Legyen a fájlok mestere: fájltörlés, titkosítás, visszaállítás, s egyéb tippek

Használjunk akár Windowst vagy macOS-et, a számítógépes munka során folyamatosan dolgozunk fájlokkal és mappákkal. Számtalan feladatot kell elvégeznünk velük, s olykor ezekhez nem elég egyetlen fájlkezelő alkalmazás, hanem érdemes egy-egy célszoftvert is bevetni a gyorsabb, hatékonyabb munka érdekében. Ma megmutatjuk, milyen egyszerűen megoldható a visszaállíthatatlan fájltörlés, vagy éppen a véletlenül letörölt állományok visszaállítása, a fájlok titkosítása, csoportos átnevezése, megfelelő vírusellenőrzése stb. Egy csokorba gyűjtöttük a legjobb módszereket és programokat, amelyek segíthetnek a hétköznapokban a fájlok és mappák használatában.

 

Ismeretlen fájltípusok beazonosítása

Kezdjük rögtön azzal, hogy miként lehet egyáltalán beazonosítani a különféle fájltípusokat. Mi történik akkor, ha olyan állományba botlunk, amelyet nem ismerünk fel elsőre és gőzünk sincs, hogy milyen programmal lehetne azt megnyitni, szerkeszteni. Ilyenkor jönnek jól a korábbi cikkünkben bemutatott ingyenes online szolgáltatások, amelyekkel pillanatok alatt beazonosítható bármilyen fájl, s még azt is megtudjuk, hogy milyen szoftverre van szükségünk a használatához.

 

Ingyenes fájlkezelő programok

A napi munka során a fájlok és mappák másolásához, mozgatásához, átnevezéshez és a hasonló alap fájlműveletek elvégzéséhez szinte nélkülözhetetlen egy jó fájlkezelő program. Nemrég mutattunk Windowsra három nagyon praktikus ingyenes fájlkezelő alkalmazás, de a Macet használókról sem feledkeztünk el, nekik megmutattuk, melyik a legjobb fájlkezelő program macOS-re.

 

Fájlok vírusellenőrzése online, több mint 50 víruskeresővel

Természetesen az a legjobb, ha állandó vírusvédelmet tartunk bekapcsolva egy PC-n, sőt, gyakorlatlanabb felhasználóknak ez bizony macOS alatt is hasznos lehet. De ha épp nincs kéznél ilyen, mi pedig egy gyanús fájlt kaptunk, akadnak online vírusellenőrzők is, amelyekkel meggyőződhetünk egy fájl megbízhatóságáról. Ezek közül a legjobb a Virustotal.com, amelyről itt írtunk részletes tesztet. Segítségével több mint 50 profi víruskereső motorral ellenőrizhetjük a kérdéses állományt. Alternatívaként pedig jó választás lehet a Kaspersky online víruskergetője.

 

A visszaállíthatatlan fájltörlés módszerei

Ha véletlenül törlünk egy fájlt a számítógépről, pendrájvról, memóriakártyáról, az igen frusztráló érzés. Azonban még akkor sem feltétlenül kell keresztet vetnünk a törölt fájlokra és mappákra, ha már a Lomtárban sem találjuk meg azokat. Mind Windowson, mind macOS alatt van lehetőségünk a törölt adatok visszaállítására. Ehhez több programot is ajánlottunk már. Érdemes mindegyikkel megismerkedni, s a hatékonysághoz azt sem árt tudni, hogy miként működik a módszer, ugyanis a törölt fájlok visszaállítására akkor a legnagyobb az esélyünk, ha betartunk néhány apró szabályt. Korábbi cikkeinkben mindent leírtunk ezzel kapcsolatban, íme: Törölt fájlok visszaállítása Macen és windowsos PC-n, Véletlenül törölt fájlok helyreállítása, Törölt fotók és dokumentumok helyreállítása.

