ha valaki ragaszkodik a honosított szoftverekhez, ezt a kritériumot is teljesíti a program. Jobb megoldás szerintünk nincs, tulajdonképpen eleve a 7-Zip az a tömörítő-kicsomagoló alkalmazás, amit jó szívvel tudunk ajánlani minden windowsos számítógépre.

7z fájlok kicsomagolása és létrehozása Macen

Macen sem rossz a helyzet, ugyanis kicsomagolni ingyen is ki tudjuk a 7z fájlokat, ha telepítjük a The Unarchiver nevű alkalmazást. Ez hasonlóan a fenti 7-Zip programhoz, szinte minden archív formátummal elboldogul, legalábbis ha a kicsomagolás a cél. Nem jelentenek neki gondot a darabolt és jelszóval védett fájlok sem (utóbbihoz persze tudnunk kell a jelszót).

Ha viszont úgy döntünk, hogy ezentúl 7z fájlokat akarunk létrehozni a korosodó ZIP-ek helyett, akkor már nem ez lesz a nyerő választás. Ebben az esetben érdemes benevezni a fizetős Archiver vagy BetterZip alkalmazások valamelyikére.

7z fájlok online konvertálása ZIP-re

Ha nem vagyunk hajlandók – vagy csak nincs lehetőségünk – telepíteni a megfelelő alkalmazást, akkor még egy lehetőségünk van: online konvertálni a 7z fájlt olyan archivumra, amelyet már gond nélkül ki tud csomagolni a gépünk vagy okostelefonunk (ez leginkább a ZIP formátumról mondható el, amelynek legnagyobb előnye, hogy szinte minden platform alapból kezeli, vagy tuti találunk olyan megoldásokat hozzá, mint amit iPhone-ra javasoltunk korábban).

Online konvertálásra jó megoldás lehet a Convertio, vagy nagy kedvencünk, a CloudConvert.

Ne maradjon le erről sem!