PNG és JPG képek méretének csökkentése csoportosan, online

Miként PDF dokumentumok esetében, úgy a képfájloknál is számtalan esetben jöhet jól, ha sikerül kisebb fájlméretet elérni, lehetőleg anélkül, hogy ez a képminőség rovására menne. A PDF-ek esetében itt mutattunk hatékony és ingyenes tömörítési megoldásokat, most pedig a PNG és JPG képek méretének csökkentése lesz a napirend, ehhez ajánlunk három kiváló – és szintén ingyenes – online eszközt. Aki esetleg nem online, hanem offline képtömörítési megoldást keres, annak Windowsra itt, macOS-re pedig itt szolgáltunk megoldással.

PNG és JPG képek méretének csökkentése online

Kezdjük egy olyan szolgáltatással, amelyről néhány nappal ezelőtt részlegesen már szó esett. A ShortPixel ugyanis remek megoldás azoknak, akik WordPress alapú weboldalt üzemeltetnek és szeretnék ha a feltöltött képeik jó képminőség mellett azért minél kisebb fájlmérettel rendelkeznének, spórolván a szerver tárhelyével és persze növelve az oldal letöltési sebességét. Azonban a ShortPixel emellett egy kiváló online képtömörítő is, amely alkalmas akár egyszerre 50 képfájl (JPG, PNG, GIF, sőt, akár PDF dokumentumok) méretének csökkentésére anélkül, hogy a képminőség zavaróan romlana. Ennek érdekében többféle tömörítési eljárást is választhatunk: lossy (kicsit romlik a képminőség, de jelentős a méretcsökkenés), glossy (kiegyensúlyozott tömörítési mérték), lossless (veszteségmentes tömörítés, a képminőség megőrzésével, de kevésbé érezhető fájlméret csökkenéssel).

A felöltött képeknél azonnal látjuk a várható eredményt, majd egy kattintás a Download Files gombra és már érkeznek is a méretezett képek, egyetlen ZIP fájlba csomagolva. A szolgáltatás használatához ingyenes regisztráció szükséges, havonta 100 képet méretezhetünk át ingyen ezzel a megoldással. Viszont ha elég egyesével letölteni a tömörített képeket, akkor nem kell bejelentkeznünk sem, elég a képen megjelenő letöltés ikonra kattintani és máris hozzájutunk a kisebb méretre alakított változathoz, ingyen és bérmentve. Azonban újfent felhívjuk a figyelmet, hogy ha valaki épp a weboldala optimalizálása végett szeretne képeket tömöríteni, akkor a Shortpixel ezen a téren kiemelkedő megoldásokkal szolgál!

Szintén nagyon jól használható online szolgáltatás a Bulk Resize, amely nem csak a képek újratömörítését végzi el, de a képméretet is csökkenti, ha kérjük. Beállíthatjuk, hogy hány százalékos méretcsökkentésre van szükségünk, vagy megadhatunk maximum méretet pixelben is (az arányok megtartásával is akár), sőt, még vízjellel is elláthatjuk képeinket! Ezek a Basic, vagyis ingyenes csomag lehetőségei. A Pro csomagra előfizetők a fájltípust és a tömörítés mértékét is beállíthatják és lehetőségük van akár webp formátumra is átalakítani képeiket.

Végül egy másik remek online képméretező, a Compress JPG következik, amely nevéhez hűen csak JPG fájlokkal foglalkozik. Azokat viszont nagyon hatékonyan tudja újratömöríteni, egyszerre maximum 20 darabot. Regisztráció és előfizetősdi nélkül, teljesen ingyen alakíthatjuk át és tölthetjük le képeinket (akár egyetlen ZIP-be csomagolva, egy lépésben mindet).

Tulajdonképpen mindegy, hogy a fenti oldalak közül melyiket kezdjük el használni. Nekünk a ShortPixel a kedvencünk (már csak a WordPress és egyéb API felületek használata miatt is), de ez ízlés dolga. Csalódni nem nagyon lehet egyikben sem, különösen ha gyorsan van szükségünk a képek méretének csökkentésére és épp nincs értelmes képszerkesztő program ehhez a gépen.

Ne maradjon le erről sem!