 

Fájlok visszaállíthatatlan törlése

Az előző megoldással ellentétére is van lehetőségünk, vagyis ha szükséges, törölhetünk úgy is fájlokat, hogy azokat ne lehessen visszaállítani többé. Ehhez is szükségünk van a megfelelő programokra, amelyek végleg likvidálják a kérdéses állományokat. Ilyenkor a fenti visszaállítási módszer sem működik, vagyis kényes adatainkat érdemes e programok valamelyikének segítségével törölni, hogy biztosan e juthasson hozzájuk senki.

 

Fájlok dátumának csoportos módosítása

Olykor akadnak egyszerűnek tűnő, mégis összetett feladatok is. Ha például több fájl létrehozási, megnyitási stb. dátumát kellene módosítanunk, érdemes munkára fogni az alábbi programokat, amelyekkel e műveletet kényelmesen elvégezhetjük Windows és macOS alatt egyaránt.

 

Fájlok csoportos átnevezése

Az átdátumozásnál gyakoribb feladat a fájlok és mappák csoportos átnevezése. Szerencsére ehhez rendkívül hatékony – ingyenes – segédprogramok léteznek, amelyekkel akár a képek és zenék metaadatai alapján is elvégezhető az átnevezés. De természetesen kitalálhatunk új fájlneveket kedvünk szerint. Több cikkben is foglalkoztunk a kérdéssel: Fájlok csoportos átnevezése Windowson és macOS-en, Fájlok csoportos átnevezése metaadatok alapjánFájlok tömeges átnevezése macOS-en.

 

Fájlok titkosítása

Akár napi szinten is szükségünk lehet a fájlok és mappák titkosítására, ha kényes adatokkal dolgozunk és gyakran küldünk el ilyeneket e-mailben, vagy tároljuk azokat felhőben, esetleg a céges szerveren. Egy korábban bemutatott program segítségével rendkívül egyszerűen és biztonságosan titkosíthatunk állományokat, ráadásul a program működik Windowson és macOS-en egyaránt, s ami a legszebb, teljesen ingyenes.

 

Fájlok tömörítése és kicsomagolása

Ha olyan tömörített fájlba ütközünk, amelyet a rendszer nem tud alapból kicsomagolni, akkor érdemes bevetni az alábbi programok valamelyikét. Sőt, akkor is, ha a rendszerek által támogatott ZIP formátumban hatékonyabb tömörítési eljárásra van szükségünk egy új archívum létrehozásakor. Íme a megoldások: 7z fájlok létrehozása és kicsomagolása Windowson és macOS-en, Látványos és ügyes tömörítő program macOS-reHatékony tömörítő program macOS-re, Sérült ZIP fájlok kicsomagolása.

 

Nagy fájlok küldése online

A nagy fájlokat – például több GB-os videókat vagy tömörített állományokat – szeretnénk elküldeni ismerősüknek, kollégáknak, akkor az e-mailben csatolás sajnos nem igazán működőképes megoldás. Vannak azonban remek fájlmegosztó szolgáltatások, amelyekkel ingyen küldhetünk el akár több GB-os anyagokat is másoknak. Ezek közül ebben a cikkben válogattuk össze a legjobbakat.

 

Felhő tárhelyek állományok tárolásához

Ha nem csak az átmeneti megosztás a lényeg, hanem szeretnénk felhőben, távoli szerveren eltárolni fontos állományainkat (biztonsági mentésként, vagy bárhonnan elérhető privát tárhelyként), akkor érdemes megismerkedni azokkal a felhő szolgáltatásokkal, amelyeket ebben a cikkben prezentáltunk. Ingyen juthatunk velük akár összesen több mint 100 GB online tárhelyhez.

 

Átmeneti fájlok automatikus törlése Windowson

Végül mutatunk egy trükköt, amellyel automatizálható a Windows 10-ben a feleslegesség vált átmeneti fájlok törlése. Ehhez nem kell telepítenünk semmilyen extra programot, a Windows 10 ugyanis rendelkezik saját takarítóeszközökkel.

Ne maradjon le erről sem!