Íme a legsokoldalúbb tömörítő program Macre

Az internetről letölthető tömörített archívumok sokaknak adják fel a leckét még ma is, pedig évtizedek óta az életünk részei, legalábbis IT területen. Mindenesetre egy jól megválasztott tömörítő program sokat dobhat az archív fájlokkal végzett napi munkánkon. Ha valaki macOS-re keres hatékony és sokoldalú tömörítőt, kicsomagolót, akkor ezzel a programmal feltétlenül ismerkedjen meg.

 

BetterZip 4: a legsokoldalúbb tömörítő program Macre

Korábban mutattunk már igen “dögös” tömörítő- és kicsomagoló programokat. A BetterZip 4 ezzel ellentétben nem egy “túldizájnolt“ alkalmazás. Egyszerű, letisztult, a macOS rendszerbe tökéletesen belesimuló felületet kapott. Ebből a szempontból nincs benne semmi különleges. Ezen felül viszont rengeteg olyan tulajdonsága van, amely az élmezőnybe repíti.

Először is, nem csak kicsomagolni tudja a legnépszerűbb archív fájlokat (ZIP, 7Z, RAR, ARJ, LZH, LHA, CAB stb.), hanem előtte betekintést is enged azokba. Ezt is rögtön két módon: ha csak felületesen akarunk egy pillantást vetni a tömörített állomány tartalmára, használhatjuk a rendszer Quick Look funkcióját, mivel a program telepíti az ehhez szükséges – és amúgy a készítők oldaláról ingyen letölthető – plug-int. Így a Space gomb megnyomásával azonnal láthatjuk, mit rejt mondjuk egy ZIP vagy RAR fájl. Ha ennél részletesebben akarunk matatni a fájlban, de kicsomagolni egyelőre nem áll szándékunkban, akkor a program saját felületén megtehetjük ezt is. Itt előnézetet kapunk a kép- és szövegfájlokról is, anélkül, hogy kicsomagolnánk azokat. Ennek köszönhetően nem kell például egy 4 GB-os archívumot kicsomagolni, ha nekünk csak pár fotó kell belőle, azokat külön is “kiránthatjuk” a megfelelő célmappába, a BetterZip villámgyorsan előszedi azokat a pakkból.

Lehetőségünk van kapásból kicsomagolni egy teljes archív fájlt is, akár a rendszer saját megoldásához hasonlóan, dupla kattintással. Ez pusztán beállítás kérdése, ám erre még visszatérünk kicsit később.

Csomagolás terén is jeleskedik a program! Létrehozhatunk vele ZIP, TAR, TGZ, TBZ, TXZ, 7-ZIP, XAR, vagy akár RAR fájlokat is, bár ez utóbbihoz már szüksége van a parancssori RAR alkalmazásra, amit ugyebár külön kellene megvenni. Részünkről nem nagyon ragaszkodnánk hozzá, ha valakinek hatékonyabb tömörítvényre van szüksége a megszokott ZIP-nél, annak jószívvel tudjuk ajánlani a 7-Zip (7Z) formátumot. Jelszavazható, titkosítható, darabolható stb. És minden platformon kicsomagolható, ingyenes segédprogramokkal.

A BetterZip 4 a csomagolásra is több megoldással szolgál. Mivel beül a Finder eszköztárába, indíthatjuk onnan is a műveletet, de kezdhetünk a jobb egérgombos kattintással előcsalható helyi menü Services menüpontjából, vagy éppen a BetterZip alkalmazást elindítva, annak saját felületéről is. Mindegyik esetben lehetőségünk van a készítendő fájl összes tulajdonságát meghatározni: fájltípus, darabolás, jelszavas védelem stb. Részletesen beállíthatunk mindent. Ám nem feltétlenül kell az opciók állítgatásával töltenünk az időt, akad ugyanis erre egy kényelmi extra.

 

Extrák

A BetterZip egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy használhatunk különféle preset összeállításokat. Ezek vonatkozhatnak kicsomagolásra és becsomagolásra egyaránt. Előbbinél mondjuk megadhatunk olyan fájltípusokat, amelyeket tuti nem akarunk kicsomagolni semmilyen archívumból (például thumbs.db), vagy éppen automatizálhatjuk az archív fájlok törlését a kicsomagolásuk után, megnyithatjuk a Finderben a kicsomagolt anyagokat tartalmazó mappát stb.

Csomagolásnál megszabhatjuk, hogy adott esetekben nem akarjuk a készülő tömörítvény részévé tenni a macOS faramuci, rejtett rendszerfájljait, amelyekkel aztán kicsomagoláskor egy windowsos felhasználót remekül meg lehet téveszteni. Vagy beállíthatunk például automatikus DVD-khez, CD-khez idomított darabolási méreteket az új archívumok készítésekor.

Ilyen preset sablonokból rengeteget létrehozhatunk, s egyetlen kattintással választhatunk közülük később, amikor kicsomagolunk, vagy tömörítünk. Sőt, a legtöbbször használtat beállíthatjuk alapértelmezettnek is.

Hasonlóan praktikus gondolat a fejlesztők részéről a beépített jelszómenedzser, amely kérésünkre elraktározza a gyakran használt jelszavakat, így kicsomagoláskor nem kell beírnunk azokat, újra és újra. A megjegyzett jelszavakat amúgy mester-jelszóval védhetjük, de még az is jobb, ha csak egy ilyet kell megjegyeznünk, harminc másik helyett. Ezeket nem nem egy adott fájlhoz köti, ha kell, minden jelszóval védett tömörített fájl megnyitásakor végigpróbálja a gyűjteményt, hátha valamelyik stimmel, és nem kell manuálisan beírnunk a jelszót.

Ha még ez sem lenne elég, akkor érdemes tudni, hogy a BetterZip megküzd a különféle lemezkép fájlokkal, a winmail.dat állományokkal, de ePub fájlok gyors átszerkesztésére is használhatjuk. Utóbbit nem úgy kell elképzelni, hogy a program egy komplett szerkesztőfelülettel rendelkezik e célra. Csak arról van szó, hogy az ePub fájlok valójában speciális ZIP fájlok, melyekbe így belenyúlhatunk a BetterZippel, s kedvenc szövegszerkesztőnkben pedig átalakíthatjuk a bennük talál szöveges- és konfigurációs fájlokat. Ugyanígy egyébként PDF és Flash fájlokból is kinyerhetünk vele képeket, hangfájlokat.

További extrák is akadnak: szerkeszthetünk kommenteket a ZIP fájlokhoz, lehetőségünk van kicsomagolás nélkül letesztelni egy tömörített fájl épségét, és akár Automator folyamatokat is alapozhatunk a BetterZip funkcióira. De van AES-256 titkosítás is (például a 7zip fájlokhoz), és ha jelszavazásban gondolkodunk, a programba integráltak egy jelszógenerátort is.

 

Összegzésül

Ennél többet már aligha lehet elvárni egy archívum menedzser alkalmazástól. A BetterZip 4 mindent tud, amire csak szükségünk lehet, viszont mindezért fizetnünk is kell. Ha elégedettek vagyunk a készítők oldaláról letölthető próbaverzió tudásával, ugyancsak ott megvásárolhatjuk a teljes verziót is, 25 dolláros áron.

Ne maradjon le erről sem!