JPG és PNG fájlok tömörítése minőségromlás nélkül

Réges régen, de kifejezetten ebben a galaxisban írtunk egy remek programról, amelynek a Squash 2 és amelynek segítségével a Macet használók egyszerűen és gyorsan megoldható a JPG és PNG fájlok tömörítése, minőségromlás nélkül. Ma viszont a Windowst használóknak kedvezünk kicsit, s nekik szolgálunk hasonló – viszont ingyenes – programokkal.

 

Pingo: PNG fájlok tömörítése minőségromlás nélkül

A Pingo nevű kis app meglehetősen rendhagyó darab, ha más nem azért, mert egy sokak által már rég elfeledett felületen lehet vele dolgozni: a Windows parancssorában. Ezzel mondjuk nem feltétlenül lopja be magát mindenki szívébe, de mentségére legyen mondva: nagyon hatékony darab. Amit érdemes figyelembe venni a használata előtt: minden képről, amelyet átalakítanánk vele, készítsünk másolatot, ugyanis a program neme egyszerűséggel felülírja az eredetit.

Ha valaki még mindig kitart a Pingo használata mellett, akkor viszont örömhírünk is van: a program ugyan alapértelmezésben is jól van beállítva, de paraméterezhető, így szabadon állíthatjuk a tömörítés mértékét, hogy rátaláljunk az adott kép esetében legoptimálisabb opciókra. Ráadásul ha egy mappányi PNG fájlt adunk meg neki, akkor szépen tömöríti az összes képfájlt, nem kell egyesével szórakozni mindegyikkel. Egy szó mint száz: a Pingo, bár nem túl felhasználóbarát, de cserébe hatékony és gyors, csoportos feldolgozáshoz is. Csak ne felejtsünk el backupot készíteni előtte minden képfájlról.

 

Alternatíva grafikus felülettel

Ha valakinek ez a parancssoros módi nem fekszik, szolgálhatunk barátságosabb felülettel ellátott programmal is. A PNGoo például szintén ingyenes és nagyon hatékony, igaz, elsősorban PNG fájlok utólagos tömörítésére szolgál.

Cserébe a kényelemért kicsit lassabb, de mivel itt nem órákról beszélünk, nyugodtan lehet használni ezt is munkára. Ja, és nem mellesleg ez a program viszont használható macOS alatt is, Pngyu fedőnéven. Mindkettő alapja a pngquant nevű parancssoros konvertáló.

Ne maradjon le erről sem!