Fájlok dátumának módosítása Windowson és Macen

Olykor előfordul, hogy az ember szeretné módosítani egy fájl létrehozási, vagy éppen módosítási dátumát. A Windows és a macOS ugyan lelkesen megmutatják nekünk az aktuális adatokat a fájlinformációs ablakokban, de átírni ott egyik rendszerben sem lehet. Éppen ezért most mutatunk pár megoldást, hogy ne legyen gond a fájlok dátumának módosítása.

AttributeMagic Free: fájlok dátumának módosítása, egyszerűen (Windows)

Kezdjük az egyik legegyszerűbb megoldással, amelyik Windowson áll rendelkezésünkre. Az AttributeMagic egy apró kis programocska, amelynek ingyenes változatával egyesével módosíthatjuk a fájlok jellemzőit. Gyakorlatilag minden fontos jellemzőt átállíthatunk, beleértve természetesen a dátumokat (létrehozás, módosítás, hozzáférés).

A program felülete átlátható, letisztult, használata nagyon egyszerű és kényelmes. A dátumot egy kis, lenyitható ablakban is kiválaszthatjuk, vagy ha úgy gyorsabb, beírhatjuk kézzel is a megfelelő mezőbe. A programot nem kell telepíteni, kicsomagolás után azonnal futtatható az EXE, viszont a módosítások elvégzéséhez rendszergazdai jogosultság kell neki (kattintsunk az ikonjára a jobb egérgombbal és a megjelenő helyi menüből válasszuk a Futtatás rendszergazdaként menüpontot). Van belőle ingyenes és fizetős változat is. Utóbbival a csoportos módosítás is megoldható, ám erre máris mutatunk egy ingyenes eszközt.

BulkFileChanger: csoportos módosítások elvégzése (Windows)

A BulkFileChanger gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint az AttributeMagic, azonban itt nem csak egyesével, hanem akár csoportosan is átállíthatók a fájlok jellemzői. A felülete kevésbé kényelmes, de azért nincs túlbonyolítva. Miután listába szedtük a módosítani kívánt fájlokat, az Actions menü Change Time / Attributes menüpontjában tudjuk módosítani azok jellemzőit, beleértve a dátumukat is.

Gyors módja ez a csoportos dátummódosításnak, ingyen aligha találunk egyszerűbb megoldást. Telepíteni ezt sem kell, csak másoljuk egy tetszőleges mappába és indítsuk el rendszargazdai jogosultsággal.

Terminal: módosítás parancssorból (macOS)

Ha macOS-t használunk, a legegyszerűbb módszer talán az, ha a Terminalt hívjuk segítségül. Persze ez kevésbé stílusos, mint egy szépen kivitelezett grafikus felület, viszont mindig kéznél van. Indítsuk el, majd írjuk be a következő utasítást:

touch -mt 201701310800 /Mappa/faljnev.kit

A touch -mt rész mindenkinél azonos, az utána következő számsor valójában a kívánt dátum, vagyis évszám, hónap, nap, óra, perc, csak éppen egybeírva. Végül a fájl elérési útja következik, amit akár úgy is megoldhatunk, hogy az adott fájlt a dátum beírásának végeztével – és utána egy szóköz hagyásával – ráhúzzuk a Terminal ablakára, amelyik így “beírja helyettünk” a teljes elérési utat. Lássuk be, ez sem olyan bonyolult módszer.

Ezzel amúgy a módosítás dátumát változtatjuk. Az -mt helyett a -t paramétert választva tudjuk módosítani a létrehozási dátumot, de csak akkor, ha a korábbi dátum előttit adunk meg. A hozzáférési dátum pedig az -at paraméter használatával állítható át.

Ne maradjon le erről sem!