Fájlok csoportos átnevezése metaadatok alapján (is)

Korábban mutattunk egy-egy döbbenetesen jó programot fájlok átnevezéséhez macOS-re és Windowsra egyaránt. Mindkettő abszolút profinak mondható az adott rendszeren, amelyre készült. Ezúttal viszont egy cross-platform megoldással szolgálunk, amellyel villámgyorsan megoldható a fájlok csoportos átnevezése metaadatok alapján is. Így a képeknél kiindulhatunk az EXIF adatokból, a hangfájloknál pedig a bennük tárolt metaadatok kerülhetnek bele a fájlnevekbe. De akad még érdekesség bőven!

Inviska Rename: profi megoldás, ingyen

Az Inviska Rename egy meglehetősen régimódi felülettel ellátott segédprogram, de ez legfeljebb némi kényelmetlenséget jelent a használata során. Cserébe a funkcióira nem nagyon lehet panaszunk, különösen ha azt vesszük, hogy teljesen ingyen dolgozhatunk vele Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt. Windowson akár portable üzemmódban is használható, így adott esetben akár egy pendrájvról is futtathatjuk bármelyik windowsos számítógépen, telepítés nélkül.

Mindent tud, amit egy ilyen alkalmazástól elvárhatunk: a fájlok neveinél átríhatunk részeket, beszúrhatunk új szövegeket, cserélhetünk régieket, levághatjuk a fájlnevet egy adott pozíciótól kezdve, van automatikus sorszámozás, automatikusan változtathatjuk a kis- és nagybetűket stb. A tervezett változásokról előnézetet kapunk minden állomány esetében. A fájlokon túl akár mappákat, alkönyvtárakat is átnevezhetünk, ha erre van szükségünk. Mindezt gyorsan és egyszerűen megoldhatjuk vele.

Fájlok csoportos átnevezése metaadatok alapján

A fentieken túl az Inviska Rename alkalmas arra is, hogy metaadatok alapján nevezzen át állományokat. Így például képfájlok esetében használhatjuk az új névben a különféle EXIF információkat (felbontás, ISO érték, kamera stb.), míg daloknál szintén építhetünk a metaadatokra (dal címe, szerző, előadó, megjelenés dátuma stb.). Értelemszerűen ez a megoldás csak akkor működik, ha az adott fájlok tartalmaznak metaadatokat. Utóbbiakat egyébként viszonylag egyszerűen beszúrhatjuk a leendő fájlnévbe a Tags menüpontból.

Így nem kell fejben tartanunk, hogy melyik adatra miként hivatkozik a program a fájlnév összeállításakor. Egyszerű és gyors módja ez a fájlok átnevezésének, ráadásul rengeteg hasznos információt tehetünk így elérhetővé a fájlnévben, ami később nagyban megkönnyítheti a munkánkat.

Összegzésül

Mint már említettük, az Inviska Rename teljesen ingyenes mindhárom rendszerre, így a kipróbálása nem kerül semmibe. Ha a portable változatot töltjük le belőle az oldalról, akkor még csak telepítenünk sem kell, futtathatjuk tetszőleges mappából. Egy próbát mindenképpen megér, ha pedig mégsem tetszene valakinek, még mindig ott van a bevezetőben ajánlott két alternatíva, barátságosabb felülettel.

Ne maradjon le erről sem!