ZIP fájlok kicsomagolása, létrehozása, titkosítása, seregnyi extra funkcióval

Dacára annak, hogy a ZIP fájlok kicsomagolása és létrehozása egyaránt alapból megoldható a legtöbb modern rendszerben, azért attól még most is messze vagyunk, hogy mondjuk a Windows saját ZIP menedzselési funkcióit kényelmesnek tituláljuk. Így aztán nem csoda, hogy még mindig van létjogosultságuk az alternatív archívum kezelőknek, kiváltképp, ha valamilyen módon túlmutatnak az alap elvárásokon. Márpedig mai tesztalanyunk e téren igencsak kitesz magáért.

Ashampoo ZIP Pro 3: ZIP fájlok kicsomagolása, létrehozása, titkosítása, plusz egy halom extra

Az Ashampoo cégtől számos remek alkalmazást mutattunk már be. Ezek közös jellemzője volt eddig, hogy ízléses, áttekinthető felülettel és kategóriájukban is dicséretes mennyiségű, hasznos funkcióval látták el mindet. Nos, az Ashampoo ZIP Pro 3 ettől eltér kicsit, a felületét ugyanis a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük ízlésesnek és tökéletesen áttekinthetőnek. Cserébe viszont az ég világon mindent tud, amit elvárhatunk egy ilyen programtól. 

Sőt, sok tekintetben túl is mutat konkurensein. Sőt, alapvetően a főképernyő egészen áttekinthetőre sikerült, csak a fő funkciókat megvalósító részek lettek kissé kuszák. De ettől még sokan fognak beleszeretni a programba, mert tényleg mindenre képes a saját kategóriájában.

Nem csak a ZIP fájlok megnyitása oldható meg vele

Bár a nevében a ZIP szerepel, a program tulajdonképen több mint 60 népszerű archív formátum kicsomagolására képes, beleértve természetesen az olyan népszerűeket, mint a RAR, vagy éppen a 7zip. Ezeket ráadásul nem vagyunk kötelesek azonnal kicsomagolni vele, hanem tallózható előnézetet kapunk a tartalmukról. Így egy több gigabájtos ZIP esetén nem kell végigvárni a teljes kicsomagolást. Ha megtaláljuk benne azt az egy-két fájlt, amelyekre szükségünk van, elegendő azokat kicsomagolni (adott esetben kirántani mondjuk a Windows Asztalára a program ablakában látható fájllistából).

A sérült archív fájlok javítására is használhatjuk, így ha a Windows saját kicsomagolójával nem jutunk dűlőre, nem kell azonnal lemondanunk egy ZIP fájl tartalmáról. Az Ashampoo megoldásával van még esélyünk, hogy legalább egy részéhez hozzájussunk a sérült fájl tartalmának.

Tömörítés és önkicsomagoló fájlok létrehozása

A kicsomagoláson túl a program archívumok létrehozására és konvertálására is alkalmas. Ehhez ráadásul akár több processzormagot is képes igénybe venni, így viszonylag gyorsan kreálhatunk új ZIP (akár kötegelt felépítésben is), Zipx vagy éppen 7z archívumokat. 

Sőt, adott esetben titkosíthatjuk is ezeket, 256 bites AES eljárással. Emellett létrehozhatunk önkicsomagoló (EXE) fájlokat is. 

További extrák

A program saját, integrált fájlkezelővel rendelkezik, így a hagyományos mappák tartalmában is kutakodhatunk vele, miközben belenézhetünk a fellelt archív fájlokba is. A népszerű fájltípusokról előnézetet is kapunk a felületen. Érdekesség, hogy van saját FTP kliens is, így FTP szervereken lévő anyagainkat is elérhetjük vele. Sőt, ugyanígy a különféle felhőszolgáltatásokban tárolt állományokat is közvetlenül menedzselhetjük a programból.

Szintén hasznos lehet a virtuális meghajtó funkció, amellyel ISO képfájlok csatlakoztathatók a rendszerhez virtuális meghajtóként. Így nem kell kiírnunk azokat CD-re vagy DVD-re, hogy mondjuk telepítsünk róluk egy programot, vagy a gépre másoljuk a tartalmukat.

Emellett kapunk Microsoft Office bővítményeket is, így a népszerű irodai csomag alkalmazásaiban közvetlenül is tudunk ténykedni: becsomagolhatjuk vagy titkosíthatjuk anyagainkat, illetve hozzáférhetünk a becsomagolt Office fájlokhoz is.

De kapunk még szkripteket is, amelyek segítségével a programra bízhatjuk a biztonsági mentések készítését is, a Windows-ütemezőre alapozva.

Végül ugyancsak hasznos lehet a hordozható (portable) változat letöltésének lehetősége is, hiszen így a tömörített fájlok mellett mindig kéznél lehet a ZIP Pro, bármilyen – windowsos – számítógép elé sodor is minket az élet.

Összegzésül

Bár az Ashampoo Zip Pro 3 nem ingyenes program, ha gyakran kell különféle archív fájlokkal dolgoznunk, érdemes elgondolkodni a megvásárlásán. Gyorsan és hatékonyan tömörít, ráadásul tényleg rengeteg hasznos extra funkcióval felvértezték.

Nekünk a felülete nem különösebben jött be, de ez ízlés és megszokás kérdése. Ha valaki gyakran használja, már gyorsan kiigazodik rajta, s ekkor egészen kezes minden modulja. Értelemszerűen egy ilyen programnál temérdek beállítható opció van, így nem egyszerű azokat tökéletesen elrendezni, hogy mindenki számára megfeleljen a felépítés. Nyelvi akadályok viszont nem lesznek, hiszen a program teljesen honosított, magyar nyelvű felülettel rendelkezik. Ráadásul nem kell zsákbamacskát vennünk, hiszen van letölthető próbaverzió is.

Ne maradjon le erről sem!