Sérült ZIP fájlok kicsomagolása WIndowson

A tömörített fájlokkal már több cikkben is foglalkoztunk oldalunkon. Megmutattuk, miként lehet hatékonyan létrehozni, vagy éppen egyszerűen kicsomagolni ZIP, RAR stb. állományokat. Azonban arról még nem esett szó, hogy mi van akkor, ha mondjuk egy letöltött archív fájl hibás. Ezúttal olyan eszközt mutatunk, amellyel jó eséllyel oldalható meg a sérült ZIP fájlok kicsomagolása is Windowson.

 

DiskInternals ZIP Repair: sérült ZIP fájlok kicsomagolása

Manapság igen népszerű a ZIP formátum. Ha több fájlt szeretnénk egyetlen állományként közzétenni, lehetőleg az összesített fájlméretnél kisebb méretben, akkor ez egy gyors, minden rendszer által alapból támogatott archív formátum. Azonban a befejezetlen letöltések és egyéb “apró” bakik igencsak ki tudnak szúrni az emberrel, mivel sok kicsomagoló alkalmazás nem tud mit kezdeni a sérült ZIP fájlokkal, így lehet, hogy egy apró hiba miatt egyszerűen nem juthatunk hozzá a kívánt állományokhoz.

Ilyenkor jöhet jól a DiskInternals Zip Repair nevű ügyes – és ráadásul ingyenes – Windows alkalmazás, amely segít hozzájutni a sérült ZIP állományok még menthető tartalmához. Amin egy hagyományos ZIP menedzser alkalmazás már nem tud túllendülni, azon a Zip Reapir jó eséllyel megbirkózik. Csodákra természetesen nem képes, így ha egy nagyobb, letöltött ZIP fájlnak hiányzik a fele, akkor a valóban hiányzó részeket nem tudja előkotorni a semmiből. A sikeresen letöltött részében viszont turkálhatunk az archívumban, kedvünkre.

Használata rém egyszerű: elindítjuk és végigmegyünk a telepítőprogramoknál is megszokott “varázslós” lépéseken. Kiválasztjuk a sérült ZIP fájlt, majd jóváhagyjuk, hogy mely tömörített mappákat és fájlokat tudja elérhetővé tenni a program, végül utolsó lépésként bezárjuk az alkalmazást és megnyitjuk az újonnan létrejövő, javított ZIP fájlt. Ebben ugyan jó eséllyel nem lesz benne minden, ami az eredeti, ép változatban meglett volna, de amihez van esély hozzáférni, azt a ZIP Repair megoldja. A helyreállított változatot legalább már kicsomagolhatjuk és utána átnézhetjük, mit sikerült megmenteni a sérült változatból.

A program jelszóval védett ZIP fájlok tartalmának kinyerésére nem alkalmas, így azt a trükköt azért nem tudjuk megjátszani, hogy hibásnak minősítünk egy archív fájlt, csak mert elfelejtettük a jelszavát. De a valóban sérült állományok helyreállítására, pontosabban a még megmenthető adatok elérésére tökéletesen beválhat a mindennapokban.

Ne maradjon le erről sem!