Fájlok csoportos átnevezése tuti módszerrel Macen

Előbb vagy utóbb mindenki szembekerül azzal a feladattal, hogy csoportosan kell átneveznie fájlokat. Bár a macOS fájlkezelője, a Finder is képes a fájlok csoportos átnevezésére, de nem kényeztet el minket különösebb variációs lehetőségekkel.

Szerencsére, mint a legtöbb feladatra, erre is akad megfelelő alkalmazás. Így egyáltalán nem jelent majd problémát számunkra a fájlok csoportos átnevezése.

Renamer 5

A Renamer 5 Macen az egyik legjobb megoldás, ha egyszerre több fájt szeretnénk átnevezni a legkülönfélébb módokon. A programban szabályokat (Renamerlet) állíthatunk fel a fájlok átnevezéséhez. Minden szabályzatot önállóan elmenthetünk, így később is lehetőségünk van újra használni azokat.

Egy egy ilyen szabályrendszernél vannak általánosan bevehető funkciók, és akadnak olyanok amelyek bizonyos fájl típusokhoz például képek, hangfájlok stb. köthetők. Ha például dalokat szeretnénk csoportosan átnevezni, az általunk megadott név és esetleg egy automatikus sorszámozás csak az alap lehetőség. Emellett a hangfájl meta adatainak segítségével megjeleníthető sáv sorszáma, az összes sáv száma, az előadó neve, a dal címe, az album címe és a kiadás dátuma. Ehhez persze a meta adatoknak megfelelően kitöltöttnek kell lennie, de az amúgy is praktikus gondolat, ha kényelmesen akarjuk menedzselni gyűjteményünket.

Ugyanígy a képfájlok esetében is vannak specifikus opciók: a dpi érték, szélesség, magasság, GPS koordináták, fényképezőgép különféle adatai stb. De akár EXIF adatok alapján a készítés pontos időpontját is jelölhetjük a fájlnévben.

Természetesen a hagyományosabb megoldások is helyet kaptak: cserélhetünk stringeket az eredeti fájlnevekben, van többféle automatikus sorszámozás, válthatunk kis és nagybetűket, cserélhetjük a kiterjesztést, törölhetünk részeket az eredetiből (például likvidálhatjuk a felesleges szóközöket), vagy hozzáadhatunk új fix szöveget, illetve egy sereg változót (dátum, véletlenszám stb.).

Sőt, a fájlt tartalmazó mappa nevét, elérési útvonalának részeit is beépíthetjük az elnevezésbe.

A Renamerleteket szépen csoportokba rendezhetjük, így később sokkal egyszerűbben megtaláljuk azokat.

Ha gyakran kell fájlokat átneveznünk és javarészt hasonló procedúrát járunk végig, ez a lehetőség érezhetően gyorsítja majd a munkánkat.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Renamer 5 kifejezetten jól használható kis alkalmazás, ha valaki gyakran kényszerül fájlok csoportos átkeresztelésére, érdemes elgondolkodni a megvásárlásán. Az ára 20 euró, de hogy ne vegyünk zsákbamacskát, van belőle ingyenes próbaverzió is.

Ne maradjon le erről sem!