Praktikus és profi tömörítő program Mac-re

Pár napja mutattunk egy remek képtömörítő alkalmazást macOS-re, amelynek segítségével veszteségmentesen csökkenthetjük a képek, fotók fájlméretét. De ha már fájlméretek csökkentéséről beszélünk: mi a helyzet a tömörített archívumokkal (zip, rar, 7z, sit stb.)?

Ha Macre keresünk sokoldalú és praktikus tömörítettfájl-kezelőt, nincs könnyű dolgunk, szinte mindegyikből hiányzik valami. Most azonban megjelent az Archiver 3, amelyben kigyomlálták az előző verzió gyerekbetegségeit, csiszoltak a felületen és felduzzasztották az eszköztárat is. Így mostantól bárki számára elérhető egy ízléses és sokoldalú tömörítő program Mac-re.

Mindent visz

Az Archiver 3 külseje remekül illeszkedik az aktuális macOS grafikai elemeihez, az archív fájlokhoz rendelt ikonok visszafogottak, ízlésesek, szóval tökéletesen illeszkedik az egész a rendszerbe.

A külcsín persze nem minden, fontos. a belbecs is, de itt erre sem lehet panaszunk: a program kicsomagol gyakorlatilag minden elterjedt tömörített formátumot (zip, rar, 7zip, sit, sitx, sea, tar, arj, cab, lha, lzh, zipx, rpm, deb stb.). Nem sorolnánk fel mindet, itt megtették helyettünk a készítők. A sit és a sitx igazi csemge, mert így ezt az elsősorban macen ismert formátumot sem kell külön telepített StuffIt Expanderrel szétkapni. Természetesen az sem hozza zavarba, ha egy több fájlból álló csomagot akarunk kipakolni. No problem!

Az, hogy ennyi mindent kicsomagol, igazán pozitív, de ami különlegessé teszi, az a tömörítési lehetőségek választéka. Létrehozhatunk vele: zip. rar, 7z, tar (gzip, bzip, z), archiver csomagokat egyaránt. A RAR esetében az első tömörítésnél lekap a készítők oldaláról egy plug-int (kb. 5 másodperc alatt), de onnantól ez is flottul megy a dolog. Azt, hogy mikor, melyik formátumot érdemes használni, nehéz kapásból megmondani. Igazság szerint változó eredményességgel tömörítik a különféle fájltípusokat, szóval kicsit kísérletezzünk. Mi amúgy a 7z-re esküszünk, de rábeszélni nem akarunk senkit. Archívumainkat elláthatjuk jelszavas védelemmel és állítható a tömörítés erőssége is.

Érdekesség, hogy az Archiver saját .archiver formátumának használatakor a képeket és hangfájlokat egyenként is konvertálhatjuk erősebb tömörítésre (viszont ez minőségromlással járhat).

Az Archiver beállításai között testreszabhatjuk a szoftver viselkedését is, így például rávehetjük, hogy duplán kattintva egy tömörített fájlra előbb megmutassa annak tartalmát, kicsomagolás nélkül és csak utána dönthessünk a sorsáról. Ez nagy fájlok esetén, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az adott fájl tartalmazza amit keresünk, igen praktikus. De választhatjuk az a módszert is, hogy a program azonnal kicsomagol mindent, megadott mappába, vagy akár az eredeti mellé közvetlenül. A fejlesztők szerencsére gondoltak azokra is, akik felváltva alkalmaznák a két módszert: állítsuk be a gyakrabban használtat alapértelmezettnek, ha pedig mégis a másik kell, kattintsunk a SHIFT gomb nyomva tartása mellett a tömörített fájlra.

Mellesleg a Quick Look funkció is működik ha megnyitunk egy archívumot, így a teljes tömörített fájl kicsomagolása nélkül belenézhetünk dokumentumokba, képfájlokba stb.

Ha darabolni kell utólag egy fájlt, az sem gond a programnak, csak adjuk meg a részek kívánt méretét és máris készülnek a “szeletek”.

Az Archiver 3 tulajdonképpen mindent tud, amire csak szükségünk lehet tömörített fájlok kapcsán. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy nagyszerű tömörítő program Mac-re. Így aki gyakran dolgozik archívumokkal, annak bizony érdemes elgondolkodnia, hogy megvásárolja-e a programot 20 euróért. Nem kell zsákbamacskát venni egyébként, mivel letölthető belőle 15 napos próbaverzió is.

Ne maradjon le erről sem!