Fájlok csoportos átnevezése Windowsban

Miközben Macen a Finder is alkalmas a fájlok csoportos átnevezésére (és sorszámozására), addig Windowson ezt nem tehetjük meg hasonló kényelemben az Intézőben. De, ahogy macOS-re is akadnak alternatív megoldások, úgy itt is segítségül hívhatunk remek, ingyenes alkalmazásokat, amelyekkel könnyedén kivitelezhető a fájlok csoportos átnevezése Windowson.

Fájlok csoportos átnevezése Windowsban

Kezdésnek itt van rögtön az Advanced Renamer, amelynek van ingyenes és kereskedelmi változata is. Előbbi otthoni felhasználásra ingyenes, de ha nagyon megtetszik, adakozhatunk a készítőknek. A program felülete első ránézésre kicsit rémisztő, de így van ez, ha sok funkciót zsúfolnak egy felületre.

Cserébe viszont tényleg minden ott van egy kattintásnyira, amire csak szükségünk lehet. Szükség szerint állíthatjuk össze modulokból, hogy milyen szempontok alapján akarjuk elvégezni a csoportos átnevezést, s mindenről azonnal előnézetet is kapunk. Ha pedig az átnevezési procedúra végeztével – még időben – meggondoljuk magunkat, az egészet visszacsinálhatjuk az Undo gombbal. A program nem csak fájlok, hanem mappák átnevezésére is tökéletes választás. Érdekesség, hogy képes akár CSV fájlok importálására is, így akár teljes fájl-listákat is beemelhetünk, egyetlen mozdulattal.

Az Advanced Renamer a nevek mellett akár a fájlok attribútumait is tudja módosítani, sőt, azok dátumát is átállíthatjuk vele, egy csapásra (bár erre nemrég mutattunk egyéb, szintén ingyenes célszoftvereket is).

Beállításainkat elmenthetjük egy-egy .aren kiterjesztésű fájlba, így később egyetlen mozdulattal visszatölthetők és alkalmazhatók újabb állományokon, könyvtárakon.

Mindent egybevetve az Advanced Renamer egy kifejezetten jól sikerült, sokoldalú program. Nem feltétlenül mondanánk egyszerűen használhatónak, de ha már megszoktuk, nagyon hatékonyan lehet vele dolgozni, a menthető és visszatölthető szabályok pedig igencsak meggyorsítják hosszútávon a fájlokkal és mappákkal végzett munkát.

Ne maradjon le erről sem!