7zip fájlok megnyitása Windowson és macOS-en

A legtöbb felhasználó ha meglát egy ZIP fájlt, ma már nem jön zavarba. Évtizedek óta használják ezt a formátumok fájlok archiválására, tömörítésére, rengeteg anyag tölthető le ZIP-be becsomagolva az internetről. Ráadásul az összes rendszer ismeri, így a ZIP fájl kicsomagolása és a tartalmához való hozzáférés sem nagy kunszt. Hasonló módon a RAR sem hoz zavarba sokakat, mert bár ezzel már nem boldogulnak alapból a rendszerek, viszont annyira elterjedt, hogy a többség gond nélkül tudja, mivel lehet kicsomagolni egy RAR archívumot. Itt van viszont a 7z kiterjesztéssel jelölt 7zip formátum, amely viszont annak dacára is sokaknak okoz fejtörést, hogy szintén hosszú évek óta használatos, ráadásul egy igen hatékony fájltömörítési módszer. Nos, most megmutatjuk, miként oldható meg a 7zip fájlok megnyitása Windowson és macOS-en.

7z fájlok megnyitása Windowson

Windowson a megoldás rendkívül egyszerű lesz, ugyanis erre a rendszerre létezik hivatalos 7-Zip alkalmazás. Ha ezt telepítjük, nem csak gond nélkül hozzáférhetünk a 7z fájlok tartalmához, de szinte minden egyéb elterjedt tömörített archív formátumot is kicsomagolhatunk vele (RAR, ARJ, ZIP, CAB, LZH stb.). Emellett pedig nem csak a 7z fájlok megnyitása oldható meg vele, hanem mi magunk is létrehozhatunk vele ilyen csomagokat. Márpedig a 7zip kifejezetten hatékonyan tömörít és rengeteg praktikus extra funkciót használhatunk vele.

7z fájlok megnyitása macOS-en

Macre ugyan nincs hivatalos 7zip alkalmazás, de akadnak ingyenes és fizetős megoldások egyaránt, amelyekkel gond nélkül kicsomagolhatunk egy 7z fájlt. Ilyen például a fizetés Archiver, amely a kicsomagolás mellett 7z-be tömörítésre is képes, vagy a BetterZip, amely szintén ki- és becsomagolás tekintetében is támogatja ezt a formátumot. De szintén képesek a 7z fájlok használatára a Commander One és a Forklift fájlkezelő szoftverek is.

Ha valaki megelégszik a 7z fájlok megnyitásával macOS alatt, annak a legjobb megoldást a MacPaw-féle The Unarchiver nyújtja majd, amely teljesen ingyen tölthető le a Mac App Store-ból.

További érdekes fájlformátumok használata

Korábban szolgáltunk egyébként tippel más elterjedt, de mégis sokaknak gondot okozó fájlformátumokkal is. Például: DMG fájlokCSV fájlokCBZ fájlokSketch fájlokHEIC képek. Érdemes ezekkel is megismerkedni.

Ne maradjon le erről sem!