Squash 2: képfájlok tömörítése veszteségmentesen

Bármilyen száraznak is hangzik e cikk címe, aki napi szinten benne van a weboldal szerkesztésben, blogok írásában, applikációs fejlesztésében, az tudja, hogy a képanyag jelentősen megnövelheti egy weboldal, online cikk, alkalmazás méreteit. Márpedig ha egy online felületen megjelenő képek fájlmérete túl nagy, az oldal lassan töltődik le és az adatforgalom is nagyobb (ami fontos szempont, ha például mobilról nézik az oldalt, mobilneten keresztül). Ha egy applikáció sok helyet foglal a benne lévő képek miatt, az alsókategóriás mobilokon lassabb lehet, és az sem biztos, hogy elfér egy visszafogottabb méretű tárolón. Egy szó mint száz, a képfájlok tömörítése fontos, amit a JPEG formátum remekül megold. Ám egy ügyes programmal tovább csökkenthetjük a JPG fájlok méretét, minőségromlás nélkül! Sőt, akár a népszerű PNG fájlokkal is megtehetjük mindezt.

Squash 2 for Mac

A minap megjelent Squash 2 for Mac tehát a fenti problémára jelent megoldást. Anélkül tömöríthetünk vele tovább JPG vagy PNG képfájlokat, hogy romlana azok képminősége (szétesés, elmosodás nélkül stb.), vagy csökkenteni kellene a képméretet. A tömörítés mérték persze függ az eredeti kép tartalmától, a nagyon “egyszerű felépítésű” képi tartalmaknál (ezek jellemzően vektoros ábrák JPG-be vagy PNG-be mentve) például döbbenetesen jól működik a dolog. De normál fotóknál, képernyőképeknél is észrevehető lesz a méretcsökkenés.

A beállításokban egyébként játszhatunk az opciókkal. Kérhetünk például erősebb PNG tömörítést, de az több ideig tart (nem órákkal, de azért észrevehetően megnyújtja a folyamatot, így sok kép esetén már jelentős lehet az időkülönbség). De a JPG formátumra vonatkozóan is meghatározhatunk erősebb tömörítési rátát, mint az alapértelmezett. Persze azért csak mértékkel, hiszen csodára egy program, így a Squash sem képes, szóval ha durván nagy mértékű tömörítést állítunk be, akkor ugyan jóval kisebb lesz a fájlméret, de ez már a minőség rovására mehet. Az alapértelmezett érték javarészt megteszi minden szempontból, azzal is optimális lesz a képfájlok tömörítése.

A Squash 2 használata nagyjából gyerekjáték kategória: rádobjuk az ablakára a képfájlokat, majd kicsit bambuljuk a pofa tömörítős animációt (az ezt kísérő hangeffekt kikapcsolható a beállítási opciók között). Ha elkészült, a program vidáman közli, hogy végzett és egyben összefoglalja a méretcsökkentés összesített eredményét is.

Ekkor a Save Images gombra kattintva megadhatjuk, hogy hová mentse a kész képeket, de még egyszerűbb, ha a Save Images gombot ráhúzzuk a kérdéses mappára vagy akár a Desktopra. Az is megadható, hogy azonnal mentse a kész képeket egy megadott mappába, vagy akár a forrásfájl mappájába.

Ha úgy állítjuk be, a program automatikusan kiegészíti a fájlneveket egy tetszőleges suffix értékkel, így ha esetleg ugyanabban a mappára akarunk menteni, akkor az eredetieket is megtarthatjuk és nem kell utólag átneveznünk semmit.

Ha a JPG és PNG képfájlok tömörítése önmagában még nem lenne elegendő, akkor a PSD, RAW és TIFF fájlokat automatikusan átalakítja a program JPG-re (naná, hogy jól tömörítve). És ha valaki még mindig elégedetlen, annak a Touch Bar támogatást tudjuk még felhozni, feltéve, hogy az elégedetlensége mellé van egy új MacBook Pro gépe is.

Mindent egybevetve a Squash 2 nagyon jól sikerült: egyszerűen használható, hatékony és cikkünk megjelenésével egy időben mindössze 8 eurós áron beszerezhető az App Store-ból vagy a készítő Realmac oldaláról. Később ez ugyan ez az ár 60%-al nőni fog, de véleményünk szerint még akkor is megéri a befektetést azoknak, akik most lemaradtak a bevezető akcióról.

Ne maradjon le erről sem!