Windows 10 PowerToys: ablakok kényelmes elrendezése plusz extrák Windows 10-hez

Aki annak idején használt Windows 95, majd Windows XP rendszereket, talán emlékszik még az ezekhez készült különféle PowerToys csomagokra, amelyeket a Microsoft adott ki, s amelyek jópofa és hasznos kiegészítő alkalmazásokat tartalmaztak az adott rendszerhez. Nos, mostantól elérhető a Windows 10 PowerToys is, egyelőre a Githubon. A csomag jelenlegi alkalmazásaival megoldható az ablakok kényelmes elrendezése és kapunk vizuális segítséget a gyorsbillentyűk használatához is.

Windows 10 PowerToys: készülőben, de ami megvan, már letölthető

A Windows 10 PowerToys egyelőre csak két extrát tartalmaz, de a Microsoft ígérete szerint a gyűjtemény apránként bővülni fog, s aztán lesz hivatalos kiadás is (arról, hogy pontosan mikor, egyelőre nincs információ). 

De a kísérletező kedvűek már most is kipróbálhatják például a FancyZones nevű kiegészítést, amellyel megoldható az ablakok kényelmes elrendezése Windows 10 alatt.

FancyZones: ablakok kényelmes elrendezése

Bár a Windows 10 alapból is képes az ablakokat automatikusan a képernyő felére átméretezve jobbra vagy balra elhelyezni, a FancyZones segítségével kicsit nagyobb mozgásteret kapunk. 

Segítségével tetszőlegesen felosztott rácshálót állíthatunk össze, amelynek megfelelően egyszerű fogd és dobd módszerrel tudjuk a programok ablakait a megfelelő pozícióba, automatikusan átméretezve elrendezni. Ez rendkívül hasznos funkció, ha általában sok nyitott ablakkal dolgozunk.

A FancyZones a végtelenségig testreszabható, kezdve az elrendezést megszabó rácshálótól a működés közbeni jellemzőkig (színek stb.). Ennek ellenére nagyon gyorsan konfigurálható, s kapunk pár sablon elrendezést is, ha nem akarjuk pixelre pontosan meghatározni az ablakok leendő pozícióit.

Egyéb extrák Windows 10-hez

Szintén hasznos extra a Shortcut Guide, amely a Windows 10-ben kiosztott gyorsbillentyű kombinációkat jeleníti meg vizuálisan, amikor lenyomjuk például a Shift gombot. Ha valaki még nem biflázta be az ingyenes referencia kártyáinkon látható Windows 10 billentyűkombinációkat, most magától a rendszertől kaphat egy kis segítséget ahhoz, hogy az egerezés helyett közvetlenül a billentyűzettel érjen el minél több funkciót. Egyelőre sajnos be is kell érnünk ennyi extrával, mert a többi még készül. Mindenesetre jól hangzik, hogy újra lesz PowerToys. Érdeklődve várjuk a bővülő kínálatot!

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató