Fájlok átnevezése Windows 10 alatt csoportosan, ingyenes Microsoft programmal

A Microsoft folyamatosan rukkol elő érdekes, hasznos kis alkalmazásokkal a Windowshoz. Nemrég adtuk közre például, hogy kiadták a Windows 10-hez készülő PowerToys csomag első változatát. Annak idején ez ugyebár a Windows 95 és XP rendszerekhez volt elérhető, de most Windows 10-hez is elkészül, s lesz benne seregnyi hasznos kis segédprogram, amelyek segíthetik a napi munkát, szórakozást. A korábban bemutatott programok mellé most újabb társult a csomagban, amellyel a mappák és fájlok átnevezése Windows 10 alatt csoportosan is megoldható, méghozzá egy viszonylag kényelmes felületen.

Microsoft PowerRename: mappák és fájlok átnevezése Windows 10 alatt csoportosan

A PowerRename nem telepíthető önállóan a gépre. Használatához le kell töltenünk PowerToys csomag legutóbbi verzióját. Ha esetleg feltettük az előzőt is, semmi gond, nyugodtan felültelepíthetjük azt a friss verzióval. Így az eddigi PowerToys alkalmazások mellett megtaláljuk majd a PowerRename alkalmazást is a gépen.

Használata roppant egyszerű, mivel beépül a Windows helyi menüjébe, így ha a fájlkezelőben kijelöljük az átnevezni kívánt állományokat és mappákat, majd a jobb egérgombbal kattintunk rajtuk, a megjelenő helyi menüben megtaláljuk majd a PowerRename menüpontot.

Miután rákattintottunk a menüben, megjelenik a PowerRename felülete, amelynek alsó részén egy listát látunk a kijelölt fájlokról. E lista bal oldalán látjuk az aktuális neveket, a jobb oldalán pedig a megváltoztatott fájlnevek jelennek majd meg, miután a fenti opciókat használva elkezdtük az átalakítást.

Lehetőség van a fájlnevek, a kiterjesztések, a mappák neveinek különböző módont történő megváltoztatására. Akár sorszámozhatjuk is a fájlokat (Enumerate Items), de egyszerűen le is cserélhetünk a nevekben bizonyos részeket. Ha mindent beállítottunk, csak egy kattintás a Rename gombra és máris indul a folyamat.

Összegzésül

A PowerRename egy hasznos kis alkalmazás, de azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy kevésbé kényelmes a használata, mint a korábban bemutatott hasonló programoké, illetve tudásban is elmarad azokhoz képest. Cserébe viszont egy elég korrektnek ígérkező csomag részeként, teljesen ingyen üzemelhetjük be Windows 10 alatt.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató