Több fájl átnevezése egyszerre, döbbenetesen ügyes programmal

Még tavaly mutattunk egy jópofa megoldást a fájlok csoportos átnevezésére, amelyet maga a Microsoft igyekezett beépíteni a Windowsba a Microsoft PowerToys csomag részeként. Sőt, mutattunk már egy remek programot arra is, miként lehet akár metaadatok alapján átneveztetni a rendszerrel állományokat. Ma is ezekhez hasonló megoldással szolgálunk: mutatunk egy rendkívül puritán, viszont nagyon ügyes programot, amellyel könnyedén megoldható több fájl átnevezése egyszerre, akár Windowson, macOS-en vagy éppen Linuxon is.

FileRenamer: több fájl átnevezése egyszerre

Mai tesztalanyunk a FileRenamer, amely egy ingyenes, kifejezetten puritán felületű kis segédprogram Windowsra, macOS-re és Linuxra. A végletekig leegyszerűsített felépítés viszont ez esetben inkább előny, a program ugyanis nagyon könnyen használható és gyors. Márpedig ha fájlokat akarunk csoportosan átnevezni, akkor ezek a jellemzők előnyösebbek, mint egy csili-vili felület.

A program használata tehát rendkívül egyszerű: ráhúzzuk az ablakra az átnevezendő fájlokat, majd a jobb oldali opciók közül zsépen bejelöljük azokat, amelyekre szükségünk van. Cserélhetünk adott kifejezéseket, kiterjesztést, teljes fájlnevet, hozzáfűzhetünk a néz elejéhez és végéhez, törölhetünk szövegrészeket, törölhetünk karaktercsoportokat (szóköz, számok, nagybetűk stb.), illetve alkalmazhatunk maszkolást is. Utóbbihoz a Mask / Options / Show Placeholders gombra kattintva kiválaszthatjuk az előre definiált változókat akár listából is, nem kell feltétlenül fejben tartani mindegyiket. Ez már csak azért is jó döntés volt a készítők részéről, mert meglehetősen sok variációs lehetőségünk van a programban.

Minden funkciónál találunk egy Options gombot, erre kattintva testreszabhatjuk annak minden jellemzőjét. Minden változtatásról azonnali visszajelzést kapunk a listában, ahol láthatjuk az eredeti elérési utat és fájlnevet, illetve azt, hogy miként változnának ezek a módosítások elvégzésével. Ha úgy érezzük, minden megfelelően beállítottunk, csak egy kattintás az Apply Changes gombra és a program máris nekilát a feladat elvégzésének. Ráadásul a FileRenamer esetében mindezen lehetőségek külön állíthatók be a fájlnévre és a kiterjesztésre vonatkozóan.

Extra lehetőségként a különböző fájl-attribútumokat is lecserélhetjük a program segítségével, így módosítható a fájlok létrehozásának, módosításának dátuma, illetve a rejtett vagy csak olvasható jellemzők is.

Mindent egybevetve a FileRenamer egy kifejezetten jól sikerült fájlátnevező alkalmazás, amely ráadásul teljesen ingyenes, vagyis túl sok vesztenivalónk nincs vele. Telepíteni nem kell, letöltés után egy tetszőleges mappába kicsomagolva elindítható és használható.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató