Új Windows PowerToys app: képek átméretezése csoportosan, végletekig testreszabva

Miközben a fő irányvonalat a Microsoftnál most az Office 365 átnevezése – immár Microsoft 365 a hivatalos megnevezés – és funkcióbővítése jelenti, azért a háttérben szépen folynak a kevésbé szem előtt lévő fejlesztések is. Ilyen például a PowerToys csomag Windows 10 változata, amelyről anno itt írtunk, sőt, az egyik frissítés kapcsán bemutattuk, miként lehet fájlokat átnevezni akár csoportosan is a csomag részét képező kis alkalmazással. Most ismét érkezett néhány új Windows PowerToys app, amelyek egyikével például a képek átméretezése oldható meg, akár csoportosan is. Mindezt a végletekig testreszabható módon.

Windows PowerToys: képek átméretezése csoportosan

A PowerToys csomag legújabb – a cikk készültekor 0.16.1-os – kiadása erről a linkről tölthető le (az oldal alsó részén a PowerToysSetup-0.16.1-x64.msi telepítőkészletet kell választani hozzá). Ha már használtuk az eddigi változatot, egyszerűen telepítsük felül a frissen letöltött verzióval.

A friss csomag javításokat és funkcióbővítéseket tartalmaz az eddigi programokhoz is, de találunk benne néhány vadonatúj segédprogramot:

  • Markdown Preview és SVG Preview pane extensions: markdown jelölésekkel ellátott szövegek és SVG képfájlok előnézeti lehetőségét építhetjük be vele a Windows Intézőbe.
  • Window Walker: Az Alt+Tab kombináció mintájára a Ctrl+Windows gombok megnyomásával tudunk előhívni egy érdekes alkalmazás- és folyamatválasztót.
  • Image Resizer Window Shell extension: egy kifejezetten jól sikerült képméretező alkalmazás, amely közvetlenül az Intéző helyi menüjében érhető el.

Utóbbi talán a legérdekesebb a legtöbb felhasználó számára, hiszen a segítségével villámgyorsan méretezhetünk át képeket, akár csoportosan is. Csak kijelöljük a kérdéses képfájlokat az Intézőben, majd a jobb egérgombbal előhívható helyi menüben a Képek átméretezése menüpontra kattintva máris megjelenik előttünk a Képméretező Windowsra alkalmazás.

Az alap felületen az előre definiált méretezések közül választhatunk, vagy beállíthatunk egyedi képméretet is. Ha kell, megadható, hogy a képeket csak kicsinyíthesse a program, de nagyításra ne vetemedjen. Emellett választható, hogy ne másolatként mentse az átméretezett képfájlokat, hanem rámentse mindet az eredetire (ezt a lépést azért jól gondoljuk át).

A programban további opciók közül is mazsolázhatunk, így például átszabhatjuk az alapértelmezett méreteket, megváltoztathatjuk a mentendő képek típusát (BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF, WMPhoto) és a kódolás jellemzőit (például tömörítés mértéke) is. A Fájl fülön pedig kedvünkre alakíthatjuk az új fájlok elnevezésére vonatkozó paramétereket, így például megjeleníthető a fájlnévben a kiválasztott szélesség és magasság stb. Sőt, azt is megadhatjuk, hogy a program megtartsa a fájloknál az eredeti módosítási dátumot.

Mindent egybevetve a PowerToys egyre izgalmasabb segédprogram-válogatássá növi ki magát. Ez még valószínűleg nem is a vége, érkeznek majd további apró eszközök, hogy a Windows még kényelmesebben használható legyen. Ha valaki eddig nem próbálta, most már érdemes megismerkednie a csomaggal, mert kifejezetten praktikus appokat rejtett bele a Microsoft.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató