A legjobb eszközök: JPG képek átméretezése és tömörítése

A JPG formátum elterjedt és népszerű, a felhasználók napi szinten találkoznak JPG képekkel, ha már nem azért, mert az okostelefonok többsége is ezt a formátumot használja jelenleg a fotózáskor. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy összefoglaljuk egy helyen, hogy miként oldható meg a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban a JPG képek átméretezése és tömörítése, hiszen erre a két műveletre viszonylag gyakran van szükség, ha képeket osztunk meg.

JPG képek átméretezése és tömörítése

Kezdjük ott, hogy a JPG képek átméretezése eleve két irányból is megközelíthető. Ha magát a képfelbontást akarjuk módosítani (mert például egy fórumba csak 500×500 pixeles felbontású képet lehet feltölteni), akkor már eszközre van szükségünk, mintha a felbontást nem bántanánk, de a kép fájlméretét szeretnénk csökkenteni. Mi most mindkettőhöz mutatunk megoldást. Mivel korábban ezen szoftverek és szolgáltatások egy részét már részletesen bemutattuk, ilyen esetekben csak átlinkelünk a korábbi cikkre, hogy mindent megtudhassanak olvasóink az adott megoldásról.

Veszteségmentes tömörítés a fájlméret csökkentéséhez

Erre a célra rengeteg ingyenes, online eszköz áll rendelkezésre. Ilyen a Shrink.me, a Squoosh, vagy éppen a JPG.rocks. Ezekről korábban írtunk tesztet, a linkekre kattintva elolvasható, melyiknek mi az előnye vagy hátránya. Összességében viszont mindhárom alkalmas arra, hogy a kép látványának szabad szemmel észlelhető romlása nélkül tömörítsen újra JPG fájlokat, hogy csökkenjen azok fájlmérete. A képek felbontását viszont – hacsak nem kérjük kifejezetten – ehhez nem rontják le.

Offline megoldással is tudunk szolgálni. Ilyen például a Pingo, amely ugyan parancssoros megoldás Windowsra, de nagyon sokoldalú. Macre pedig kétség kívül a Squash 2a legjobb ezen a téren, amelyből lesz majd lassan új verzió, ha megérkezett, azonnal teszteljük azt is.

JPG képek átméretezése, a felbontás módosításával

Ha konkrétan a képméret csökkentésére lenne szükségünk, az sem jelenthet gondot, ugyanis erre is akadnak online és offline megoldások szép számmal. Az egyiket maga a Microsoft építette be a Windows 10-be a PowerToys csomag részeként. Ezzel közvetlenül a Windos Intéző helyi menüjében érhetjük el a képméretezési funkciót, vagyis nem kell külön programot megnyitni, csak kijelölni az átméretezendő képfájlokat és a jobb egérgombbal rájuk kattintani, majd a Képek átméretezése menüponttal megnyílik a Képméretező Windowsra alkalmazás, amelyben minden paramétert kényelmesen beállíthatunk.

Félig online megoldás a Resizing App, amelyet bármely rendszeren megnyithatunk a böngészőben, s onnantól kezdve offline dolgozik nekünk. Könnyedén átméretezhetünk és újratömöríthetünk vele JPG fájlokat.

Windowsra kiváló választás lehet még az ingyenes XnView és az XnConvert is. Előbbi emellett komplett – és nagyon sokoldalú – képnézegető is, utóbbi pedig a PowerToys megoldáshoz hasonlóan a Windows Intéző helyi menüjébe integrálódik. Végül pedig ott a szintén ingyenes CoolTweak, amely döbbenetes szabadságot biztosít a képek csoportos átméretezéséhez.

Oh, és mielőtt még még panaszt emelne a maces közösség, természetesen nekik is tudunk megfelelő programmal szolgálni. Ha hajlandó valaki fizetni is egy jó szoftverért, annak ajánljuk a PhotoBulkot, aki viszont ragaszkodik az ingyenes megoldásokhoz, annak az XnView személyes használatra szánt díjmentes változata jelenthet megoldást, amely innen tölthető le macOS-re is. Nem szép, de tud mindent.

Extra tipp: JPG képek méretének csökkentése PowerPointtal

Végül szeretnénk felhívni a figyelmet egy korábbi cikkünkre, amelyben azoknak nyújtottunk segítséget, akik gyakran dolgoznak PowerPointban, s szeretnék csökkenteni a bemutatók fájlméretét, viszont nem akarnak ehhez minden, a prezentációban felhasznált képpel egyenként bajlódni. A PowerPointnak ugyanis van erre perfekt eszköze, amellyel megoldható a képek utólagos optimalizálása. Így a prezentáció szép marad, viszont a fájlmérete jelentősen csökkenthető.

Ne maradjon le erről sem!